banner564

“ Ömrümüz yetmeyecek”

Üç gün önce yanan Tepebaşı ve Koruçam ormanlığında Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu ile buluştuk. Yangın ve sonrasına ilişkin müdürümüzden bilgiler aldık. Hepsini burada sizlerle paylaşacağız ama şunu en baştan ifade edelim;
Güzelyurt- Girne yolunu kullananların sağlı sollu gördüğü o yemyeşil orman artık yok ve yaşı 30’dan yukarı olan herkesin bir daha o yolu aynı şekilde görme ihtimali de yok…
Durum bu kadar acı ve vahim yani…
Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, Tepebaşı-Kalkanlı arasındaki orman yangınının 1995’teki Beşparmak Dağları yangını sonrası en büyük orman yangını olduğunu söyledi ve “Ne kadar ağacın yandığı konusunda çalışmalar henüz tamamlanmış değil. Ne kadar ağacın yandığı ileriki günlerde belirlenecek” dedi.
Ancak pek çok anıt ağacı ve çam ağacı bir daha yeşillenmeyecek ve yapılacak ıslah çalışması ile sökülmek zorunda kalınacak. Sadece bazı harnup ağaçlarının kurtulma ihtimali var. Çamların cinsi gereği yarısı bile yanmış olsa yaşama şansı yokmuş.
Bölgede soğutma çalışmaları devam ederken, yanan ağaçlar ve canlıların görüntüleri yürek burkuyor. Biz de hazır oraya kadar gitmişken “canlı yayın” yapalım istedik sosyal medyadan ama ne mümkün.
Tam 4 kez telefonumuz aşırı ısınma nedeni ile kapandı. Çünkü yerin sıcaklığı halen daha o yangının sıcak yüzünü gösteriyordu. Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu ile yanan ormanın içinde konuşurken hava sıcaklığını telefonumuz 49 derece olarak gösteriyordu.
Bir müddet daha Orman Dairesi ekipleri o bölgede kalacaklarmış ve soğutma çalışmalarına devam edeceklermiş. Ayaklarımızın altı sıcaklıktan kavrulurken, o esnada soğutma çalışması yürüten Orman Dairesi çalışanlarını gördük. Gerçekten bu sıcakta insanüstü bir gayret ile çalışıyorlardı.
Pazar gününden beri evlerine birkaç saatliğine gidip hemen görev yerlerine geri gelmişler ve görev yapmaya hala devam ediyorlar. Yani ilk günkü gibi canla başla çalışıyorlar.
Koruçam-Akdeniz ve Tepebaşı-Kalkanlı arasında çıkan iki yangının en az bir tanesinin sabotaj olduğu konuşuluyor. Konu polisin bilgisinde. Ama biz de bölgeyi gezince sabotaj ihtimali üzerinde durmaya başladık. Çünkü bazı noktalarda yangının bir uçtan diğer uca sıçraması imkânsız gibi duruyor.
Karzaoğlu, Koruçam’daki yangının yol kenarından başladığını, muhtemelen sigara izmariti ya da yol kenarına atılan kırık cam şişelerinin neden olabileceğini söyledi. Tepebaşı-Kalkanlı yangınının Tepebaşı’ndaki askeri bölgede başladığını, kaynağının ise muhtemelen elektrik kablosu veya trafosu olduğu üzerinde duruyorlar. Ama dediğimiz gibi sabotaj ihtimali de var ve bu konuda polis araştırmasını sürdürüyor.
Yanan yerin ilk önce bir envanteri çıkacak, ne kadar dönüm yandı, ne kadar ağaç yandı gibi. Sonrasında buranın ıslahı için devlet ihaleye çıkacak. Sonra ağaç temini için süreç başlayacak ve 1 Ocak’tan 28 Şubat 2021 tarihine kadar da yanan yerlere yeni ağaçların ekilmesi planlanıyor.
Ve bir kez daha aynı şekilde bir orman görebilmemiz için en az 35-40 senenin geçmesi gerekiyor ki bu da bizim ömrümüzün buna yetmeyeceği anlamına geliyor. 
Ama çocuklarımızın bizim gördüğümüz bu güzellikleri görebilmesi adına hiç vakit kaybetmeden 1 Ocak gününden itibaren yeni ağaçların dikilmesi gerekiyor. 
Bu yıl hava sıcakları normale göre 10 derece civarında daha yüksek. Ve yaz bu yıl çok erken başladı. Bir haftada 30’a yakın yangına müdahale etmek zorunda kaldı Orman Dairesi ekipleri. Ve bu kadar çok yangın için mevcut personel çok az. Mutlaka personel takviyesi yapılması gerekiyor.
İşin özeti Orman Dairesi Müdürü ve ekipleri canla başla çalışıyor. Yangın sönmüş olsa bile işlemler hala daha devam ediyor ve yeni yeni yangınlar meydana geliyor.
Mutlaka yol kenarları temizlenmeli, ormanlık alanlar temizlenmeli, cam parçaları toplanmalı, sigara izmaritleri yol kenarlarına atılmamalı. Zira çok sıcak ve zor bir yaz bizi bekliyor. Allah beterlerinden bizi korusun. 
 
MESAJLAR
Mehmet BİCEN: Ailecek yanan yerlerin ağaçlandırılması çalışmalarına siz de katkı vermeyi taaddüt etmişsiniz. Sizin gibi topraktan anlayan insanların bu işi sahiplenmesi son derece önemli… 
Sofu ALTINBAŞ: ALPET olarak geçtiğimiz gün yanan yerler için 10 bin ağaç sözü vermişsiniz ve yangın söndürme helikopterlerinin yakıtlarını da ücretsiz temin etmişsiniz. Çok ama çok teşekkür ediyoruz bu duyarlılığınız için. 
Kudret ÖZERSAY: Tepebaşı’ndaki yangın yerine sizi Cumhurbaşkanı Akıncı ulaştırmış. Aslında böyle krizleri çok görmeye başladığımıza göre bir araç mı temin etseniz. 
Ersin TATAR: O kadar çok felaket ardı ardına gelmeye başladı ki bence bir Lefke ziyareti yerinde olacak ama sadece siz değil, başta hükümet ortağınız olmak üzere tüm kabine ile birlikte. 

Okyay SADIKOĞLU: En azından Bayram namazını camide kılabileceğiz, buna da şükür demek gerekiyor her halde. Bu arada bu felaketlerden kurtulmak içinde bir hutbe galiba şart oldu. 

Dursun OĞUZ:  Pazar günü sabahından beri hem oruçlu hem de eve girmeden yangın yangın geziyormuşsunuz. Allah kolaylıklar versin bu sıcaklarda işiniz hayli zor. 

Erkut ŞAHALİ: Cemil Bey kızıyor size ve sitem ediyor, yangın helikopterini ben çağırdım diyor. Üç kez müdür olmuş birini nasıl olurda Ankara’dakiler tanımaz diyor. Ve size bu bilgilerin nereden geldiğini soruyor. 

Adil ÖZGEY: Lefke’de durumlar ne?  Bölgedeki vatandaşların sorunları ile yakından ilgilendiğinizi duyuyoruz. Bu arada bazı eski dostlarla da ilişkileri yeniden gözden geçirme kararı almışsınız.  Vardır her halde bir bildiğiniz. 

Ahmet CEPCEP: Denizlerimizde görülmeye başlanan bu denizanalarından nasıl kurtulacağız. Girne sahillerinde dün gün boyunca bu konu ile ilgili dalışlar yapmışsınız. 
Dilek KIRICI: Ne tuhaf bir dünya olduk böyle değil mi? Gerçekten her şey bir tuhaf geliyor bize de. Geçen gün Çin’de bir âşık kendisini terk eden sevgilisine tam bir ton soğan göndermiş “sende ağla” notu ile birlikte. 

İbrahim ÇAKIRDAĞ: İki gündür siz de yanan ormanlarımız yüzünden derin bir üzüntüye kapılmışsınız. Allah daha beterlerinden bizi korusun ve umarız yenilerini de vakit kaybetmeden dikeriz. 

Ramadan AKANDERE: “Yol kenarlarında olan ekinler en erken bir zamanda biçilip o tarlanın sürülmesi gerekiyor” uyarınızı aldık. Umarız çiftçi dostlarımız bu uyarınızı dikkate alırlar. Nadas işini de unutmamak gerekiyor. 

Kutlu EVREN: Geçenlerde Lefke bölgesinde bir iftar yemeği verdiğinizi duyduk. Demek ki uzun bir zamandan sonra siz de yeniden sahalara dönmeye hazırlanıyorsunuz. 

Salahi ŞAHİNER: Mecliste yaptığınız konuşmalara çok titizlikle hazırlanınca vatandaşlar da dinleyenler de sizi taktir etmeden kendilerini alamıyorlar. Bu konuda hayli mesaj alıyoruz, tebrikler. 

Bahar SANCAR: Yeni yaşınız sağlıklı ve huzurlu olsun. Hoş bu yıl doğum gününüzde sabahtan akşama kadar canlı yayın yaparak girdiniz ama olsun, yine de mutlu yaşlara. 

YORUM EKLE

banner608

banner473