banner564

Merkez Bankası başkanına dair üç şey

Göreve yeni başlayan KKTC Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan’ı dün dinleme ve yakından tanıma şansımız oldu. Geçmiş başkanlara nazaran arayı iyi ve sıcak tutma gayretinde olduğu her halinden belliydi dünkü toplantıda.
Çok uzatmaya gerek yok, üç saptama ile size göreve yeni başlayan KKTC Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan’ı anlatalım.
BİRİNCİSİ: Bir kere Merkez kökenli değil, ama sektörün içinden geldiği için “alaylı” diyebiliriz. Alaylı olduğu için de pratik ve hızlı hareket edebilme kabiliyetine sahip. 
İKİNCİSİ: İlk kez belki de KKTC’de Merkez Bankasının para politikalarına hükümet ile birlikte ayar verme hazırlığında olduğunu gördük. Damga pulu ve bazı harçların kaldırılması gerektiğini söyleyebilecek kadar da cesur. 
ÜÇÜNCÜSÜ: İslam Bankası da olsa Yahudi Bankası da olsa hepsinin bende yeri ayrıdır diyecek kadar hem realist hem de paranın dini olmaz diyebilecek kadar da pervasız bir çıkışta bulunabiliyor. 
Not: Korkusuz kelimesinin eş anlamlı sözcükleri arasındadır pervasız. Zaman zaman yanlış anlamlar içinde kullanılabiliyor. 

Polisimizi kutluyorum
İşleri hiç de kolay değil, ülke nüfusu artıyor, turist ve öğrenci sayısı artıyor ama polis sayısı hiç değişmiyor. Tüm bu kalabalık nüfusa ise aynı polisler hizmet vermek durumunda.
Ve bu kalabalığın içinde adli olaylarda da doğal olarak bir artış var. Hemen her gün uyuşturucu çeteleri gençlerimizi zehirlemek adına boş durmazken bir yandan da hırsızlar önlerine gelen her yeri soymanın derdinde.
Ama çok şükür bir avuç polis gece demiyor gündüz demiyor ve tüm bu olaylara müdahale ediyor. Fellahoğlu Kuyumculuğu soyanları yakaladılar, meyhane hırsızlarını yakaladılar. Mübarek ayda camii soyanı bile Allah’a havale etmeden hallettiler. 
Bence fazlası ile bir teşekkürü hak ediyorlar. Selamlıyoruz hepsini buradan…

El-Sen
El-Sen ile ilgili yazdıklarımıza sendika sosyal medya hesabı üzerinden yanıt vermişti. Bizde o yanıtı kelimesi kelimesine bu köşede yayınlamıştık önceki gün.
Ve bir günlük grevin ardından Kıb-Tek yönetimi ile El-Sen anlaşmaya vardığını açıkladı. Madem görüşüp konuşulup anlaşılacaktı neden bu grev yapıldı? Demek ki biz etten püften demekte haklıymışız. 
Neyse varsın onlar bizi patronları yağlamakla suçlasınlar. Zaten en kolay olan şey bu memlekette beğenmediğin bir şey olursa hemen ötekileştirmek. Ama biz onlar gibi değiliz. Onların da sesine bu köşede kulak veriyoruz.
Ve hatta onların yapmadığını da çoğu zaman biz yapıyoruz. Tıpkı dün bize ulaşan Ö.Ç gibi. Sendika tarafından dışlanan zavallı üye yorumunu yapmak istemiyorum ama zaten olup biteni kurum çalışanları çok iyi biliyor.
Buradan başkana iki çift lafla sonlandırıyorum yazımızı, “Mesele eleştirmek değil, mesele eleştirilere de övgüler destekler kadar sahip çıkabilmek yeğen…” 
 
MESAJLAR
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Dün ülkenin en batısını ziyaret ederken bugün de ibreyi en doğuya doğru çevirmişsiniz. KKTC tarihinde hiç bu kadar gezen bir sağlık bakanı görmemiştik. 
Kudret ÖZERSAY: Dün yolda kalan bir arabayı kaktırırken görmüşler sizi. Şimdi vatandaş soruyor, mecliste çok partili bir yapı olursa gene kaktırır mısınız? 
Buray BÜSKÜVÜTÇÜ: Milliyetçi Demokrasi Partisi'nin Pazar günü olağan kurultayı yapılacakmış ve genel başkanlık için tek aday sizmişsiniz. Şimdiden hayırlara vesile olsun yeni göreviniz. 
Ersin TATAR: Meclis'te Merkez Bankası Başkanı Özcan ve heyeti ile görüşmüşsünüz. Başkan Bankalar Yasası’nın meclis tatile girmeden geçmesini istiyor, yetiştirebilecek misiniz? 
Mehmet Emin ÖZCAN: Merkez Bankası Başkanı olduktan sonra ilk haberler biraz önyargılı oldu ama sizi tanıyınca basının size içinin ısındığını anlamak hiç de zor olmadı. Farklı bir başkan göreceğiz desenize. 
Olgun ÖNAL: KKTC Bankalar Birliği Başkanlığı görevine getirilmişsiniz. Hayırlı ve uğurlu olsun. Demek artık sektörün yön vericilerinin başında siz geleceksiniz. 
Dr. Erkut AŞICIOĞLU: Geçen gece Köşlüçiftlik örgütünde yaptığınız iki dakikalık konuşma hala konuşulduğuna göre artık ufak ufak siz de bazı hazırlıklara başlayabilirsiniz demek ki. 
Özel KADIOĞLU: Dün saat 8’de başlayan düğün saat 1’e doğru anca bitmiş. 3 binden fazla dostunuz bu özel gününüzde sizi ve genç çiftimizi yalnız bırakmamış. Ne mutlu size. 
Ahmet ÇALUDA: Türk Metal İş Sendikasının Başkanı bugün davetliniz olarak Ada’ya geliyormuş. Bakalım Başkanı nasıl ağırlayacaksınız? Bu arada seçim çalışmaları nasıl gidiyor? 
Ferda EKİNCİ: Yeni saç stiliniz hiç de fena olmamış. Demek ki bu sene moda patlıcan moru. Bu arada son gülerde ağzınızdan tık kelimesi düşmüyormuş. 
Gökhan ASLAN: Yani sizdeki ne şansmış be. Meğerse büyük ikramiye çıktığı sanılan bilet bu ayın biletiymiş ve sizin elinizdeki numaralara geçen ay büyük ikramiye çıkmış. Ne diyelim, geçmiş olsun. 
Ali KİŞMİR: Basın-Sen başkanlığı göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. Başkan olur olmaz sendikaya 10 yeni üye kazandırdığınıza göre yakında başka başka üyeleri de çatınız altına toplamayı başarabilirsiniz. 
Umut ÖKSÜZOĞLU: Bak gördün mü bir dünya laf ettin ve altında kaldın. Hadi biz gene alışığız bu duruma ama üyelerinden bazıları kendilerini satmakla suçluyorlar, buna ne diyeceksiniz? 

GÜNÜN SÖZÜ
“Ercan sözleşmesinin Bakanlar Kurulu tarafından 4 yıl uzatılarak 29 yıla çıkarılması adeta bardağı taşıran son damla gibi geliyor kulağa. Bugünkü gelirle en az 800 milyon TL, 20 yıl sonra ise milyarlarca liralık ilave gelir anlamına gelen bu süre uzatımı, müthiş bir rant niteliği taşıyor. Kıbrıs Türk halkı önümüzdeki seçimde taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakmayacak bu gidişle...”
CTP Milletvekili Birikim Özgür
YORUM EKLE

banner608

banner473