banner564

Maaşlar tehlikede mi?

 Çok uzun aradan sonra ilk kez hükümet iç borçlanma yoluna gidiyor. Zira ay sonu maaşların ödenebilmesi için acil olarak Maliye’nin kasasına 70 milyon lira konulması gerekiyor.
Bir önceki UBP-DP Hükümetinin son 10 ayında neredeyse tüm cari harcamalar kendi iç kaynaklarımızdan karışlanmıştı. Şimdi bütçede oluşmaya başlayan açık ve Türkiye Cumhuriyeti’nin gönderdiği mali yardımlarından da henüz tam olarak bütçeye eklenmemesi nedeni ile bütçe ilk kez ay sonu maaşları ödeyebilmek için müsait değil.
İşte bu durumu kurtarabilmek adına hükümet iç borçlanma yoluna gidiyor ve ay sonu maaşları eksiksiz ödeyebilmek için 70 milyon Türk Lirasını iç piyasadan borçlanıyor.
Geçmişte CTP’nin başbakanlık ve maliye bakanlığını elini tuttuğu dönemde maaşlar taksit ödeniyordu. Anlaşılan bu gidişle benzer bir uygulamaya şahit olabiliriz, şimdiden bu duruma hazırlıklı olmakta fayda var. 

 
Benzine zam
Bu gece yarısı benzine zam geliyor. Ancak bu zam son aylardaki zamlardan biraz daha farklı. Zira bu gece yarısı yürürlüğe girecek olan zammın oranı son yıllardaki belki de en yüksek oranı teşkil edecek.
Vatandaşın cebindeki para her geçen sanayi daha da değersiz hale gelirken hükümet de bütçedeki açıkları kapatmak için zam üstüne zam kararları alıyor. 
Tüm bunlar yetmiyormuş gibi kurdaki hareketlilik ve dünya benzin piyasasındaki hareketlilik yüzünden otomatik olarak akaryakıta zam üstüne zam geliyor.

 
Amca, demokrasi herkese lazım
Yaşını başını almış büyüğümüz bizim bu köşeden yaptığımız yorumları, eleştirileri belli ki sindirememiş. Gazetedeki köşesini kullanmak yerine en çok okunduğunu düşündüğü sosyal medya hesabı üzerinden bize çakmayı marifet saymış.
Ay amca; senin canın sağ olsun ama senin gibi yaşını başını almış birisinin yazarken daha tecrübeli olmasını en azından bekleriz. Zira Geçici memurların gazetede günlük yazı yazmasında veya ekrandan program yapmasına yasal bir engel yok. İstersen sendikacı dostlarına bir sor amca.
Amcacım, senin yazdığın gazetede de bazen sınırları zorlayan şeyler yazıyor, ama biz diyoruz ki “demokrasi”. Fikir ve düşünce özgürlüğü var. Şimdi sen çıkmışsın başkasının susturulmasını istiyorsun. E hani demokrasi e hani fikir özgürlüğü? Ah amca ah… 
Bu yaşından sonra sana demokrasiyi öğretmek bizim haddimize değil, yazdığın gazetede de geçmişte memurlar yazmamış gibi bana linç kampanyası başlatmanı, yaşını başını almış birisine sadece yakıştıramadığımı ifade eder, ellerinden öperim.

 
YDP Lefkoşa’dan vazgeçti

YDP’nin tek aday gösterdiği Lefkoşa’da aday ile parti arasında kriz çıktı. Dün akşam toplanan MYK, Lefkoşa’da aday gösterilmesinden vazgeçilmesi kararını aldı.
Oysa seçimler için sadece Lefkoşa’da aday gösteren YDP, Kemal Altuncuoğlu ismini açıklamıştı. Dün akşamki karardan sonra bakalım YDP nasıl bir yol izleyecek? 

MESAJLAR

Kemal ALTUNCUOĞLU:  Dün akşam YDP ile ipleri koparmışsınız. Şimdi önünüzde iki yol var ya bağımsız olarak devam edeceksiniz ya da bu iş buraya kadar deyip bir kenara çekileceksiniz. Söz sizde. 

Ömer YILDIZ: Dün zor bir ameliyat geçirmişsiniz yaşadığınız talihsiz kaza sonrasında. Bacağınız 3 ayrı yerden kırılmış. Umarız en kısa sürede eski sağlığınıza kavuşursunuz, çok geçmiş olsun. 

GR379 plakalı beyaz Mitsubishi Colt araç sürücüsü: Dün Girne Manipeni önünde köpeğe çarptınız ve kaçtınız. Üstelik sizi uyaran bir vatandaşa da çarptığınız köpeğin “Peşinden mi koşacağım ya ne hali varsa görsün” dediniz. Yakıştı mı? 

Nazmiye ÇELEBİ: Ehliyetlerin Avrupa standartlarında olması için dün yurt dışından gelen ekiple uzun bir toplantı gerçekleştirmişsiniz. Yakında çipli ehliyetlere geçilecekmiş. 

Tufan ERHÜRMAN: Gerek Başbakanlığın gerekse Gençlik Dairesinin sosyal medya hesaplarından açık açık CTP propagandası yapılıyor. Sizce bu doğru bir şey mi? Hani her şey faklı olacaktı, hani çomak sokacaktınız bir yerlere? 

Ali GÜLLE: Pek muhterem kardeşinizin vefatını üzüntü ile öğrendik. Merhuma Allah’tan rahmet geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun. 

Erdoğan SORAKIN: Vakıflar İdaresi’nin garibanlar için getirdiği iaşeleri CTP’li örgüt başkanlarının dağıtmasına ne diyorsunuz? Seçim öncesinde bari kömür falan da dağıtın ahaliye. 

Erhan ARIKLI: Kemal Başkanla da yollar ayrılınca 28 belediye içinde tek bir adayınız bile kalmadı. Sadece belediyelerde belediye meclis üyesi gösterip seçimlere böyle girecekmişsiniz. 

Gencay EROĞLU: Çok yakında Lefkoşa’da güçlü bir destek gelecekmiş diye konuşuluyor kulislerde. Bazı kurum ve kuruluşlar ile önemli sivil toplum örgütlerinden bazıları size destek beyan edecekmiş. 

İrfan GÜNSEL:  Dünya ve Türkiye şampiyonu YDÜ Kadın Basketbol Takımının faaliyetlerinin sona erdirmişsiniz. Bunca yükü zaten tek başınıza iyi bile kaldırdınız. Maçlarına bir kere bile gelmeyenler şimdi arkanızdan vah vah diyor. 

Serdar DENKTAŞ: Çok uzun bir aradan sonra Maliye ilk kez iç borçlanma yoluna gidiyor olması ilerisi için bir endişe oluşturmalı mı? Zira, maaşların çok ciddi şekilde sıkıntıya gireceği konuşuluyor. 

Mustafa ERİŞMEN: Bölgedeki ağırlığınızı her gün arttırmaya başladınız. Dün belediye meclis üye adaylarınız ile birlikte bölge için projelerinizi köylerde anlatmışsınız projeleriniz çok beğenilmiş.  

Mustafa AKYÖN: Seçimlere damga vuracak bir seçim reklam filmi için kameralar önüne geçmeye hazırlanıyormuşsunuz. Hadi bakalım kolay gelsin, biz de merak ettik şimdi bu filmi. 

Pınar KÖRÜK: Birçok partiden gelen “Aday ol” tekliflerine karşın bu seçimlerde bir kenarda kalıp seçimleri izlemeyi tercih etmişsiniz. Neyse bu ülkede seçim bitmez, gelen seçimlere kısmet artık. 

Muhammet MİLLİ: Midenin yarısını dün başarılı bir operasyonla aldırmışsınız. Hedefiniz bu yaz denize girerken 80 kiloda girmekmiş. Ee bir de seçimler var, orada da epey koşturacaksınız, anlaşılan bu yaz çakı gibi olacaksınız. 

 
POLEMİX
“ Bu ortamda vatandaşın milletvekili maaşlarını tartışmaya açması çok normaldir. Üç ay geçti dişe dokunacak bir yasa olan Müşavirlik Yasası'nı geçirebildik. O da tartışmalı. Ama meclis kürsüsünden de söyledim. Biz aldığımız milletvekili maaşını hakketmiyoruz. Siyasi partiler de birilerine muhtaç olmasın, diyet ödemesin diye belli bir katkı oluyor. Ama bu çok iyi niyetle alınmış bir karardır. Fakat bu kadar ekonomik sıkıntının içinde vatandaş hem milletvekili maaşını hem de parti katkısını tartışmaya açıyor...”
YDP Başkanı Erhan Arıklı 

YORUM EKLE

banner471

banner474