banner564

“Primum non nocere!” “Önce zarar verme!”

 Ayasofya ilâhi hikmet ve hakikat kütüphanesi 7. kat 7. basamaktayız çocuklar.  Rahip Bahira ile sabah sabah randevumuz var. O buranın yaldızlı kapılarının kuantum kütüphanecisi ve koruyucusudur. Onu konuşturup olağanüstü bilgiler alacağız bugün. Konuş rahip: insanları iyi bir birey olmasını sağlayan kötülükler karşısında bile iyi niyetlerini korumalarıdır.  Alın yazısını yazanlar dünyevi işlere gönül vermeyenlerdir. Kendi anlamını tabiatta bulabilmek için karşılığını tabiata vermelisin. Bilmeyi istemek bilimde ilerlemenin ideal kuvvetidir. Arzularını doyurmak için nefsini maneviyat düstur ve mesellerine ayır. ‘İyilik yapıyorsan bari kötülük etme’ dedi son olarak Rahip Bahira! Onun karşısında filozof, düşünür, şair dayı ardı ardına söylemek istediklerini tutamadan başladı sıralamaya, anlamadığınız her şeyi Allah’a bağlamayın, yalnız anlam veremediklerimiz hakkında yardım dileyin. Vücut mekanizmanızdaki aklı yetkin kullanın ki kimse yanlış anlaşılmalardan zarar görmesin. İnsan güçlü bir bağışıklık sistemiyle tüm fiziki hastalıkların üstesinden gelebilir. Ancak kalp sağlığını korumak için en iyisi açık ve temiz havada huzur yürüyüşleridir. Gönlün ilacı ise maneviyatın kutbu Kuran ve tasavvufî ilimlerdir. Kalbin klişesi dünyada ne olursa olsun yine de her şeye rağmen atmaya devam etmesidir. Sadece, siz nasıl atması gerektiğine karar verebilirsiniz. 
Dayıcığım bizim daha çok merak ettiğimiz şey bu sınırsız bilginin sana nasıl ulaşabildiğidir? Ayrıca, bizim sevdiğimiz konulardan ne zaman bahsedeceksin diye merak ediyoruz. Bizi ne zaman markete götürüp abur cubur alacaksın diye bir de. Bizim için bu yaşta hayatın gerçek hakikatleri kadro dışı. Biz daha çok bugün televizyonda hangi kurgusu güzel Türk dizisi var,  bir de babam akşamüzeri eve işten döndüğü zaman ellerinde poşetlerin içinde sevdiğimiz şeylerin var olup olmaması meselesidir. (Birbirlerine bakıp pis pis gülüştüler)
Hayatı kendisini düşünmekten çok, mutluluk bilgisini düşünmek ve idraktir insanı mutluluğa kavuşturacak olan. Beden güzelliğini çabucak tüketir insan ama ruh güzelliği ömür boyu etkisi olabildiğine sürer, insanın tüm benliğini kuşatıcıdır. Kalp ahlakı mutlak güzelliğin karşısında erdemli olma haliyle baş edebilir. Dünya ışıksız, dar, katran bir karanlık ıssız bir hücre gibi seni korkunun aydınlığı olmayan imgelere iter, orada neyin gerçek neyin yanılsama olduğuna karar verme olasılığın hiç yoktur. Kalbini kendine sığınak et ve sığınaktaki erzaklarla yetinmeyi bil.          
Rahip Bahira uzun uzun dinledi: ve sonra dedi ki: her şeyi yapabilme gücümüz yüce hakikate inancımızın kuvvetiyle doğru orantılıdır. Ve algında kesinlik arıyorsan gerçekliğin yanılsama metaforiğini kalbinde devindir çünkü yaratıcı deha şaşırtan mizahın komikliğindendir. Hayatın tüm masraflarını çıktığımızda insan kendi kendine yetmelidir. Beş vakit kalbi okumak mutluluğun ilk prensibidir. Kalbinde oruç tut ki Allah’ın Esma-ül Hüsna’ları ile iftar açabilesin. Bu yüzden, kalbimi mutlu etmeyecek hiçbir şeye sahip değilim ki. Pedagojik karakterini dünyadan edinmiş bir insanlık patolojik, nevrotik, nefis hastalıklarıyla uğraşmak zorunda kalacaktır. Deredeki suyun mutluluğu, çakıllara çarpıp akmakmış. Anne kalbi merhametiyle affetme merhemini sürmüştür çocuğuna sütüyle doğduğu andan itibaren, ne yapsa çocuğun cezası kitap dolu bir dünya ile yaşamak dolu, güllü bir bahçe. 

YORUM EKLE

banner471

banner473