banner564

Küçük ama etkisi büyük

Çok basit sorunlar yüzünden çok büyük kayıplar yaşıyoruz maalesef. Ve kendi sığ gündemimiz bu basit şeylerin bir türlü halledilmesine izin vermiyor maalesef.
Bakın şu an gündemde olan çok basit iki konu var. Ama çözülmezse bu iki basit konunun bedeli ağır olacak.
Birincisi: Türkiye'de yurt dışı seyahat harcamalarında taksit sınırı 3'e indi. Türkiye BDDK, kredi kartı ile yapılan havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda taksitlendirme sürelerini altı aydan üç aya düşürdü. 
Bu karar bizi yakından ilgilendiriyor.Zira KKTC’ye gelen turistin en büyük bölümü Türkiye Cumhuriyetinden. Ve bu karar buraya yapılan turizmi yakından etkileyecek bir karar. 
Dün bu konuda Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, Merkez Bankası Başkanı ile birlikte bir girişim başlattığını açıkladı. Mutlaka bu konunun takipçisi olmalı Sayın Özersay.
İkinci önemli konusu ise özellikle Arap ülkelerinden gelen yabancıların, tek seferlik Türkiye’ye girişte aldığı vize KKTC’ye giriş-çıkış yapılmasını engelliyor. 
Yani Katar’dan İstanbul’a gelecek olan bir turist “tek seferlik” vize alıyor. İstanbul’dan bir iki günlüğüne KKTC’ye gelmek istese dönüşte İstanbul’a vizesi olmadığı için giremiyor. Haliyle KKTC’ye gelmekten vazgeçiyor.
Bu konuda yine görev Sayın Kudret Özersay’a düşüyor. Bu konuda Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi yapması yeterli olacaktır diye düşünüyorum. 
Ya Lefkoşa’da bulunan Büyükelçilik bu konuda bir geçici vize işlemi yapabilir, ya da bu türden tek girişli vizeler için KKTC’ye gidiş-gelişler muaf tutulur diye bir düzenleme ile bu basit sorun çözümlenebilir.
Daha geçenlerde 15 kişilik bir Katarlı turisti sırf bu yüzden bu ülkede misafir edemedik. Son bir iki yıldır gerçekten birçok önemli yatırımcı ve turist bu engelden ötürü ülkeye gelemiyor. 
Umarız bu iki küçük konuda vakit kaybedilmeden atılması gereken adımlar atılır.

Balık bereketi
Yılbaşından hemen sonra Güney’deki çipura çiftliğinde patlama olmuş ve sahillerimize çipura akını başlamıştı. Halen daha doğu sahillerimizde çipura bereketi devam ediyor.
Tam bu konu devam ederken bu kez Güney Kıbrıs’taki barajların kapaklarını açması ile birlikte Mesarya ovalarındaki tarlalarda yakalanan balık avı tarihe geçti.
Tarlaların içinde uzak doğudaki filmleri aratmayacak görüntülere tanıklık ediyoruz. Tarlanın içinde sazan balığı avlayan köylüler. Şaka değil gerçek. 
Öğrenci olarak geldiğim 1995 yılındaydı sanırım Gönyeli Barajı taşmış, şimdiki Gönyeli çemberinde balık kovalıyorduk arkadaşlarla. Şimdi buna benzer görüntüler Mesarya’daki ovaların içinde yaşanıyor.
Durun bakalım daha neler neler göreceğiz bu konuda. Ama yeni yılın bize balık yönünden hayli bereketli geldiğini pek ala söyleyebiliriz.

“Hakkı Atun’un Politika Anıları” 
Eski Meclis Başkanı ve Başbakan Hakkı Atun, “Bir Öz Yaşam Öyküsü” başlığı ile yayımlamaya başladığı anılarının ikinci kitabı olan “Hakkı Atun’un Politika Anıları”nı okuyucuyla buluştu geçtiğimiz günlerde. 
Dün bir etkinlikte karşılaştığımız Atun yeni kitabını imzalayarak benimde arşivime girmesini sağladı. Kitabın ilk birkaç sayfasına baktım. Ama yakın tarihimize ilişkin bazı önemli belge ve resimlerin yayınlandığını gördüm.
Ve yine yakın tarihimizde siyasi çekişmelerinde bu kitapta yer edindiğini öğrendim. İlerleyen günlerde bazı bölümlerini buradan size aktaracağım.  

MESAJLAR
İlker EDİP: Son günlerde sizde sakal modasına uyup sakal bırakmaya başlamışsınız. Tamda seçim dönemi öncesine gelen bu değişiklik acaba birilerine mesaj mı? 

Kemal HAVALI: Siyasete ara verdikten sonra artık tamamen dışarıdan siyasileri takip ediyormuşsunuz. Bu arada eskiden siyasetçilerin ne kadar toplumda ağırlık sahibi kişiler olduğunu unutuyor gibiyiz. 

Haluk DOĞANDOR: Pizzador’daki tavla anlaşılan efsunlu. Ben hayatımda bu kadar gele atmadım bir oyunda. Hayır, benden sonra oynayanlarda aynı şeyleri söylediler. Neyse tebrik ediyoruz yine de sizi. 

Akay CEMAL: Yakında Ankara ve Kütahya’yı kapsayan bir geziye çıkacağınızı duyduk. Aman dikkat edin bu mevsimler oralarda hava hem çok soğuktur hem de kar çoktur. 

Ferhat ATİK: 2020 Oscar adayları açıklandı. Her halde aday olan filmleri gördünüz. Sizin bu yılki favori gördüğünüz film hangisi. Ben Joker’in tüm Oscar’ları toplayacağını düşünüyorum. 

Tufan ERHÜRMAN: Geçen hafta sonu Esentepe ve Bahçeli’ye uğradınız ama Karaağaç’tan geçmediniz. Bölge sakinleri kendilerine uğramdan gitmenize fena halde bozulmuşlar, bizi adam yerine koymadılar diyorlar. 

Özlem GÜRKUT: KTTB olarak sağlık okuryazarlığı seferberliği başlatmışsınız. Sağlık Okuryazarlığı Projesi Danışma Kurulu ilk toplantısını 13 Ocakta gerçekleştirmiş. 

Nuri GÖKŞİN: Doğu sahillerine vuran çipuralardan en çok sizin avladığınızı hatta evdeki bir derin dondurucuyu yakaladığınız bu balıklarla doldurduğunuz konuşuluyor. Eh artık bir gece mangalı yakarsınız bize de değil mi?

Çetin SADELİ: Rakipleriniz Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda artık teker teker açıklamalarını yapıyorlar. Siz bu konuda nihai kararınızı verdiniz mi? Malum sona kalan dona kalır.  

Mazhar Iqbal CHOUDHRY:  Söz verdiğiniz gibi Sağlık Bakanlığı’na 50 adet tekerlekli sandalye bağışını dün gerçekleştirmişsiniz. Yaptığınız hayırlarla birçok kişiye yine örnek oldunuz. 

Hakkı ATUN: Siyasi hayatınızdaki önemli olayları konu alan “Hakkı Atun’un Politika Anıları” isimli yeni kitabınız yayımlanmış. Bu kitapta yakın tarihimizde özellikle Eroğlu ve Denktaş arasında yaşanan bazı anıları da paylaşmışsınız. 

Bülent YÜKSEKBAŞ: Son günlerde gazetelere düşen haberle ilgili olarak ciddi bir mağduriyet yaşıyormuşsunuz. Bugün bu konu hakkında ziyaretinize geleceğiz. Zira haber hiçbir zaman tek taraflı olmamalı. 

Senih ÇAVUSOĞLU: Yeni yıla yeni bir araba ile girmeye karar vermişiniz ve galerilerde son model spor bir araba arayışına başlamışsınız. Ee yol yoksa memlekette nerede süreceksiniz bu son model spor arabayı? 

Ali İMAM: Koskoca büyük av sezonu geldi de geçiyor daha bir tavşan resmi bile göremedik sizden. Acaba yaşlanıyor musunuz ne? Eskiden en az birkaç tavşan resmi görürdük. 

Hakan YILDIRIM: Son dönemde yaptığınız haberler ile KKTC’nin gündeminin Türkiye'de duyulmasına son derece önemli bir katkı sağlıyorsunuz. Sayenizde artık Türkiye medyasında KKTC daha görünür hale geldi.  

YORUM EKLE

banner471

banner473