banner564

Kıbrıs’ta durum değişebilir

Son dönemde özellikle gaz olayından sonra KKTC’de ve bölgede dengeler hızlı bir şekilde değişiyor. Rum Yönetimi’nin kendi başına bölgede yaptığı doğal gaz anlaşmaları, bazı komşu ülkeleri ile girdiği gaz pazarlıkları ve Türkiye’nin bunun karşısında geliştirdiği strateji, Kıbrıs konusunu da etkilemeye başladı.
Son olarak dün dünyanın en büyük hazır yemek şirketlerinden biri olan Burger King’in kendi adı ile burada şube açması yabana atılacak olay değildir. 
Zira başka markaların da KKTC’de şubeler açabilmesinin böylelikle önü açılmış oldu. Burger King’den sonra günde 69 milyon müşteriye hizmet veren, dünyanın en büyük fast-food restoran şirketi McDonald's da KKTC’de şube açarsa hiç şaşırmayın. 
Hatta bazı isimlerin bu konuda girişim başlattığını da bizzat biliyorum ama şimdilik bu konuda daha fazla bilgi vermenin Rum tarafının eline koz vermek olduğunu bildiğimden konuyu burada noktalıyorum.
Ancak Rum yönetiminin eski liderlerinden Yorgos Vasiliu’nun “Tanımasalar bile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bugün bir devletin bütün karakteristiğine sahip olduğuna” dikkat çekmesi tam da bu noktada “Tesadüften öte bir şey” olarak değerlendirmek gerekiyor.
Belki de son zamanlarda Rum Hükümeti’nin KKTC’ye karşı tutumunu sertleştirmesinin nedeni de bu olabilir. Öyle ki Vatandaşlık Konusu, Geçişler Konusu, Yeşil Hat Konusu başta olmak üzere birçok konuda Kuzey’e karşı daha sert bir tutum izleyen Rum Yönetimi belli ki bir şeylerden çok ciddi şekilde rahatsızlık duymaya başlamış olmalı. 
Kısacası sevgili okurlar yılbaşı öncesi KKTC birçok siyasi gelişmeye gebe. 36 yıldır sabırla büyüttüğümüz KKTC belki de ilk kez dünyanın gündemine gelebilir bu bir aylık süre içinde. 
Bu konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz. 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Gün dolasıyla hemen hemen her kesimden mesajlar yayınlanacak ve yapılması gerekenler bir kez daha hatırlatılacak. Ta ki gelecek yıl 3 Aralık gelene kadar bu konuda söylenenler unutulacak.
Aslında eskiye nazaran engelli kardeşlerimiz için birçok adım atıldı KKTC’de. Yollardaki engelli kaldırımlarından kamu binalarındaki düzenlemelere kadar birçok eksiklik giderildi. 
Elbette daha yapılması gereken çok iş var ama bugün engelli kardeşlerimizin en büyük isteği istihdam. Bu konuda yasal zorunluluk olmasına karşın devlete son 10 yılda doğru düzgün engelli istihdamı yapılmadı.
Engelli kardeşlerimiz için parlak ve umut verici sözlerden ziyade tüm siyasilerin tek bir ses olup engelli istihdamı konusunda ortak karar alması en büyük hediye olur engellilere. 

Çok önemli bir adım
Belki de ilk kez otelciler ve sanayiciler ortak bir etkinlikte karşı karşıya gelecek. Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası işbirliğinde “Turizm Sektöründe Yerli Ürün Kullanımının Artırılması Etkinliği” 7 Aralık Cumartesi günü Sanayi Odası’nda yapılacak.
Bu etkinliği önemsiyorum çünkü bugüne kadar bireysel olarak firmalar otelciler ile buluşuyor ve ürünlerini pazarlamaya çalışıyordu. Şimdi aynı çatı altında, alan ve satan karşı karşıya gelecek.
Bugüne kadar yapılmayan bu etkinlik sayesinde hem otellerde daha fazla yerli ürünün kullanılmasının önü açılmış olacak hem de otelcilerin ürünlere ilişkin beklentileri direkt üretici firma sahiplerinin bilgisine sunulmuş olacak.
Bu organizasyonu yapan hem KITOB hem de KTSO yetkililerini kutlamak istiyoruz. Gerçekten bugüne kadar yapılmamış ve düşünülmemiş bu adımı atmalarından ötürü. Umarım benzer etkinlikler artırılarak devam eder. 


MESAJLAR
Ayşemden AKIN: Yıllarca ekmeğini yediğiniz ve büyük bir özveri ile çalıştığınız medya kurumu hakkında dün sosyal medyada yaptığınız yorumları okuyunca gerçekten üzüldük. Kumpasçı yazar gibi yoksa sizde mi vefasız çıktınız? 

Hüseyin SADEGHİ: Gözünüz aydın, minik prenses Toya dünyaya merhaba demiş önceki gün. Kız babaları arasına hoş geldiniz. Allah analı babalı büyütmeyi nasip etsin. 

Gülşah Sanver MANAVOĞLU: Gökhan Altıner dün canlı yayında sizin için gatsot dedi. Ben olsam bugün bir battaniye alır ve kendisine gönderirdim. Görsün kimmiş gatsot diye. 

Ziya EMİR: 1980 Dodge Amerikan Polis arabası haftaya Kıbrıs’ta olacakmış nasipse. Amerikan filmlerindeki bu meşhur klasiğin taliplerini arayana kadar artık bir sürüş keyfi için bize anahtarları verirsiniz değil mi? 

Fırat ATASER: Milli Park’ın ihtiyacı olan bazı malzemeleri temin etmek için Adana’ya gitmişsiniz. Adana’da park malzemeleri ararken o bölgenin yöresel tatlarına da bakmayı ihmal etmemişsiniz ve birkaç fazla kilo ile ülkeye geri dönmüşsünüz. 

Fikri TOROS: Dün doğum gününüz dolasıyla başta Başbakan olmak üzere meclisteki tüm vekiller tek tek yanınıza gelip yeni yaşınızı kutlamış. Biz de buradan yeni yaşınızı kutluyoruz. 

Dr. Bülent DİZDARLI: Kabus dolu günler anlaşılan geride kaldı, özellikle hafta sonu başkent derbisini kazanınca tüm camianın yüzü gülmüş ve efsane yeniden eski ruhuna kavuşmuş. 

Nilhan TAYFUNLU: Şu Paris gezisinde öğrendiklerinizi bence kamuoyuna açıklamanızda fayda var. Zira sizin gibi herkes şanslı değil ve birçok kişi Paris’i Eyfel kulesinden ibaret biliyor. Bilinmeyenleri anlatmanızda fayda var. 

Olgun AMCAOĞLU: Büyük av başlayalı beş hafta geride kaldı ama hala daha iki kulaklı tavşanı belinizde göremedik. Geride kalan 5 haftada sadece bir keklikten başka bir şey vuramamışsınız bu arada. 
 
Muharrem ÖZDEMİR: GAÜ İletişim Fakültesi ve BRT ortak yapımı olan “Göçün Hikayesi Arpalık” belgeseline başlamışsınız. Bir dönemin canlı tanıkları aramızdan ayrılmadan belgesellerinin yapılması son derece önemli. 

Ayşegül BAYBARS: Yeni İkamet ve Vizeler Tüzüğü konusunda bazı kişilerin halen çarpıtma ve yalan haberler yaptırmakta olduğunu üzülerek görüyoruz. Asker yakınlarının ülkeye ayrı kontrol kapısından geçerek geldiklerini herkes biliyor. Son olarak ülkeye gelen asker yakınına 3 gün izin verildi haberinin de külliyen yalan olduğu ortaya çıktı.

Ersin TATAR: Bugün engelli kardeşlerimize verebileceğiniz en güzel 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı herhalde istihdam olurdu. Bu konuda hükümet olarak bir adım atarsanız son derece yerinde olur. 
Dimağ ÇAĞINER: “Turizm Sektöründe Yerli Ürün Kullanımının Artırılması Etkinliği” düzenlenmesi gerçekten çok önemli bir proje. Bu projeye sahip çıkılması ülke ekonomisi adına da umut verici.

Candan AVUNDUK: 7 Aralık Cumartesi günü yapılacak etkinlikten sonra bence daha büyük bir organizasyon yapmak şart oldu. Hatta belki bir fuar bile olabilir gelecek günlerde. 

YORUM EKLE

banner471

banner474