banner564

Muz Cumhuriyeti

Rum tarafında yayın yapan gazetelerden bir tanesi 2015 yılında yaptırdığı bir ankete göre Rumların, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nden memnun olmadıkları ve neredeyse yarısının “Muz Cumhuriyeti” nitelendirmesi yaptığı bildirilmişti.
Bu anket Ada’nın Güney’inde yapılmış olsa da Ada’nın Kuzeyinde de durum pek parlak değil. Belki de Kuzey’de daha güçlü bir oranda “Muz Cumhuriyeti” sonucu da çıkması muhtemeldir. 
Yıllardır siyasette yaşananlar artık bu deyimin halkın bilinçaltına yerleşmesine büyük ölçüde neden oldu. Yapılan her hukuksuz iş sonunda vatandaş bu benzetmeyi yaptı.
Hukuk hocalarından kurulu ama Hukuk’un H’sinden bir haber hükümetimiz sağ olsun geride bıraktığımız Beş ayda öyle işlere imza attı ki artık Devletçi veya Milliyetçi diye bilinen kişiler bile “Muz Cumhuriyeti” demekten kendini alamıyor.
Örneğin; vekillerin maaşının verilmemesi, kesinti yapılması meselesi. Serdar Denktaş, Kudret Özersay’a gol atsın diye Hukuka-Kanunlara uygun olmayan bir karar üretti.
Bugün milletvekilli maaşları müsteşar maaşlarından daha az.  Neredeyse müsteşarlar, Bakan ile aynı maaşı çekecekler. Anayasamıza göre devlet, maaşları günüde ödemekle yükümlü. Ve kimin ne oranda, nasıl maaş alacağı yine yasalarla belirlenmiş durumda.
Siz kafanıza göre bir düzenleme yapamazsınız. Toplumun vicdanında bu maaşlar sıkıntı yaratmış bile olsa, işin yapılış biçimi yasalara uygun olarak yapılmalıydı.
Vekillere maaş artışı vermeyip, vekil maaşlarını ödememe sadece ve sadece Muz Cumhuriyetinde olacak olan bir olaydır. Tıpkı bizde de olduğu gibi. 
 

LTB torpillisi
Lefkoşalı çok zor günlerden geçti, hala daha geçmeye devam ediyor. Son 7 yıldır hizmet alamamanın sebebi olarak gösterilen ekonomik krize dayanmaya çalışıyor. Siyasetçilerin faturasını ödüyor Lefkoşa’da yaşayanlar.
Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen sabretmesini biliyor. İyi niyetinden emin olduğu Mehmet Harmancı’ya da bu bağlamda destek çıktılar son seçimde Lefkoşalılar. 
Dün Kızılbaş bölgesinden birkaç sayaç numarası geldi elime. Aynı aileden iki kişi. Bir tanesinin borcu 4300 TL diğerininki 2 bin TL civarında.  Bu kadar borçları olmasına karşın suları kesilmiyor, kesilemiyor. Çünkü bir tanesi LTB’de çalışıyor ev sahiplerinden. 
Vatandaş fedakârlık yaparken, belediye çalışanlarının bunu göz ardı etmesini kabul etmek, hizmet alamayan Lefkoşalıya haksızlık etmek demektir. 
 

Hala Sultan “Güney/Kuzey” 
Larnaka’daki Hz. Muhammed'in süt halasının türbesinin bulunduğu Hala Sultan Tekkesi'nin imamı Şakir Alemdar, "Denizden çıkan tekkeye geliyor. Bikinili gelen var. Üzerine bir tül atmış tekkeyi gezmek istiyor. Bunu kabul edemeyiz" dedi. Durumu bir yazı ile Rum makamlarına iletmiş.  
Tekke imamının gönderdiği mektuba, Rum Eski Eserler Dairesi ve Turizm Organizasyonu Başkanlığı “olumlu yanıt” vermiş ve 'Haklısınız' demiş. 
Şimdi bu durum Güneyde değil de Kuzeyde yapımı tamamlanan Hala Sultan Camii’nde gerçekleşmiş olsa düşünebiliyor musunuz Kuzeyde çıkacak gürültüyü.
Ne Türkiye kalacaktı ne Erdoğan nede KKTC. Verip veriştireceklerdi. Allah’tan, Güney böyle durumlarda bizden daha laik. 

MESAJLAR 

Serdar DENKTAŞ: Dün yeni bir karara daha imza atıp, Girne’de yeni bir otele kumarhane izni verdiniz. Üstelik, bu izin konusunda da epey önemli şeyler söyleniyor. Valla en iyisini siz yapıyorsunuz, verin veriştirin. Kime ne. 

Tolga ATAKAN: Sosyal medya hesabınızdan Başkanınız Özersay’ın paylaşımlarını paylaşmadığınızdan ötürü gözler üzerinize çevrildi haberiniz olsun. Birileri sizi yakın takibe almış. 

Kudret ÖZERSAY: İster inanın ister inanmayın, yeminle söylüyorum, uzun bir tatil ya da yurt dışında bir okul falan bakmanın tam zamanı geldi. Yoksa bu gidişatın sonunu hiç iyi görmüyorum. 

Mehmet HARMANCI: Vatandaş özveri sergilerken çalışanların bunu suiistimal etmemesi gerekir. Bu konuda bir bilginiz var mı sizin de? Bakalım bu konuda ne yapacaksınız? 

Ziya ÖZTÜRKLER: KKTC’nin imajı sadece Zimbabve’de mi kötüleniyor, her yerde büyük bir imaj sorunu ile karşı karşıyayız bence. Ama bu konuda maalesef bir adımda atamıyoruz. 

 Rifat GÜNAY: KKTC Merkez Bankası başkanı olarak atandıktan sonra bugün ilk kez basın ile bir araya gelecekmişsiniz. Tamda Ekonominin çok yoğun olarak konuşulduğu günlerde… Son derece önemli bir toplantı olacak desenize. 

Levent ÖZADAM: Dün tavlada Dr. Faiz Sucuoğlu’nu ağır bir yenilgiye uğratmışsınız. Ama unutmayın karşınızdaki siyasetçi, belki de bilerek yenilmiştir size, bunların ne yapacağı hiç belli olmaz. 

Akın AKTUNÇ: Özadam ve Sucuoğlu maçının hakemliğini siz yapmışsınız. Zar tutuyor muydu sizin öğrenciler. Yoksa onlara henüz zar tutmayı öğretmediniz mi? 

Savaş ATAKAN: Dün sizde tavlada çoluk çocuğu karşınıza alıp bir güzel yenmişsiniz. Neyse Cumartesi’ye çok bir zaman kalmadı. İfadenizi itina ile alacağımızdan emin olabilirsiniz. 

Ahmet HAVUTÇU: Maliye Bakanlığında uzun bir müsteşarlık süreci sonrası emekli oldunuz. Acaba geçen gün alınan vekillere maaş vermeme kararına siz olsanız imza atar mıydınız? 

İmam Şakir ALEMDAR: Siz gene dua edin de Güneydesiniz. Hala Sultan Tekkesi'nde olanları bu tarafta gündeme getirseydiniz vay halinize 

Ahmet YÖNLÜLER: Güneyde’ki makamların aldığı kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? Aynı kararı bizim makamlarımız da sizce verebilirler miydi Tekke’lere giriş konusunda. 

Sunat ATUN: Ekim sonunda yapılması planlanan UBP kurultayı için adaylığınızı açıklamışsınız. Özellikle 1 Ağustos gününü tercih ettiniz galiba. 

Orhan TUĞBAY: Cumartesi sabah Lefkoşa’da dev bir tavla organizasyonu hazırlıyormuşsunuz. Organizasyonda kupa ve kahvaltı da olacak mı bari? 

Mustafa VAROL: Kış gelmeden kışlık odunları hazırlamışsınız. Aman ne güzel, demek ki biz bu kış en çok size geleceğiz. Gelirken de kestaneleri biz getireceğiz. 

POLEMİX
 “Kudret Hoca sanırım siyaseti facabook üzerinden yapmak için Meclis'e girdi. Söylemlerinden başka yazdıklarından başka bir icraatını göremedik. Halk sokakta aş-iş peşinde Kudret Hoca facebookta beğeni peşinde. Bir bakan çıkıp özelden yazacağı yazıyı açık yazıyor. HP'lilere saldırı var, siz de onlara saldırın diyor. Bu iş çığırından çıkmıştır. Hükümetin gitme zamanı gelmiş ve geçmektedir"
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı

YORUM EKLE

banner471

banner473