banner564

Rekabet şart

Hafta sonunun önemli bir gündem maddesiydi Rekabet Kurulunun GSM operatörlerine “Haksız rekabetten” ötürü ceza kesmesi. Zira çok uzun bir süredir ülkede “Haksızlık” yapan birilerine ceza kesildiği pek görülmemişti. Sırf bu yüzden Rekabet Kurulunun bu çıkışı, Adli Yılın açılacağı bugün içimizi umutlandırdı.
Rekabet Kurulu, 36/2009 sayılı Rekabet Yasası Cumhuriyet Meclisi'nde onaylanmasının ardından 30 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle hayat buldu ve tam 8 yıldır hayatımızda. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı içerisinde olmasına karşın kurulun yapısı siyasi erkin dışındaki unsurlardan oluşturuldu. 
Buna göre, Rekabet Kurulu üyeleri; 
• Ekonomi ve Enerji Bakanlığının atadığı bir isim
• Maliye Bakanlığı Bakanlığının atadığı bir isim
• Kıbrıs Türk Barolar Birliği temsilcisi 
• Kıbrıs Türk Ticaret Odası temsilcisi 
• Kıbrıs Türk Sanayi Odası temsilcisi
Görüldüğü üzere Rekabet Kurulunda siyasi erkten sadece Ekonomi ve Maliye Bakanlıkları tarafından yapılan atamalar siyasi. 5 üyenin 3 tanesi sivil toplum örgütünün temsilcilerinden oluşuyor ve salt çoğunlukta onların elinde. 
Rekabet Kurulunun aldığı bu son ceza kararının devamını bekliyoruz şimdi. Hava yolu şirketlerinden tutun da günlük hayatımızda karşılaştığımız onca “Haksız rekabet” için kurulun benzer cezaları vermesi en büyük arzumuz.

Numara taşıma 
Hazır konu GSM’den ve rekabetten açılmış iken bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Ne oldu numara taşıma işi? Neredeyse bir yıldan fazla bir süreden bu yana Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu bu konuda hazırlık yapıyordu. 
Kurum başkanı 15 Şubat 2017’de verdiği bir demeçte “Numara taşımanın eli kulağında” demişti. Anlaşılan ya el çok büyük geldi ya da kulak çok uzak… 

Hesap 
Bugün devlet okulları resmen başlıyor. Okulların açılması ile birlikte mesai saatleri de değişiyor. Tüm bunlar olurken Eğitim Bakanlığı okulların açılacağı bugün için okullarda okuyan öğrenci sayılarını açıkladı. 
Dostumuz Ahmet Özsoy açıklanan öğrenci sayıları ile ilgili sosyal medyada bir paylaşımda bulundu. Aynen aktarıyoruz;
“Devlet okullarında 34 bin, özel okullarda 10 bin öğrenci olduğu belirtiliyor. Sadece bu rakamlardan yola çıkarsak; her çocuğun 1 anne, 1 babası, 1 kardeşi, 2 anneanne, 2 büyükbabası hesabıyla 308 bin akrabası bulunuyor.
308 bin akraba + 44 bin öğrenci = 352 bin nüfus ediyor KKTC'de.
Bu rakamlar içinde üniversitede okuyan öğrenci sayısı yoktur. Ve 44 bin öğrencinin de dayısı, halası, amcası, teyzesi, yengesi, eniştesi gibi akrabası hesabı yapılmamıştır.

Sımsıcak bir mekân Şapqa
Yenilen sayfamızda yer buldukça sinema, müzik ve mekânları da bilginize getireceğiz. Bu hafta size Girne’de yeni açılan bir mekandan bahsetmek istiyorum. 
Girne- Karaoğlan yolu üzerinde, iç mimarisi ile kendini hemen gösteren, Türk, Dünya ve Kıbrıs mutfağının lezzetlerini özgün sunumuyla müşterisine sunan Şapqa Cafe. 
Sapqa Cafe’de nargile içebilir, dostunuz ile tavla oynarken değişik aromalı kahvelerinden deneyebilirsiniz. Damak tadınıza uygun lezzetlerin yanı sıra hafta sonu kahvaltı keyfi de yapabilirsiniz. 

MESAJLAR
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Yılbaşından önce halkın yaşam kalitesini üst seviyeye çıkaracak projelere hız verilmesi konusunda kabine üyelerini uyarmışsınız ve yarım kalan projelerin bir an önce tamamlanmasını istemişsiniz. 
Kutlu EVREN: Maşallah hafta sonu da mesaiye devam ettiniz ve hafta içi göremediğiniz bazı dostlarınıza hafta sonu randevu verdiniz. Bari Girne’den Lefkoşa’ya giderken de yanınıza birilerini alın o vakit de boşa gitmesin.  
Ferdi Sabit SOYER: Sizden başka hiçbir milletvekili GSM’de yaşanan haksız rekabeti dile getirmiyordu. Sonunda Rekabet Kurulu aldığı kararla sizin iddialarınızı adeta doğruladı. 
Zeki ÇELER: Plakalar konusunda artık uzman kişi oldunuz. Bu konuda tereddüte düşen vatandaş gerek cepten gerekse sosyal medyadan size ulaşıp aklına takılan şeyleri soruyormuş. 
Ahmet YÖNLÜER: Yeni yılla birlikte KKTC’ye dönüş yapmaya hazırlanıyormuşsunuz. Bu arada eşinizin de ataması KKTC’ye çıkmış, hadi hayırlısı. 
Mehmet ÇANGAR: Hafta sonu aile düğünü ile küçük kızınızı da dünya evine sokmuşsunuz. Kızlardan sonra şimdi damatlar da aileye girdiğine göre büyük bir aile oldunuz demektir. Torunlu torbalı nice güzel senelere.  
Ertan BİRİNCİ: Rafet El Roman ile yaptığınız düet yılın düeti olmaya aday. İnsanın sesi güzel olmasa bile yeter ki gönül sesi güzel olsun değil mi? 
Ahmet KAPTAN: Hafta sonu oğlanı hayırlısı ile dünya evine soktuğunuza göre artık yeniden ülke gündemine geri dönebilirsiniz. Bu arada düğünde damat gibiydiniz maşallah. 
Ahmet Arslan: KKTC Karadeniz Kültür Derneği Alevkayası Yayla Şenliği için bir tencere lahana dolması ve mıhlama ile ziyaretine gelen konuklara ziyafet çekmişsiniz. 
Kağan MINDIKOĞLU: Ufak bir rahatsızlık geçirip hastanelik olunca sendikayı da kadim dostunuz Akın Manga’ya emanet etmişsiniz. Tekrardan çok geçmiş olsun, umarız en kısa sürede yeniden sizi aramızda görebiliriz. 
Dilek KIRICI: Eylül ayının ortasına gelmemize karşın siz deniz sezonunu daha kapatmamışsınız ve hafta sonu soluğu denizde almışsınız. Dün gerçekten deniz mükemmeldi değil mi? 
Ümral VOLKAN: Size söz veriyoruz, bizi tavlada ne zaman yenerseniz o zaman sonucu söz bu köşede ilan edeceğiz. Ama o güne kadar biraz çalışmanızda fayda var. 
Erçin ÇOBAN: E’ler Hindi olarak yeni ürününüz organik yumurtaları satışa çıkarmışsınız. Yavaş yavaş bu sektördeki işleri büyütmeye başlıyorsunuz demek ki. 
Ramazan ÖZÇELİK: Eski dostlarınızı son zamanlarda ihmal ettiğiniz yönünde şikayetler gelmeye başladı. Bu arada kendilerini gördüğünüzde de vefasızlıkla suçlamanız da işin bir diğer yanı. 
Selim ALTINCIK: Rekabet Kurulu olarak GSM şirketlerine verdiğiniz cezalar toplum nezdinde büyük memnuniyet uyandırdı. Devamını bekliyoruz, vatandaşın o kadar haksız rekabete maruz kaldığı konu var ki. 

POLEMİK
 "Kuzey Kıbrıs turizmi, kabuğundan çatlamış ve artık gözle görülür, herkesin de kabul ettiği büyük bir atılım ve büyümenin eşiğine gelmiştir. Kimsenin bizleri haksız yere eleştirmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu istatistikler turizm sektörümüzden ekmek yiyen herkese armağan olsun.”
Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel
YORUM EKLE

banner471

banner474