banner564

Köpek tok, ekmek bütün…

Daha önce de söyledim yine söyleyeyim, geride bıraktığım 25 yılda Kıbrıs’ta öğrendiğim en güzel deyişlerin başında gelir “Köpek tok, ekmek bütün olmaz” diye.
Geçen yıl yüzde 20 ile 30 arası zam geldiğinde sesi soluğu çıkmayanlar şimdi seyrüsefer ücretlerine gelen yüzde 4 ila 8 arasındaki zammı çok bulup eylem yapma kararı aldılar.
İçlerinde çok tanıdık isimler var. Sosyal medyanın önemli isimleri bu konuda her zaman ki gibi liderlik yapıyor. Ama ne garip ki o isimler bir yıl önceki o devasa zamlarda seslerini çıkartmamışlardı.
Bakın neredeyse yüzde 80’i aynı isimlerden oluşuyor. Dağyolu’nda meydana gelen ve okula giderken trafik kazasında ölen çocuklarımız için o dönem Başbakanlık önünde eylem yapılmasını ısrarla isteyen isimler şimdi yine karşımızda.
Oysa Dağyolu’ndaki kazadan sonra da bu ülkede pek çok kez ölümlü kaza olmasına karşın o isimler iktidarda UBP olmadığı için kıllarını bile kıpırdatmamışlardı.
Sevgili okurlar elbette ülkede kazalar olmasın, kimsenin burnunun kılına bile zarar gelmesin. Elbette ben de en az eylem yapılmasını isteyenler kadar yolların durumundan şikâyetçiyim. 
Benim sadece karşı olduğum tutum Ahmet’e başka Mehmet’e başka anlayışıdır. Yüzde 30’lara ses çıkartmayanların yüzde 8 karşısında takındıkları tavırdır karşı olduğum.
Yoksa elbette ben de hayat pahalılığın eksi çıktığı bir memlekette seyrüsefer veya başka harçlara zam yapılmasını kabul etmem mümkün değil. 
Ama ülkenin de kendi gerçekleri var. Çok uzun bir zamandır Türkiye’den kaynak akışı durmuş durumda. Bunun birçok nedeni olabilir ama burada konumuz bu değil. 
Türkiye’den kaynak gelmiyorsa ölecek değiliz ya! Kendi göbek bağımızı kendimiz kesmek zorundayız. Bunu yapabilmek için de devletin para toplaması gerekiyor. 
UBP-HP Hükümeti henüz bir yılını tamamlamadı ama kendi kaynaklarımız ile bugün yapımı yıllardır yılan hikâyesine dönen Alsancak-Girne yolunun yarın kalan kısmı için ilk kazma vuruluyor deyim yerinde ise.
Girne-Lefkoşa yolunun da orta şeridine de yine kendi kaynaklarımız ile bariyer konulması konusunda hafta sonu sosyal medya hesabından açıklama yapan Maliye Bakanı Amcaoğlu, gerekli ödeneğin ayrıldığını açıkladı.
Ee şimdi Girne-Alsancak yolu bugün başlıyor, Girne-Lefkoşa yolunun orta bariyerleri için ihale sürecine geçiliyor. Tüm bunların olması için elbette para gerekiyor. O parayı bulmak için Maliye Bakanı da zamlara başvuruyor.
Günün sonunda yolların güvenli hale gelmesini istiyor muyuz? İstemiyor muyuz? Eee istediğimize göre o halde sorun olmamalı. Ama işte bizim huyumuzda var, ekmek bütün, köpek de aynı anda tok olsun istiyoruz. Tüm mesele olaylara politik şapkamız olmadan bakamıyoruz, karar verip harekete geçemiyoruz. 

Zam yağmuruna hazır olun
Şimdi yüzde 4 ile 8 arasındaki zammı beğenmeyenler size söylüyorum, bence halimize şükretmemiz gerekiyor. Zira ABD-İran gerilimi hızla tırmanıyor. Ve o gerelim tırmandıkça petrol fiyatları da hızla artıyor.
Yılbaşı öncesi 63 dolar seviyesinde olan Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 70 dolardan işlem görüyor. Ve bugün piyasaların açılması ile birlikte gözler yeniden petrol fiyatlarında olacak.
Eğer bu gerilim artarak devam ederse ve aynı şekilde petrolde de fiyatlar aynı hızda yukarı giderse o zaman işte yandık demektir. Zira başta elektrik olmak üzere, benzine, gıdaya yani iğneden ipliğe zam yapılması kaçınılmaz olacak.
Bugün yüzde 4’lük zam için eylem yapanlar yarın ABD ve İran arasındaki gerilim yüzünden artan petrol fiyatları için de eylem yapacaklar mı mesela? 
Uluslararası piyasalara yön veren uzmanlar ilerleyen günlerde petrol fiyatlarının daha da aratacağından endişeliler. 

Kamu düşmanlığı 
“Yirmi defa izledim videoyu bir şey demeyeceğim derim ama ayıptır artık yahu. "Bir sırtım, bir arkam olsaydı öğretmen olurdum ve bu videoyu yapmazdım" diyor yol yoksa seyrüsefer de yok grubunun kurucusu genç arkadaşımız.
Nedir be gardaş bu kamu çalışanı düşmanlığı. Bir kere kamuya ilk atamalarda 2005'teki sistem değişikliği sonrası torpil yoktur, sınavda başarılı olan her siyasi görüşteki insan kamuya kadrolu olarak istihdam edilmektedir.
Kamuda öğretmen olsan bu videoyu neçin yapmayacaktın, hem dostum ne demek isten kamu çalışanına açık ifade et de bilelim. Bir de siyasi parti ve sendikaları da öcü gösterme söylemi cabası.”
Devrim Barçın 

MESAJLAR

Ahmet HAVUTÇU: Yağmurların yağması ile gizli yerdeki hostes otları tam da kıvamına gelmiş olmalı. Bu pazar günü birlikte bir uğrasak mı o gizli yere? Kestane kebap acele cevap bekliyoruz. 

Dr. Ceyhun BİRİNCİ: Hafta sonu Doğan Türk Birliği lokalinde ünlü ses sanatçısı Mehmet Acar’ın şarkıları eşliğinde hem yeni yılın ilk mangalını yakmışsınız hem de dostlarınızla güzel bir gece geçirmişsiniz. 

Enver HOCA: Şu sözünüzü fena halde tuttum, “Allaha şükür çok kötü.” Yani günün sonunda şükür etmek önemli ve neyin nereden geldiğini bilmek de gerekli. Bu sözün patentini alalım sizden. 

Nidai GÜNGÖRDÜ: Hafta sonu Girne çarşısını gezip esnafla dertleşmişsiniz. Bu arada limandaki yenileme çalışmaları yaz gelmeden başlayıp tamamlanacakmış. 

Erdoğan ŞANLIDAĞ: Üretilen narenciyenin daha iyi pazarlar bulması ve üreticinin elinde kalmaması adına yoğun bir çalışma başlatmışsınız. Bu konuda hayli kararlı gördük sizi. 

Özdemir TOKEL: Ahmet’in zamansız gidişi elbette hepimizi ama sizi bir başka üzdü. Onca yıldır birlikte çalıştığınız, kardeş gibi bildiğiniz Ahmet’imize Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun. 

Muslu AKGÜNEY: Sosyal medyaya son dönemde çok girmiyordunuz ama anlaşılan birileri sizin de sabrınızı taşırmış olmalı ki eski günlerinize geri döndünüz. Yeniden hoş geldiniz sosyal medyaya. 

Birikim ÖZGÜR: “Halkın hassasiyetleri üzerinden politika devşirip yelkenlerini doldurma anlayışıyla kaostan kaosa sürüklendiğimizi yaşayarak öğrenmiş” olacağımızı düşünüyorsanız siz daha bu toplumu tanımamışsınızdır demektir. 

Devrim BARÇIN: İstanbul’da paylaştığınız yemek resimlerine bir şey demiyoruz ama dün paylaştığınız güveçte etli kuru fasulye fotoğrafından sonra artık her an bir baskına hazır olmanızı tavsiye ederiz. Dün birkaç kez elimiz telefona gitti geldi. 

Gürsel UZUN: Cehennem topuzlarının kap şeklinde olması acaba evrenden size gelen bir mesaj mı? Üstelik bir değil tam iki tane cehennem topuzunda aynı şeklin görülmüş olması tesadüf olamaz. 

Kudret ÖZERSAY: Halkın Partisi olarak bugün yeni yaşınızı kutlayacakmışsınız. Hatta bu yaş gününde özel bir sürpriz yapıp 2020 Nisan için de adaylığınızı açıklayacakmışsınız. 

Gülşah Sanver MANAVOĞLU: HP’nin Lefkoşa ilçe başkanlığı göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. Çok zor bir dönemde amiral gemisinin kaptanlığı size emanet. 

Dr. Bülent DİZDARLI: Öncelikle herkesin gözü aydın olsun. Dede olduğunuz için sizin gözünüz aydın olsun, artık torunla ilgilenip bizimle uğraşmayacağınız için de bizim gözümüz aydın olsun.

YORUM EKLE

banner471

banner474