banner564

Muhtaroğlu; “Çalışanı ezdirmedik”

Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, yıl sonunda çalışana ve asgari ücretliye yapılan artışa değindi ve geçtiğimiz yıl yaşanan enflasyon karşısında çalışanı ezdirmediklerini söyledi.
DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu ile dün Diyalog TV’de yayınlanan program için KKTC’nin yönetildiği Başbakanlığın 3. Katındaki makam odasında buluştuk. Çok samimi, çok içten bir röportaj gerçekleştirdik kendisi ile. Aklımızdaki birçok soruyu sorduk, sağ olsun o da içtenlikle yanıtladı bizi. İşte bu röportajdan önce çıkan bölümler;

DPÖ “3 yıllık planlar hazırlıyor” 
DPÖ olarak Orta Vadeli olarak kabul edilen 3 yıllık ekonomik büyüme ve kalkınma programları hazırladıklarını ve programların başarı ile uygulandığını söyleyen DPÖ Müsteşarı Muhtaroğlu, “gerek devletin kurum ve kuruluşları gerekse sivil toplum örgütlerinin de görüşleri doğrultusunda üçer yıllık ekonomik büyüme ve kalkınma planları hazırlıyoruz. Bu planları da yıl içinde revize ediyoruz. Son olarak 2016-2018 orta vadeli programı hazırladık. Yenisi içinde çalışmalar devam ediyor. Türkiye’de bugün bizim gibi programlar hazırlayarak ilerliyor. Bu son derece önemli. Aynı zamanda TC-KKTC Ekonomik İşbirliği Protokolüne de uygun olarak gidiyor yaptığımız çalışmalar” dedi.

“Paketleri 3 yılda bir yeniliyoruz”
DPÖ’nün hazırladığı enflasyon oranları için birçok hizmet ve ürün için araştırma yapılıyor. Zaman zaman kamuoyunda bunların güncelliği tartışılıyor. Muhtaroğlu bu konuda da çok net bilgi verdi.  Eskiden 10 yılda bir yapılan paket değişimlerinin artık üç yılda bir yapıldığını bununda güncellenmesi için çalışmaların devam ettiği bilgisini paylaştı. Muhtaroğlu “eskiden 10 yılda bir yapılırdı. Şimdi biz bu çalışmaları üç yılda bir olacak şekilde hazırlıyoruz. En son 2017’de anket yaptık. Bu çalışma için 1,5 Milyon Türk lirası harcadık. Yani şu anda eflasyonu hesapladığımız paket öyle eski falan değil, gayet güncel. Biz DPÖ olarak aylık olarak ta bir önceki ay değeri artan ile azalan ürün ve hizmetleri düzenli olarak yayınlıyoruz” dedi.

“Çalışanı ezdirmedik”
2017 yılında enflasyon oranı yüzde 14,5 seviyesindeyken 2018’de bu rakam yüzde 30 olarak gerçekleşti. Hükümet, DPÖ verilerine göre çalışanlara Hayat Pahalılığı oranını yansıtıyor. Bu yılki artışın enflasyon oranında olduğunu anlatan Muhtaroğlu “bakın biz bu yıl yüzde 30 enflasyon yaşadık ve bu oranı yüzde 32 olarak yansıttık. Geçtiğimiz yıl Euro ve STG’de ki değişimde yüzde 30 olarak yansıdı. Yani biz bu süreçte çalışanı enflasyon karşısında ezdirmedik”
“Harçlara yapılan %30’luk zam normal”
Yılbaşında yapılan harç ve vergi artışları konusunda da açıklamalarda bulun Muhtaroğlu, yapılan zammın normal olduğunu söyledi. Muhtaroğlu; “bakın her yıl, yılsonunda harçlara yapılan zam, o yılki enflasyon oranı kadardır. Bu geçmiş hükümetler döneminde de böyleydi şimdi de böyle. Bu yıl harçlara enflasyon oranında zam yapıldı. Geçen yıl enflasyon yüzde 14,5 ti, zam da bu oranda yapılmıştı yılbaşında. Dolasıyla bu yönde kamuoyunda yapılan bazı iddialar gerçeği yansıtmıyor” dedi. 

“2019 beklentileri”
Bu yıl için büyüme ve enflasyon hedefleri konusunda da bize görüşlerini açıklayan DPÖ müsteşarı Muhtaroğlu şöyle konuştu; “Bu yıl gerçekten tahmin yapmakta zorlanıyoruz. Çünkü geçtiğimiz yıl çok dalgalı bir seyir izledi döviz ve petrol fiyatları. Her şeyin normal seyrettiğini düşünürsek bu yılki büyüme rakamı olarak yüzde 2-3 bandında bir büyüme bekliyoruz. Yine aynı şartlarda yüzde 16 ile 18 arasında da bir enflasyonu yılsonu için öngörüyoruz. Ama dediğim gibi bu her an revize edilebilir bir durum. Zira dünyada bu yıl ekonomik iniş-çıkışlar olabilir”

“10 kişilik münhale 500 başvuru”
DPÖ’nün daha güçlü ve işlevinin artırılması adına da çalışmaların devam ettiğini anlatan Müsteşar Muhtaroğlu “kurumumuza maalesef son 13 yıldır hiç istihdam yapılmadı. Emekliye ayrılan veya başka yerlere geçenlerin yerleri dolmadı. Personel şemamıza göre yüzde 50’nin altındayız. Buna rağmen çok güzel işlere imza attık ekip olarak. Bu yıl Kamu Hizmeti Komisyonu üzerinden 10 personel almak için girişim başlattık. 10 kişilik münhal için 500 başvuru oldu. Bunlar için sınav yapıp 10 kişiyi kurum bünyesine katacağız. Ancak bu sayıda bizim ihtiyacımızın çok ötesinde. Umarız ileride bu açığı kapatabiliriz. Projemiz her bakanlıkta bize veri toplayacak elemanlarımızın olması ve ülkedeki istatistiki verileri bir çatı altında hızlı ve günümüzün gerekleri doğrultusunda hazırlayabilmek” dedi.  
 

MESAJLAR

Hasan UZUN: Önceki akşamki programdan sonra hükümet zam yapacağı yerde akaryakıta zam yapmama kararı almış. Acaba her zam yapılacağında biz senle televizyonda program mı yapsak? 

Ayşegül BAYBARS: Nihayet boşanan kadınların kendi soy adlarına dönebilmelerine imkan veren yasa değişikliği, bu hatayı yapan vekil tarafından yeniden düzenleme yapılmış ve meclis genel kuruluna gönderilmiş. 

Tufan ERHÜRMAN: Dün üniversiteler ile önemli bir toplantı yaptınız. Gerçekten de büyük bir tehlike var kapımızda. Umarız bu konuda popülizm yapılmadan gereken adımlar herkesin de onayı ile birlikte atılır.

Ercan TURHAN: Ülkeye turist getirebilmek adına bir kez daha kar kış demeden yollara düşecekmişsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar diliyoruz, umarız çalışmalarınız olumlu sonuç verir ve ülkeye gelen turist sayısını arttırabiliriz. 

Prof. Dr. Akile BÜKE: Hasan Hastürer ağabeyimiz mesaj gönderdi, sizinle dilediğiniz zaman, dilediğiniz mekânda ve dilediğiniz kişiler moderatörlüğünde canlı yayında yükseköğretimi tartışmaya hazırmış. Bizden iletmesi. 

Serhat ÖZÇELİK: Günlerdir Geçitkale Havalimanı ile ilgili münhal reklamları çıkıyor. Siz bu konuda ne diyeceksiniz. Hükümetle yaptığınız antlaşmada ikinci bir havalimanı var mıydı? 

Zeki ÇELER: Yerel iş gücünün desteklenmesi için önemli bir adım daha atmak üzere çalışmalarınızı yoğunlaştırmışsınız. Artan yerel işsizliğin önüne geçmek için gereken ne varsa yapmaya kararlısınız anlaşılan. 

Ercan İBRAHİMOĞLU: Totem yapıp geçen hafta sonu oynan Fener maçını izlememişsiniz. Bari biz söyleyelim buradan Fener yendi. Valla da billa da…

Bertan ZAROĞLU: Kamuoyunun gündemine getirdiğiniz bazı konuları basının görmemesinden şikâyet ediyormuşsunuz. Ama bak basın sendikası, onlarda başka şeylerden şikâyet ediyor. Nasıl olacak bu iş? 

Serhat AKPINAR: Dün üniversitede çok önemli bir toplantı yapmışsınız. Bazı sıkıntıların aşılması konusunda ortak çalışma kararı da almışsınız. Merak ediyoruz bizde bu toplantının sonuçlarını.

Hasan ERÇAKICA: Torunlara bir yenisi daha eklenince artık ayaklarınız yerden iyice kesilmiş diye duyduk. Madem torun sayısı artıyor demek ki evdeki kümeste de tavuk sayısını arttırmanız gerekiyor. 

Ödül MUHTAROĞLU: 10 kişilik münhale 500 kişi başvurmuş. Keşke 10 değil de en az 20-30 kişiyi DPÖ’ye istihdam edebilseniz. Neyse 10 kişide bu dönemde hiç fena sayılmaz. 

Mehmet KUMSER (Skylap): Yaptığınız iyiliklere hız kesmeden devam ediyormuşsunuz. Dün yine bir garibanın bu kışta evini ve yüreğini ısırmışsınız. Allah razı olsun sizden. 

Hüda HÜDAVERDİ: Biz sizin siyasete ara verdiğinizi biliyorduk meğerse yeniden siyasete dönmek için ufaktan ufaktan hazırlıklara başlamışsınız. 

Tahsin ALTINCIOĞLU: Yeni bir iş yeri açıp pazarlama üzerine güzel bir müessese kurmuşsunuz. Yeni işinizin hayırlı ve bol kazançlı olmasını diliyoruz. 

YORUM EKLE

banner471

banner474