banner564

Mesele ‘kafa’ meselesi

KKTC’de hükümet ve özellikle de ekonomi yönetimi değişimi sıkça yaşansa da giden ile gelen arasında mantıksal bir değişimin yaşanmadığına şahit oluyoruz. 
Ülkenin ekonomisine yön verenler hep “ek mesailerden” gereksiz harcamaların kısılmasından bahsederler. Oysa bugüne kadar bir kişi çıkıp da ben bu pastayı büyüteceğim demiyor, diyemiyor. Herkes kolay olan yolu seçip devletin musluğunu “kısma” yoluna gitmeyi tercih ediyor. 
Oysa bu gibi kriz dönemlerinde devlet piyasaya ne kadar çok para sürerse o krizin derinleşmeden geçilmesine yardımcı olur. Bakın şuan dünya Covid krizi ile uğraşırken başta Amerikan Merkez Bankası olmak üzere pek çok ülke para basım hızını katlamış ve artırmıştır. 
Dünya bu yolu izlerken bizde ise ne kadar kısalım nereden kısalım anlayışı olarak kendini göstermekte. Oysa dediğim gibi bu dönemde kısmak değil aksine devlet, para musluklarını açabildiği kadar açılması gerekmektedir. 
  
Azerbaycan, Kırgızistan…
15 Kasım’da müjdeyi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vermişti ve demişti ki “KKTC artık tanınan bir cumhuriyet olacak.”
Ancak aradan iki aya geçkin bir süre olmasına karşın bu konuda somut herhangi bir adım atılmadı. Sadece Azerbaycan değil diğer Türki Cumhuriyetleri ile de ilişkilerin bir an önce kurulması gerekiyor. 
Dün bu bağlamda önemli bir seçim vardı Kırgızistan’da. Kırgızistan Parlamentosu KKTC Dostluk Grubu Başkanı Sadır Japarov dün yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı seçildi.
29 Mayıs 2007’de Kırgızistan'da milletvekili Aslan Maliyev, "Kırgızistan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıması gerektiğini" söylemişti. Bu söylem üzerine de bir milletvekilinin, AB ülkelerinin, Kıbrıs konusunda Türkiye'ye destek verilmesi halinde Kırgızistan'a yaptırımlar uygulayabileceğini söylemesi üzerine,  o günlerde KKTC Dostluk Grubu Başkanı olan Sadır Japarov, "Hiç kimsenin Kırgızistan'ın dış politikasına ambargo koyma hakkı yoktur. Kırgızistan yalnızlığa itilmiş soydaşlarının yanında yer alıyor ve almaya devam edecektir. Bunu herkes böyle bilsin. Çalışmalarımızı kimse engelleyemez" diye konuşmuştu.
İşte o dönem KTC Dostluk Grubu Başkanı olan Sadır Japarov bugün artık Kırgızistan’ın seçilmiş cumhurbaşkanıdır. Bence bir an önce devlet erkânının bu durumu fırsata çevirmesi gerekmektedir. 

Gözler Mecliste
Geçen hafta şok bir sonuçla tamamlanan Meclis Başkanlığı seçimleri bugün yeniden yapılacak ve bugün bir aksilik çıkmazsa geçen hafta yol kazasına uğrayan Resmiye Eroğlu Canaltay bugün Meclis bakanı olacak.
Allah’ı var CTP bu süreçte gerçekten etik kurallara ciddi bir bağlılık gösterdi ve Resmiye Hanım’ın karşısına bir aday göstermedi. Yasal olsa da etik olmayacak bu durum karşısında CTP gerçekten net bir duruş sergiledi. 
Bugün bir başka aday olmayacağından birkaç tur bittikten sonra UBP’li Resmiye Eroğlu Canaltay o çok istediği Meclis Başkanlığı koltuğuna oturabilecek. 

MESAJLAR
Ersin TATAR: Azerbaycan’dan sonra Kırgızistan'da da KKTC yanlısı bir devlet başkanı seçimleri kazandı. Bence bir an önce kendisini tebrik etmeli ve ilerleyen günler için kendisi ile temasa geçilmelidir. 

Ersan SANER: Bugün de bir yol kazası yaşanmazsa artık siz de derin bir ohh çekip atamalar konusuna eğilebilirsiniz. Zira sadece sizde değil diğer ortaklarda da atamalar olmadığı için ciddi bir huzursuzluk var. 

Tufan ERHÜRMAN: Etik kurallara bağlı kalıp bugün de Meclis Başkanlığı için herhangi bir ismi aday göstermeyecekmişsiniz. Öte yandan yaşananları bugün sert bir dille Meclis kürsüsünden dile getirecekmişsiniz. 

Fikri ATAOĞLU: Turizmin yeniden açılabilmesi için geçtiğimiz hafta çok yoğun bir mesai harcamışsınız ve bu konuda kabinedeki diğer bakanların da desteğini alarak işi bir noktaya getirmişsiniz. Bu hafta sektöre müjdeli haberleriniz olacakmış. 
  
Erhan ARIKLI: Bence karşılıklı laf çakmakla bu iş bir yere gitmez. Bizim naçizane önerimiz bir an önce patronlar dünyası ile bir araya gelip bazı sorunları yüz yüze konuşmakta fayda var. 

Kutlu EVREN: Yeni cezaevinin tamamlanması için eksik kalan bölümlerin listesini istemişsiniz ve bir an önce Türkiye’deki muhataplarla da görüşüp yaz gelmeden açılışı yapacakmışsınız. 

Resmiye CANALTAY: İlk turda olmasa da bugün nihayet Meclis Başkanlığı makamına seçileceğinizi umut ediyoruz. Eğer geçen haftaki gibi bir yol kazası olmazsa tabi. 

Zafer AĞDELEN: Pazar gezmesini Dikmen ovalarında gafgarıt toplayarak gerçekleştirmişsiniz. Bu arada gömeçlerin de çıktığını gördünüz mü? 

Betül Dizdarlı HASTAN: Pandemiden ötürü evden dışarı adım atmıyormuşsunuz. Bütün gün bahçe elinizde telefonla zaman geçiriyormuşsunuz. Valla en doğrusu bu aralar tedbirli olmak. 

Hasan SUNGUR: Aşı konusunda artık tüm dünya bir yol kaydetmeye başlamış iken bizde hala daha konunun netliğinin olmaması üzücü değil mi? Ve bu aşı işi özelde de olmuyor maalesef. 

Akın MANGA: Kamuda çalışanlar arasındaki farklılıkların giderilmesi konusunda yaptığınız çıkışı ayakta alkışlıyoruz. Yıllardır bu konuda herkes parmağının arkasına saklanmaktan öte geçemedi. Bu konunun takipçisi olmaya devam edin lütfen. 

Mehmet HARMANCI: Güney Kıbrıs'ta Çalışanlar Derneği, bugün Meclis önünde eylem yapacaklar. Gene kendilerine çorba ikramınız olacak mı? Geçen defa dağıttığınız çorbalar pek makbule geçmişti. 

Tahsin ERTUĞRULOĞLU: Dışişleri Bakanı olduktan sonra ilk resmi ziyaretinizi bugün Türkiye'ye gerçekleştirecekmişsiniz. Özellikle 5’li konferans önerisi için bir yol haritası belirlenecekmiş Ankara’da. 

Hüseyin Çavuş KELLE: KKTC’de son bir aydır neredeyse hiç yağmur yağmadı. Bu durum, bu yıl kuraklığa neden olabilir. Ekinler için durum ne? 

Sanlı ÇOBAN: Dün geceki Hatay-Beşiktaş maçı sırasında iki tepsi künefe yiyince hastanelik olduğunuzu üzülerek öğrendik. Çok geçmiş olsun diyoruz.

YORUM EKLE
YORUMLAR
kerem
kerem - 3 yıl Önce

ubp eşittir yol kazası sarayönü gazetecisi hala öğrenemedin

banner471

banner474