banner564

Maliye’nin gelir ve giderleri

Cuma günü yazmıştık Maliye Bakanlığının gelirleri artıyor diye. Zaten aynı konuda Diyalog gazetesi de geçtiğimiz hafta manşet yapmıştı konuyu. 
İşi biraz daha anlaşılır kılmak için Maliye Bakanlığının verilerini biraz kurcaladık deyim yerindeyse. Ve geçen yıl (pandemi öncesi yani) gelirler artmaya devam etmiş. 
Yani turizm olmamasına, işletmelerin 3 ay kapalı kalmasına ve ülkeden yaklaşık 200 bin kişinin gitmesine rağmen Maliye Bakanlığı gelirlerini artırmış. 
Maliye Bakanlığının gelirleri ve giderleri şu şekilde gerçekleşmiş; 
Gelirler;
2019 yılı Haziran ayı sonu itibari ile gelirler; 2 milyar 889 milyon. (Türkiye Cumhuriyeti katkısı yok).   
2020 yılı Haziran ayı sonu itibari ile gelirler; 3 milyar 123 milyon. (Türkiye Cumhuriyeti katkısı yok). Bu yıl Türkiye’den bütçeye katkı yapıldı. (Türkiye Cumhuriyeti katkısı ile 3 milyar 178 milyon Türk Lirası). 
Giderler;
2019 yılı Haziran ayı sonu itibari ile giderler; 3 milyar 13 milyon Türk Lirası (Bütçe açığı 124 milyon Türk Lirası). 
2020 yılı Haziran ayı sonu itibari ile giderler; 3 milyar 337 milyon Türk Lirası (Bütçe açığı Türkiye Cumhuriyeti katkısı ile birlikte 159 milyon Türk Lirası). 
Kısacası Maliyenin kasası tüm bu olumsuzluklara rağmen bu yıl geçen yıldan daha dolu. Buna rağmen hala daha bir pandemi hastanesinin yapılmamış olmasının nedenini biz de gerçekten merak ediyoruz. 
Sadece 6 aylık döneme göre bütçedeki artış 300 milyon civarında. İşin uzmanı değiliz ama sadece bu 300 milyonluk fark ile Güzelyurt Hastanesi, Girne Amerikan Hastanesi ve bir de pandemi hastanesi kurulabilirdi. 
Bunu biz değil rakamlar söylüyor. Yarın size bu köşede geçtiğimiz yılın ilk altı ayı ile bu yılın ilk altı ayını karşılaştıracağız ve rakamlar neler söylüyor sizlere yorumlamaya çalışacağız. 

İşte KKTC gerçeği
Geçen hafta büyük bir iş yapılırcasına Cumhuriyet Meclisi’nden geçen Bilişim Yasası için polise başvurular yapılmaya başlandı. 
Cenk Hoca isimli YouTube kullanıcısının "3 gün İstanbul'da kaldım, Akıncı sağ olsun” isimli videosu, Cumhurbaşkanlığı’nın “erişim engeli” talebi üzerine, Savcılık video ile ilgili suç duyurusunda bulundu, mahkeme Bilişim Suçları Yasası uyarınca ilk kez bir videonun erişiminin engellenmesi yönünde emir verdi.
Ancak dün akşam geç saatlere kadar bu video sosyal medyada yer almaya devam etti. Bilişim Yasası ve mahkeme tarafından verilen emri uygulayacak mercii olmadığı gerçeği ile sanırım yüzleşiyoruz. Yani yasa var, emir alınıyor ama uygulayacak merci yok. Videoya şu anda erişilebiliyor ve Cumhurbaşkanı sayesinde izlenme rekorları kırıyor ilgili video.
 
Yeni hükümet
Bayram öncesi bu hafta gözler hükümet üzerinde olmaya devam edecek. Zira bu hafta için randevulaşmışlardı emirname konusunda ortaklar. 
Öyle ki Kudret Bey hükümetin biteceği var sayımı ile Demokrat Parti Genel Başkanına yeni hükümet önerisi bile götürmeyi teklif ettiğini geçen hafta hep birlikte öğrenmiştik.
İşte tüm bunlar hükümetin bize biteceği yönündeki işaretleri veriyordu. Ama bizim kulağımıza geldiği kadarı ile yeni hükümet işleri bayram sonrasına kaldı. Yani bu hafta için beklentilerinizi çok fazla yüksek tutmayın deriz biz. 

MESAJLAR
Tufan ERHÜRMAN: Dome Otel’de hafta sonu süren kampta 65 kişi ile birlikte önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı yarışının stratejisini oluşturmuşsunuz. Bu arada seçtiğimiz ekip de hiç fena değil. 

Mustafa BATURALP: Valla Cuma gününden karavana gidip bütün telefonları da kapatıyorsunuz ya en iyisini yapıyorsunuz. En azından iki gün boyunca kafanız rahat, ne arayan var ne de soran. 

Suphi COŞKUN: CTP’nin Dome Otel’de düzenlediği çalıştayda tek CTP’li belediye başkanı olarak sizin davet edilmeniz gözlerden kaçmadı. Anlaşılan Tufan Bey sizi ekipte önemli bir noktada görüyor. 

Fırat ATASER: Geçen hafta büyük bir talihsizlik sonucu sizin evinizin kapısı önünde meydana gelen kazada yaralanan ve sonra yaşamını yitiren kişi için hayli uğraş vermişsiniz ama maalesef yaşama dönmemiş kazazede. Çok geçmiş olsun.  

Turgay AVCI: Hafta sonu Özlem Hocamız ile birlikte soluğu Girne’de almışsınız ve Girne’de Özlem Hanıma bir balık ziyafeti çekmişsiniz. Afiyet bal şeker olsun, nasıl beğendiniz mi Girne’yi? 

Rasih REŞAT: Dış Basın Birliği Derneği, 16. Olağanüstü Genel Kurulu’nda başkan seçilmenizden ötürü şahsınız ve yeni yönetim kuruluna seçilen tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. 

Hasan BARBAROS: Lurucina dün "kapı" diye resmen inledi. Geçmişte yol diyordunuz yollar yapıldı, şimdi aynı kararlılığı kapı için gösteriyorsunuz ve biz inanıyoruz kapı da açılacak. 

Kemal ALTUNCUOĞLU: Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi'nden kredi çekenlere bayram öncesi müjdeli haberi verelim. Kredi taksitlerine 3 ay daha erteleme kararı gelmiş. 

Hasan SUNGUR: Esentepe Skyline Homes'da, geçen gece resmen tango rüzgarları esti. Büyük tango ustası olarak gecenin açılışında sergilediğiniz dans herkesten büyük alkış aldı. 

Serdar DENKTAŞ: Bunca basın mensubu arkadaşımız burada var iken aday olacağınızı Türkiye’deki bir basın mensubundan öğrendik. Bunu yazdık bir kenara, alacağınız olsun. 

Erhan ARIKLI: Hükümet pazarlıklarına bir mola verip tüm dikkatinizi kurultaya çevirmişsiniz. Bu arada PM’ye adaylık konusunda ciddi bir artış gözlemleniyor. 

Ziya EMİR: Dünden beri sosyal medyada inek ve yem fiyatlarını araştırıyormuşsunuz. Hayırdır yoksa tüm işlere ara verip bir çiftlik mi kuracaksınız. Çobana ihtiyaç olursa seslenin bize de. 

Gülşah Sanver MANAVOĞLU: Ya şu hırsızları bize bir söyleyin de bizde bilelim. Kim ne çalmış ne çırpmış haberimiz olsun. Bu arada son yıllara ilişkin bilgi isterseniz de bize başvurmanız yeterli. 

Fikri ATAOĞLU: Hükümet pazarlıklarında bu hafta oldukça önemli ama YDP kanadının önerdiği bakanlık isimlerini duyunca bu işin pek de olmayacağı kanaatine vardık.

YORUM EKLE

banner471

banner474