banner564

Rakamları uzmanlar konuşsun

Rakamlar konuşsun, ama resmi rakamlar, öyle uydurma falan değil. Tahmini falan da değil. Ülkedeki öğrenci ve vatandaş sayısını bet oynar gibi bahisle bulmaya çalışıyoruz. Gerek ülke nüfusu konusunda gerekse ülkede bulunan öğrenci sayısı hakkında elinde resmi verisi olan konuşsun.
Dün devlet televizyonunda DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu ve Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler çok önemli bilgiler verdiler.
İkisi de işinde uzman ikisi de rakamlar üzerinden giden bürokratlardan.  Katıldıkları programda rakamları ve o rakamların getirdiği sonuçları bütün çıplaklığı ile anlattılar. 
En çok dikkatimi çeken sözlerini sizin için toparladım. Bilgi sahibi olamadan fikir sahibi olmayın diye.
Muhtaroğlu; “Biz 2018 yılı için bütün idari kayıtların da ışığında nüfusu 372 bin 486 kişi olarak belirlemiştik. Bu 372 bin 486 kişiyi de-jure nüfus olarak yani ülkede ikamet eden nüfus, bir yıldan fazla ikamet eden nüfus olarak dikkate aldık.”
Öztürkler ; “KKTC’de yükseköğrenim gören aktif öğrenci sayısı 85 bin civarında”
Muhtaroğlu; “Sokaklar kalabalık, nüfusumuz çok fazladır deniliyor. Sokak kalabalığı pazar kalabalığıdır, nüfus kalabalığı değildir. Bunu özellikle vurgulayayım kimseyi yanıltmasın bu.”
Öztürkler: “Bakın her öğrencinin öğrenim hakkı vardır. Örnek verecek olursak; lisans programında bir öğrencinin öğrenim süresi 4 yıl, yükseköğrenim kurumlarında hakkı ise 7 yıldır. Öğrencilik durumu mali ve sağlık sorunlarından dolayı dondurabilir ancak üniversitede öğrencisi olarak gözükmeye devam eder. Bundan dolayı arada kalan 18 bin pasif öğrenci söz konusu durumlardan dolayı öğrenciliği devam eden ama Adamızda aktif olarak bulunmayanlardır.”
Muhtaroğlu; “Devletin yıllık bütçesi 7,7 Milyar TL’dir. Bütçenin 4,3 Milyar TL’lik geliri yükseköğrenim alanındandır. Ve bu rakam çok ciddi ölçüdedir. Bir de 1,6 Milyar Dolarlık dış ticaret açığımız var. Yani ithalatın ihracata farkıdır. Bu 1,6 Milyar Dolarlık dış ticaret açığını hem yükseköğrenimden hem de turizmden gelen gelirlerle kapatabiliyoruz.”
Öztürkler;  “YÖKAS gibi bir sistemimiz olduğu için veri akışına, kimlik bilgilerine, öğrencinin bilgilerine hâkimiz.”
Muhtaroğlu; “Yaklaşık 14 bin 500 kişinin yükseköğrenim alanında çalıştığı tespitimiz var. Bu rakam sadece akademisyen anlamında değildir”.
Öztürkler; “Her öğrenci sağlık fonu olsun, öğrenci harcı olsun, ikamet izni olsun şu anki asgari ücrete göre 450 TL ödüyor.”

 Gümrük bomboş
Ülkenin en önemli noktalarından bir tanesine, Lefkoşa Gümrük Dairesinin Sanayi Bölgesindeki yerine uğradım. Ülkede kriz var mı? Yok mu? Sorusunun cevabını alabileceğiniz yegâne yerdir gümrükler.
Gümrük komisyoncuları ile konuştum, eskiden her gün 5-10 dosyanın işlemini takip ederlerken artık günden ancak 1-2 dosya geliyormuş ellerine. Yani ülkeye giren ithalatta çok ciddi bir düşüş var.
Sadece geçtiğimiz ay Lefkoşa Gümrüğünden 5 kişi emekliye ayrılmış. Kamu Reformu her yerde olduğu gibi Gümrükte en çok konuşulan konular arasında.
Gümrükçülere göre de işler iyiye gitmiyor, kriz dönemde bile bu kadar iş azlığı görmedik diyor Gümrükçüler…

 Ankara’da ne olur?
Türkiye’nin kilitlendiği noktalardan bir tanesi Ankara. İki aday arasında değil sadece yarış. İki ittifak arasında da büyük bir yarış yaşanıyor Ankara’da. 
Müthiş bir çekişme var Ankara için. Başkenti kaybedenler iktidarı da kaybediyorlar. Yada tam tersi. O yüzden Ankara çok önemli. İlk günlere göre aradaki fark hızla kapanıyor bize göre. Yüzde 50’ye 50 bir durum var son günde. Bakalım Mehmet Özhaseki mi? Mansur Yavaş mı? Bana göre Yavaş hala daha bir adım önde. 

MESAJLAR

Gökhan ALTINER: Bir süredir birlikte olduğunuz Ebru Nadiç'e Facebook üzerinden evlenme teklifi yaptınız ve yine sosyal medyadan Evet cevabı aldınız. İyi de nerede kaldı tek taş yüzükle önünde eğilip evlenme teklifi yapmak? 

Ödül Muhtaroğlu:  DPÖ Müsteşarı olarak rakamları öyle doğru anlattınız ki sizden sonra hala daha bu konuda polemik yapan siyasetçilere bakalım ne diyeceğiz? 

Ziya Öztürkler:  Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü olarak sizde ülkede öğrenci rakamlarını ve kaçının Ada’da kaçının dışarda olduğunu açıkladınız. Bilip bilmeden her konuda atanlar umarız bu rakamlara bakarlar. 

Mustafa DEVECİ: Dün Lefkoşa Gümrüğüne baskına gittik. İşin şakası bir yana tuvaletler kullanılacak gibi değil. Tamam, siz gidip temizlemeyeceksiniz ama temizleyecek olanları bir sorgulayın lütfen. 

Mustafa BEŞOK: Beşok Atlı Spor Kulübünün olduğu yerde oluşturduğunuz suni gölde bu yılki yağışlardan sonra çok ciddi miktarda su tutulmuş. Ve şu günlerde çok ciddi bir görsel şölene ev sahipliği yapıyormuşsunuz. 

Ahmet ERSÖZ: Valla pes dedik, 5 dakika içinde bize de şiir yazdınız ya artık diyecek laf bulamıyoruz size. Bence bu şiirleri bir kitap altında toplayın yakında. 

Serhan AKTUNÇ: Dün Ali Bizden ile birlikte sizi bir mekânda günah çıkarırlarken görmüşler. Allah kabul etsin, Cuma günü camiye de bekliyoruz sizi. 

Halil FALYALI: Otelin gazinosunu Karadenizli bir iş adamına devretmişsiniz. Bu dönemde herkes yatırımcı bulmakta zorlanırken anlaşılan siz pek zorlanmadan bir yatırımcı dost buldunuz kendinize. 

Kudret ÖZERSAY: Pazar günü partide çok önemli bir toplantı yapıp bazı önemli kararlar alacağınız yönde haberler geliyor kulağımıza. Hele de bazı konularda ültimatom vereceğiniz söyleniyor. 

Mehmet Ali TALAT: KKTC ile ilgili söylediklerinize bir türlü inanamadık. Bakalım bu açıklamalarınız federasyoncu arkadaşların cephesinde nasıl bir etki yaratacak? 

Tolga ATAKAN: Galatasaray’da anlaşılan yeniden seçim olacak. Bakalım bu sefer oyunuzu sizi üye yapana mı yoksa şimdi ki başkana mı vereceksiniz? 

Serdar DENKTAŞ: Gümrük’te işler durma noktasına gelmiş. Bence acil bir eylem planı için artık düğmeye basmalı ve bu konuda ülkedeki tüm ekonomistleri bir masaya toplamalısınız. 

Tufan ERHÜRMAN: Ankara ziyaretinizde MEB’den kimse yok, YÖDAK’ın haberi yok. İyi de ne demeye görüştünüz YÖK Başkanı ile. Bir anlam veremedik bu görüşmeye. 

Cemre AKAR: Dostunuz Çiğdem Aydın ile birlikte 1-3 Nisan tarihleri arasında  #birumut organizasyonu için çalışmalara aralıksız devam ediyormuşsunuz. Umarız bir değil, bin umut olursunuz. 

Gülşah Sanver MANAVOĞLU: Valla bu aralar televizyonlardaki reklamlar gibisiniz. Hangi kanalı çevirsek karşımıza siz çıkıyorsunuz. Reklamlardaki ünlüler bile sizin kadar ekranda değil.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

ALLAH'A İBADET ETMEYENLER ELBETTE SORUNLARLA BOĞUŞACAK ACİLEN TEVBE EDİNİZ EĞER MUMİN İSENİZ.!!!ABDEST YOK NAMAZ YOK ORUÇ YOK ! NE VAR ??? FUHUŞ,ALKOL,UYUŞTURUCU,FAİZ V EKUMAR.

KEL MAHMUD'A DA DANIŞMAYIN SİZE YALAN BİLGİ VERİYOR ÇUNKİ O, BİR YALAN MAKİNESİ !!!!!!!SELİMİYEKEL MAHMUUUUUUD.

banner608

banner474