banner564

Tehlike büyük

İşadamı Asım Dedezade mülkiyette kabul edilen ‘Duygusal bağ kriterini’ Demopulos kararıyla AİHM’in reddettiğini söyledi

Tehlike büyük
banner598
Çiğdem AYDIN
İş adamı Asım Dedezade Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın mülkiyette “duygusal bağ” kriterini kabul ettiğini öne sürerek, bunun büyük bir hata olduğunu savundu. Asım Dedezade Diyalog Tv’de yayınlanan Güne Merhaba Programı’nda önemli açıklamalarda bulundu. 
Kıbrıslı Türklerin mülkiyet rejiminde haklılığını ortaya koyan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aldığı Demopulos kararına değinen Dedezade, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu karara rağmen yanlış bir yolda yürüdüğünü iddia etti. “Sayın Akıncı Rumlar’ın ilk söz sahibi olacağını kabul etti. Oluşturulacak komisyona müracaat edecek olan Rumlar 1974 öncesi koçan sahibi ise müracaat edebilecek,  bu yetmezmiş gibi bir de şimdi duygusal bağ kriteri çıkardılar. Müracaat edebilecek olan Rumların sayısını böylece artıracaklar” diyen Dedezade, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın AİHM’in Rumlara tanımadığı hakkı duygusal bağ kriterini kabul etmekle tanıdığını öne sürdü. 

“AİHM vermedi Akıncı’dan alalım” düşüncesi 
Dedezade şöyle konuştu:
“AİHM’in Demopulos kararında, Rumlar’ın talebi tarafından reddetmiş şimdi aynısını Sayın Akıncı’dan istediler. Sayın Akıncı, Rumların verdiği bilgiler gösteriyor ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi neyi reddetmişse Rumların talep ettiği dava açtığı hepsini tek tek madem AİHM kabul etmedi, gelin bunu Akıncı’dan isteyelim. Kullanıcı da hak sahibidir. Bu Avrupa İnsan Hakları’nın Rumların arzusu doğrultusunda ters karar verdiği ki bizim lehimize verdiği karardır ve tehlike oldukça büyük boyuttadır.”

İthalattaki tehlike
Olası anlaşmada Kıbrıslı Türklerin ekonomik olarak büyük zarar göreceklerini de öngören Asım Dedezade özellikle uluslararası bayilikler konusuna değindi. “1974 öncesinde ithal edilen ürünleri kim getiriyorsa, anlaşmadan sonra da onlar getirecektir” diyen Dedezade, “Rumlar 1974 öncesi yaptıkları acentelik anlaşmalarında “Kıbrıs Cumhuriyeti” bayisiyim demiyor, “Kıbrıs adası” bayisiyim diyor. Bu iki ifadenin farkını Sayın Akıncı bence anlamaz. Rumlar ekonomik geleceklerini siyasi statüye değil, toprağa bağladılar ki bu çok akıllıcaydı. Onun için endişeliyim” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2016, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474