banner564

Kıbrıs MHP’ye

Türkiye seçimlerinin sonrasında yeni meclis önümüzdeki hafta başı toplanıp yemin edip göreve başlayacak. Yeni meclis ile birlikte ilk kez Türkiye Cumhuriyeti Başkanlık Sistemi’ne de geçmiş oldu.
İlk başkan olma sıfatını 24 Haziran’da kazanan Recep Tayyip Erdoğan 10 Temmuz’da başkan olarak ilk ziyaretini KKTC’ye yapacak. Erdoğan’ın ilk ziyaretinde Hala Sultan Camisi’nin resmi açılışını yapması da bekleniyor.  
İlk ziyaretinin ardından Başkan Erdoğan’ın kabinesini açıklaması bekleniyor. Siyasi kulislerde başkana bağlı olacak bakan isimleri şu günlerde oldukça çok. Herkes bir isimi ortaya atıyor. Ama isimlerden ziyade AK Parti- MHP koalisyonunun nasıl olacağı önemli.
Zira meclise tek başına hükmetme şansı yok şu an için AK Parti’nin. Yasalar için MHP’nin desteğine ihtiyacı var. MHP’nin kaç bakanlık alacağı veya Cumhur İttifakı’nın nasıl yol alacağı henüz netlik kazanmış değil.
Bu konuda da bir sürü senaryo ortalıkta dolaşıyor. Bu konuda bence Başkan Erdoğan’ın Kıbrıs ziyaretine odaklanmak gerekiyor. Zira başkan kabinesinde Kıbrıs masasını vereceği ismi de mutlaka bu ziyaretinde yanında getirecektir. 
Önemli bir hatırlatma daha, yeni sistemde bakanlık sayısı 10’a düşürülüyor. Yani birçok bakanlık daire haline getirilecek. Kıbrıs işlerinden de sorumlu başbakan yardımcılığı bakalım nasıl bir yapının altına girecek?
Konuşulan konulardan bir tanesi de direk başkana bağlı bir Kıbrıs İşleri Dairesi (KİD) oluşturulabileceği yönünde. Yine çok konuşulan bir senaryoya göre de MHP’nin olası kabinede bakanlık alması durumunda Kıbrıs masasının MHP’ye bağlı bir bakanlığa verileceği yönünde. 

Neyi bekliyoruz ki?
Kabul edelim, eskiden sadece dış politikada vizyonu Türkiye çizerdi iç politikada kendimiz. Son 10-15 yılda bunu da kaybettik ve sadece dış değil artık iç politikada da bir vizyonumuz yok.
Örneğin, Rumlar kuzeyden yakıt alımının önüne geçmek için bir korku salıyor, Türk tarafından tepki yok. 
Örneğin Rum lider dünya petrol ve enerji firmaları ile görüşüp Kıbrıs doğalgazını pazarlamaya çalışıyor, bizden yine tık yok.
Bekliyoruz, Ankara’dan birileri arasında da harekete geçelim. Yoksa kimsenin ne aklında nede umurunda. İç politika o kadar kısır hale geldi ki insanlarımız artık siyasetten soğudu. Ne bir vizyon ne bir ideoloji kaldı siyasetimizde.
Camiye, düğüne, cenazeye giden ve hafta sonu festivalleri gezen kravatlı amcaların işi oldu siyaset… 

UBP ne olur?
Ersin Tatar doğal aday durumunda. Dr. Faiz Sucuoğlu adaylığını açıkladı. Sunat Atun, bugün yarın açıklar adaylığını. Hasan Taçoy beklemede. Genel Başkan Özgürgün ise aday olacağını önceden açıklamıştı UBP’de.
Peki, ne olur?
Son günlerde herhalde karşılaştığın en sık sorulan soru bu olsa gerek. Kiminle karşılaşsak laf dönüp dolaşıp buraya geliyor. 12 bin civarında üyesi olan UBP’de kimin başkan olacağını şimdiden kestirmek zor. 
Ama kurultay öncesi ilçe kongreleri bize bazı ipuçları verecektir. Aceleye gerek yok yani, biraz izleyelim başkan adaylarını. 

Dünya Kupası 
Ne yalan söyleyeyim hiç bu kadar futbolu kötü bir turnuva seyretmemiştim. Ne Messi ne Ronaldo, hepsi de hikâye. Almanya, İspanya, Portekiz ve Arjantin şimdiden evine döndü bile. 
Fransa çeyrek finale kalsa bile umut vermedi. Keza Brezilya’da öyle İngiltere’de. Uruguay hoşuma gitti, adamlar disiplinli. Önce savunma güvenliği diyorlar ve gol fırsatı bulduklarında da kaçırmıyorlar. Final oynarsa şaşmam, hatta kupayı alırlarsa da. 

MESAJLAR

Fikri ATAOĞLU: Acun Ilıcalı'ya adanın tanıtımına katkı sağladığı için plaket verme düşüncesi süper bir düşünce. Hatta çok geç kalınmış bir ayıbı kapattınız bile diyebiliriz. Devam…

Mustafa AKINCI: Anastasiadis, Fransa'da Total şirketi başkanıyla görüşmüş. Siz de gidip birileri görüşseniz nasıl olur? Bizim elimiz armut toplamıyor ya. 

Turgay DENİZ: TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve ekibi bugün adaya davetliniz olarak geliyormuş. İki oda ilişkilerinin geliştirilmesi adına son derece önemli bir buluşma olacak yarınki toplantı. 

Çelen OBEN: Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği’nin 35. Kuruluş yıldönümüne has özel bir logo tasarlamışsınız. Bu arada bu yıl içinde çeşitli etkinliklerde yapmayı planlıyormuşsunuz. Yılbaşında Antalya var mı Antalya? 

Dr. Remzi GARDİYANOĞLU: Sağlık Bakanlığı’na bugünlerde önemli bir sürpriz yapmaya hazırlanıyormuşsunuz. Valla sizden korkulur, bir işin peşinde düştü mü kolay kolay bırakmıyorsunuz. 

Filiz BESİM: Durum vahim, serbest hekimler boş durmayacak gibi. Şimdide yeni bir durum ile yakında bakanlığın kapısına dikilecekler gibi. Bu sefer yanlarında poliste olursa hiç şaşmayın. 

Tufan ERHÜRMAN: Çınarlı Festivali’nde yengeye öyle bir iltifat ettiniz ki herkes sözlerinize hayran kaldı. Ee ne kadar iltifat etsek azdır, onlar başımızın tacı.  

Hasan SERTOĞLU:  Futbol Federasyonu istifanızı kabul etmedi. Ama kulüpler içinden bir tek Yalova ret oyu verdi. Şu Yalova ile olan savaş ne zaman bitecek acaba? 

Gencay EROĞLU: Seçimler sonrası soluğu İstanbul’da adalarda almışsınız. İnsan bir adadan başka bir adaya tatile hiç gider mi? keşke daha karasal bir yer seçseydiniz. 

Çetin SADELİ (ÇETO): Seçimlerde yarıştığınız tüm adaylara yemek ısmarlamayı teklif etmişsiniz. Kırdağ ve Gencay Hanım okey demiş. Ya diğerleri bu teklifinize ne cevap verdi?

Dimağ ÇAĞINER: Erdem Oskar’ın Çin’in en büyük araba üretici firmasının ürettiği arabaları getirmesinden sonra bu arabalardan ilk satın alan siz olmuşsunuz. Kazasız belasız güzel günlerde kullanın. 

Tolga ATAKAN: Lavinium Sitesi’nin önünün tellenmesi iyi bir düşünce de orada kalan öğrenciler, işçiler ve aileler ne olacak? Onlar içinde bir çözüm düşündünüz mü?

Kemal Deniz DANA: İstanbul’da başarılı bir mide operasyonu geçirmişsiniz. Yakında ülke fit bir şekilde dönmeniz bekleniyormuş. Bu arada sakalları da kesseniz hiç fena olmayacak. 

Haluk ELVER: Dün yenge yurt dışından gelecek diye bir heyecanlı pir heyecanlıydınız hani. Sakal tıraşı olup saatler öncesinde havalimanı önünde beklemişsiniz uçağın gelmesini. 

Şefik AŞÇIOĞULLARI: Tüm Pazar gününü deniz kenarında balık avlamak için uğraşarak geçirmişsiniz.  Tüm balıkları beslemişsiniz ama bir tane bile tutamamışsınız. Neyse balık işi sabır işidir, haftaya gene deneyin. 
 
POLEMİX
 “Araç kayıt biriminde, orman yangınlarını gözetleme biriminde, inşaatları denetleyen müfettişlerde ve benzeri birçok yerde yaşanan personel sıkıntısı hepimizin bilgisindedir. Bu çerçevede bakanlığımıza bağlı Sivil Havacılık Dairesi bünyesinde yer alan bir kısmı eski KTHY çalışanı 21 arkadaşımız ihtiyaç duyulan farklı devlet birimlerinde görevlendirilmek üzere yukarıda belirttiğim kriter çerçevesinde ortak havuza aktarılmıştır.”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan


GÜNÜN FOTOĞRAFI 
Faik Fellahoglu, Derya Fellahoğlu ile birlikte

YORUM EKLE

banner471

banner474