banner564

Şah-Mat

Sağlık Bakanı ile Tıp-İş arasında devam eden müzakerelerde son taktikler oynanıyor. Öyle ki geçen hafta sendikanın Sağlık Bakanlığından yazılı olarak talep ettiklerine Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu “tamam” dedi. Yani Sendikanın “şah” hamlesine Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu “mat” dedi.
Tüm taleplerin kabul edilmesi karşısında çaresiz kalan Tıp-İş yeni bir öneri getirmek zorunda kaldı. Tıp-İş’in yeni önerisi “Tüm doktorların kök maaşlarına %50 artış” Teknik komitede 2011 sonrası işe giren doktorların maaşlarında yapılan iyileştirme içinde sendikanın olumsuz görüş belirtmesi, eksi doktorlar ile yeni doktorları da karşı karşıya getirmiş durumda. 
Sevgili okurlar, elbette doktorlarımıza ne yapsak azdır. Can kurtardıklarını düşünürsek, bunun bedelini kimse kâğıt üzerinde yazamaz. Ama sırf olayı kaosa sürükleme niyetinde olan bir zihniyet ile de masada antlaşma şansı bence bu saatten sonra kalmamıştır.
Bakan Sucuoğlu hiç olmadığı kadar ne konuştu; ““Bu ciddi bir dönüşümdür ve ciddi dönüşümler daima sancılı olur. İkinci iş kaldırılacak. Döner Sermaye ile hizmet verilecek. Hasta Haklarının yasalaşacağı, bir müddet sonra genel sağlık sigortasının gündeme geleceği bir sürece geçiyoruz. Tabi bu kolay olmayacak, sancılı olacak, 50 yıldır devam eden, içerde, dışarda çalışma olayının yavaş yavaş sonuna geliyoruz”
Bakan Sucuoğlu’nun bu açıklaması Doktor arkadaşlarımızın sosyal medyada kurdukları tartışma ağlarında önceki gece, gece yarılarına kadar doktor arkadaşlarımız tarafından tartışıldı. Çok net söylüyorum; doktorların yüzde 85’lik bir kısmı yeni şartları kabul ettiğini ve eyleme gerekecek bir durum kalmadığı görüşünde hem fikir. Sadece yüzde 15’lik bir grup var ki ikinci iş konusunda ısrarlarını sürdürmeye çalışıyorlar.
Bugün hastanelerde yapılacağı söylenen grev zaten bizim burada yazdıklarımızın kanıtlanması adına önemli bir gösterge olacaktır. Zira birçok doktor sendikanın bu kararına uymayacağını bildirdi. Bekli sadece bugün sendikalarını yalnız bırakmamak adına greve katılacaklar ama ilerleyen günlerde grevde çok az sayıda doktorun kalacağını da hep birlikte göreceğiz.

Evrensel dil
Dünyadaki tek dil bir dil var ki tüm dünyada geçerli ve evrensel bir dil. O da müzik. Kimin nasıl çaldığından tutunda ne anlatmaya çalıştığına kadar birçok şeyi hiç bilmeden, sırf kulağımıza iyi geliyor diye, sırf ruhumuzun derinliklerine iniyor diye dinleyebiliriz, sevebiliriz.
Geçen haftaya damgasını olayda Barbaros Hayretin Paşa Sismik Araştırma gemisi personelinin “Mehter Marşı” dinletme eylemi sonrasında belki müzakerelerde de “müzikli” döneme geçebiliriz. İşte bizim önerilerimiz;
• Akıncı’dan Anastasiadis’e; Gülben Ergen’den  “Kandıramazsın Beni”
• Anastasiadis’ten Akıncı’ya;  Ajda Pekkan'dan  "Aman Petrol"
• Espen Barth Eide’den iki lidere; Yasemin Kumral’dan “Bim Bam Bom”
• BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten liderlere; Orhan Gencebay’dan “Severek Ayrılalım”
• BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten  Esen Barth Eide’ye       Tayfun’dan “Hadi Yine İyisin”

Trafik 
Şoför Okulları Birliği Başkanı dostum Barış Tilki ile geçen hafta Diyalog TV’de Trafik Haftası münasebeti ile bir program gerçekleştirdik.
Barış’ın gerçekten söyledikleri aslında işin özeti gibi. 2003’ten bu yana, yani arada geçen 14 senede Güney Kıbrıs’ta Türklerin karıştığı tek bir ölümlü kaza bile yok!
Nasıl olursa tellerin bu tarafında bu kadar kazaya karışıyor iken telin diğer tarafında kaza yapmıyor sürücülerimiz?
Bence işin özünü bu sorunun yanıtında aramak gerekiyor galiba. Ve Barış’ın dediği gibi bizim yollar “akıllılar” için. Tabi ne demek istediğini anlayana bu sözler… 

MESAJLAR
Dr. Derviş EROĞLU: Cimbomlu Hasan’ın yeni mekânı olan Lefkoşa’daki ciğerci dükkânının hafta sonu açılışını yapmışsınız. Nasıl beğendiniz mi cimbomun yeni mekanını? 
Derya KANBAY: Lefkoşa’da açılan Osmanlı Saray Mutfağının lezzetleri ile Kıbrıslıları buluşturan Matbah-ı Amire’yi ziyaret etmişsiniz. Beğendiniz mi bari Saray yemeklerini?
Tufan ERHÜRMAN: Turizm ile ilgili çıkışlarının sektör temsilcilerinle memnuniyetle karşılanırken parti içinde hala bir kesim bu söylemlerin karşısında olmayı sürdüreceğini söylüyor. Bakalım nasıl ikna edeceksiniz kendilerini. 
Hasan TAÇOY: Ufak bir diş operasyonu geçirmişsiniz. Artık dişleriniz sağlamlaştığına göre ayva dahil her türlü meyveyi kolaylıkla yiyebilecek misiniz?  
Mete ÖZMERTER: Yeni bir havayolu kurmak için İstanbul Hava Yollarının kurucularından Mehmet Kıral ile önemli bir görüşme gerçekleştirmişsiniz. Hadi hayırlısı olsun diyelim şimdiden. 
Serhat AKPINAR:  Gagavuzya’nın ilk butik oteli “Chateu Comrat”ın temelini TC Başbakanı Binali Yıldırım ile birlikte atmışsınız. Hayırlı ve uğurlu olsun. 
Hande TİBUK: Dün akşam Beşiktaş derbisini babanız ile birlikte izlemişsiniz. Maçın berabere biteceğini tahmin edebildiniz mi bari? Bu arada maç sonrası yorumlarda hayli ilginçti demi. 
Gürkan KARA: Tavlada ezeli rakibiniz Atilla Mahmutoğlu’nu yine set vermeden yenmişsiniz. Sizin bu maçlar Fener-Galatasaray maçlarına döndü. Skor değişse de sonuç değişmiyor.  
Bilal KENDİRCİ: Hafta sonu Alsancak bölgesine bir gezi programı düzenlemişsiniz. Nasıl beğendiniz mi Alsancak’ı? Son yıllarda ülkemizde hızla gelişen bölgelerin başında geliyor Alsancak. 
Dr. Sıla USAR: Dün gazetelere verdiğiniz ilanda “geçmiş hükümetler” kısmı hatalı yazılmış. Ne hikmetse geçmiş hükümet kısmında meydana gelmiş hata. Allah’ın işine bak sen. 
Barış TİLKİ: Şoför okulları birliği başkanlığını bırakıp Yenişehir’de yepyeni bir ofis ile yolunuza devam etme kararı almışsınız. Hayırlı ve uğurlu olun şimdiden yeni binanız. 
Baki AYGÜN: Karadeniz Kültür Derneğinin gecesinde Karadeniz takımlarının formalarına çok rağbet yok iken özellikle horon ekiplerine davetliler hayran kaldı. 
Bertan ZAROĞLU: Karadeniz Kültür Derneği gecesinde açık attırmada Trabzonspor formasını siz almışsınız. Artık çevrelettirip bir yerlere asarsınız değil mi? 
Burhan CANBAZ: Hem haber okuyup hem Beşiktaş-Fenerbahçe maçını izlemişsiniz. Bu arada Beşiktaş’ın golü geldikten sonra ekranda güldüğünüz gözlerden kaçmadı. 
Niyazi DENİZ: Deniz Plazada satılan stres çarklarının satışlarında patlama yaşanabilir. Özellikle Beşiktaşlı taraftarlar son haftalara doğru bu üründen almak isteyebilir. Stokları kontrol ettirin lütfen.

GÜNÜN SÖZÜ
“Tıp-İş'in eylemlerinin kamu sağlığını olumsuz etkilemesine ve asıl amaçları olan kaos ortamının oluşmasına izin vermeyeceğimizi, kliniklerimizde,  üniversite hastanelerinde ve Sağlık Bakanlığı'nın kapılarını açması durumunda tüm devlet hastanelerinde halkımıza hak ettikleri sağlık hizmetini sunmaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyu ile paylaşırız.”
Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu
YORUM EKLE

banner608

banner474