banner564

Piyasalar canlanıyor

Kasım 2018’de kredi faiz oranları yüzde 38’lerde gezerken şimdi bu oran yüzde 22 seviyelerine kadar düştü. 
Daha basit bir değişle eğer siz geçen yılın kasım ayında ev alacak ve 10 yılda bir vade yapmış olsaydınız aylık olarak 4 bin 350 Türk Lirası ödemeniz gerekecekti. Ama bugün bir ev alırsanız aynı şartlarda ödeyeceğiniz taksit miktarı aylık 3 bin 150 TL gibi bir rakama denk geliyor. Yani bu yeni durum her ay cebinizde Bin 200 TL’nin kalmasına vesile oluyor.
Zaten günlerdir söylüyorduk, ‘inşaat sektörü canlanırsa diğer tüm sektörler de canlanır ve ekonomiye ciddi bir ivme gelir’ diye. Şu an ev satışlarında bir kıpırdanma olduğu bilgisini veriyor Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur.
Faizler böyle düşmeye devam ederse ve dövizde özellikle de Sterlin’de düşüş devam ederse inşaat sektörü ve ona bağlı 80’nin üzerindeki yan sektöre hareket gelmiş olacak.
CTP hükümeti döneminde geçen “dövizle borçlanmama” yasasını da bir kez daha görüşmek gerekecek. Zira şu an Sterlin’de yaşanan düşüş ve faizlerin geri çekilmesi ile birlikte uzun vadede Türk Lirası’na göre Sterlin borçlanmak hayli karlı gözüküyor.
Bu ülkede zaten evlerin değerleri Sterlin üzerinden oluşuyor. Siz istediğiniz kadar Türk Parası kazanıyor olsanız da piyasadaki değerler Sterlin üzerinden belirlendiği için bir anlam ifade etmiyor mevcut yasa.
Biran önce bu yasanın da tadil edilip eskiye dönülmesi gerekiyor. 
 
Plan
İmar Planı konusunda herkesten bir ses çıkarken ilgili bakanlıktan henüz bir ses çıkmıyor. Ama önümüzdeki cuma günü İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’ın bir sunum yapmak için hazırlık yaptığını biliyoruz.
İyi de Bakan bu hazırlık öncesi hükümet ortakları ile görüş-alış verişinde bulunmuş mu? Hayır! En azından düne kadar bu konu ile bizzat ilgilenen UBP Genel Sekreteri Ersan Saner’e bir dönüş olmamış.
Umarım aklıma gelenler başıma gelmez. Aklıma gelen HP’li Ayşgül Baybars’ın kendi hazırladığı İmar Planını ortaklarına danışmadan açıklaması olur.  
Böyle bir durumda şu üç şey ortaya çıkar;
Birincisi: UBP-HP koalisyon hükümetinde çok ciddi bir kriz ortaya çıkar; hükümetin bozulmasına ve erken seçime gidilmesine kadar uzanacak yeni bir durum belirir. 
İkincisi: HP’li Ayşegül Baybars, çok büyük bir kitleyi karşısına almış olur ve bu durumda hayli yıpranır. İlk seçimlerde de evine gönderilir.
Üçünçüsü: HP’li Ayşegül Baybars üzerinden HP’de yıpratılır ve başta Cumhurbaşkanı adayı olmayı düşünen Kudret Özersay adaylıktan vaz geçmek zorunda kalır ve ilk seçimde partisi baraj sorunu yaşayabilir.
İmar Planını planlayanların kendi ve partilerinin de siyasal geleceğini iyi planlaması gerekiyor kısacası. 

Bana müsaade
Zaman zaman ara veriyoruz bu köşede. Artık bu bir sır değil. Çünkü bizim gibi aktif bir sayfa yapanların ara sıra pillerini şarj etmesi kaçınılmazdır. 
Bu sefer 15 günlük bir ayrılık yaşayacağız sevgili dostlar. Köşemizi kapatmayacağız ama zaman zaman olduğumuz yerlerden yazı göndermekte zorlanırsak artık bizi anlayışla karşılayacağınızı umut ediyoruz. 
Malumunuz geçen hafta Diyalog TV’de ekranlara veda etmiştik. Eylül ayında yeni bir dekor ve yeni bir konsept ile yine Diyalog TV’de sizlerle olacağız.
Bayram sürprizleri ise her zaman olduğu gibi 11 Ağustos günü sizlerle olacak bu köşede. 
Ege ve Akdeniz civarlarında olacağım, bayramdan sonra yeniden görüşmek üzere, ee hadi gariii. 

MESAJLAR

Hakan YOZCU: Geçtiğimiz gün bir trafik kazasına karışmışsınız ve yaralı olarak kurtulmuşsunuz. Çok geçmiş olsun diyoruz, umarız en kısa sürede kazanın izleri silinir üstünüzden. 

İsmet BAYRAKÇI: Geçen hafta gittiğiniz Hatay’dan bol miktarla künefe ile birlikte yurda dönmüşsünüz. Eeh artık yakın dostlarınız bu haberden sonra sizden bir telefon bekleyeme başlamıştır bile. 

Ayşegül BAYBARS: Cuma günü için yer ayarlaması falan güzelde daha ortaklarınızın nasıl bir plan olduğu ile ilgili bilgileri yok. Umarız bu konuda bir oldu-bittiye işi getirmeye kalkmazsınız. 

Olgun AMCAOĞLU: Sendikaların toplu iş sözleşmelerine dair yaptıkları açıklamalara Perşembe günü yanıt vermeye hazırlanıyormuşsunuz. Hatta öyle büyük bir toplu sözleşme imzalayacakmışsınız ki bugüne kadarkilerin en büyüğü olacakmış. 

Hasan TAÇOY: Bugün Türkiye’nin Enerji Bakanı ülkemize geliyor ve başta doğal gaz konusu olmak üzere birçok konuda önemli temaslarda bulunacakmış. Gözler üzerinizde olacak. 

Tufan ERHÜRMAN:  Liderlerin 9 Ağustos'taki buluşmasından sizde huylanmaya başlamışsınız. Zaten bizde dün bu konuda bir yazı yazmıştık. Amaç gayriresmi görüşmeden yeni bir takvim çıkartmak mı diye? 

Kubilay ÖZKIRAÇ: Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası olarak çalışanların haklarını almak ve kuruma yeni personel alınması için önümüzdeki günlerde sahalara inmeye hazırlanıyormuşsunuz.

Fahriye ÖZAY: ‘Çimçiçek’ isimli yeni albümüz piyasaya çıkmış. İçinde hayli hareketli ve güzel şarkılar varmış.  Dün ilk albümü Cumhurbaşkanımıza hediye etmişsiniz.    

Dilek ORHAN: Gördüğünüz gibi memlekette adalet bile başka tartıyor. Aynı olaydan dolayı kimisine arka elle kelepçe kimisine karakolda eve. Ne diyelim bir kez daha geçmiş olsun size. 

Cafer AKBAŞ: Bahçeli köyünün muhtarı olarak köy içinde ki çukurları beton ile kapatma yoluna gitmişsiniz. Anlaşılan kendi çözüm metodunuzu yine kendiniz bulmuşsunuz. 

Tekin K. BİRİNCİ: Önceki gün denizde balık avlamaya giderken peşinize takılan yunus sürüsü ile hayli keyifli ve ilginç bir zaman geçirmişsiniz. Çektiğiniz video sosyal medyada beğeni rekorları kırıyor. 

Haşim KİRACİOĞLU: Minalayalar takvimine bakıp olanları tahmin edebiliyormuşsunuz. Bir bakın bakalım Nisan 2020’de Minalayalar takvimi ne olacak Kıbrıs’ta. 

Naim PINAR: Geçen sene 4 Ağustos, bu sene 5 Ağustos yağmur yağmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu kadar sıcakların içinde yazın da tam ortasında yağmur yağması normal mi?

Ferda EKİNCİ: Son günlerde ağzınızdan Aleyna Tilki’nin “Verirsen alırsın” şarkısını düşüyormuşsunuz. Hayırdır ne oldu da bu şarkı bu kadar etkiledi de sizi dilinizden düşmüyor. 

Taner GÖNÜL: Radyo Güven'in kuruluş yıldönümü hayırlı ve uğurlu olsun. Gerçekten kurulduğu günden bugüne çizgisini değişmeden ve sosyal sorumluk projelerine verdiği destekle kendini kabul ettiren Radyo Güven’e nice seneler diliyoruz.

YORUM EKLE

banner471

banner473