banner564

Seçim olmadan kaybettiler

Bu seçim daha önceki seçimlere benzemeyecek. Zira ülkede seçmen olma hakkını elde eden herkes, tüm adaylara oldukları her yerden oy verebilecekler. Buda salt bölgenin oyunun adaylara yetmeyeceği sonucunu ortaya çıkarıyor.
Örneğin Güzelyurt’ta durum ne?
Güzelyurt’ta son seçimlerde 3 CTP, 2 UBP ve 1 tane de DP milletvekili çıkarmıştı. DP’nin vekili şimdi UBP’de ve önümüzdeki seçimde UBP’den aday.
Yani son durum şöyle; 3 CTP, 3 UBP
Lefke’nin ilçe olması ile birlikte Güzelyurt ilçesinden bir milletvekili eksiltildi. Yani bu seçimlerde Güzelyurt’un milletvekili sayısı 6’dan 4’e düşmüş oldu.
Bugün Güzelyurt ilçesinde vekil olan 6 milletvekilinden 2 tanesi daha seçim olmadan kaybetti, 6-2=4
Geriye kalan 4 vekilden hiçbiri Lefke’den aday olmaz. Zira Lefkeliler böyle bir durumu kabul etmez. Yani kendi içlerinde yarışacaklar. Mevcut seçim düzenine ve son yapılan kamuoyu anketlerine göre ne CTP ne de UBP Güzelyurt’ta 3 vekil çıkaramaz. Çok çok 2 vekil çıkarabilirler. Gitti mi sana 2 vekil daha, 4-2= 2
Kısacası Güzelyurt ilçesinde mevcut 6 vekilin en az 4 tanesi daha seçimler olmadan seçimleri kaybetti. Mevcut 6 milletvekili, seçilme ihtimali olan 2 milletvekilliği için kıyasıya bir yarışın içine girecekler. 
Birde bu 6 vekile yeni aday olacak olan vekiller de eklenecek. Eğer seçimlere beklenildiği gibi 8 parti katılırsa Güzelyurt’ta 32 aday yarışacak ve bu 32 adayın 6 tanesi mevcut vekiller olacak. Ve yine bu 32 adaydan sadece 4 tanesi parlamentoda yeni dönemde görev yapabilecek.

Katılanların seçtiği vekiller
Geziciye göre seçmenin neredeyse yarısı sandığa gitmeyi düşünmüyor yâ da bir partiye mühür vurmayı tercih etmiyor. Bu son yıllarda görülmüş en büyük oran. Eğer Gezici’nin tahminleri sandığa yansırsa halkın seçtiği vekiller değil, seçimlere katılanların seçtiği vekiller bizi yönetiyor olacak.
İşte sırf bu sebeple her seçmenin sandığa gidip oy vermesi gerekiyor. Dile kolay karşınızda bu seçimlerde 400 aday olacak. 
Dilerseniz bir partiye mühür vurup içlerinden tercih yapabilir veya mühür kırıp karma oyla 400 vekil adayı içerisinden en iyisi olduğunu düşündüğünüz en az 24 adaya oy verebilirsiniz. 
Hem sistemden şikâyetçi olup, hem ülkedeki olumsuzluklardan şikâyetçi olabilmeniz için seçimlerde sizin de kendi üstünüze düşen görevi yerine getirmeniz gerekiyor.
Üstünüze düşen görev de yapılacak olan seçimlerde en iyisi olduğunu düşündüğünüz siyasi partiyi veya en iyisi olduğunu düşündüğünüz milletvekillerine görev vermek olmalıdır. 

Lapta ihalesi 
Lapta Belediyesinin açtığı ihale ile ilgili olarak bazı kahramanlar gazetelerinden bu konuyu manşetten vermişti. İhaleyi alan Taşyapı olduğunu duyunca, bu gazeteler olayın üstüne hop diye atlamışlardı.
Sonra Taşyapı’nın Kıbrıslı bir ortağı olduğunu bizim köşeden öğrendiler. Şapka düşüp kel görününce de “Böyük gazeteler ve gazeteciler” bir anda sus pus oldular. Sadece bir gün bu konuyu manşetlerine taşıyıp, bundan sonra yayın yapmadılar bir daha. 
Memlekette siyasetin kokuştuğunu söyleyenler birde ara sıra kendilerine baksalar, o zaman belki de bir şeyler düzelir bu memlekette. 
 
MESAJLAR
Dr. Derviş EROĞLU: Bugün bir açılış sırasında Başkan Özgürgün ile koyu bir sohbete daldığınız görüldü. Tamda seçim öncesi tüm gözlerin önünde Başbakan ile konuşmanızı herkes merak etti doğrusu. 
Mehmet Ali TALAT: Derviş Bey’in aksine siz henüz çizmeleri giymediniz. Yoksa bu seçimlerde ortalıkta gözükmeyecek misiniz? Neyse zaten sonbahar geldi, kış sebzelerinin ekim zamanı şimdi. 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Gezici’ye göre UBP içinde birinci sırada çıktığınıza göre artık çok daha eliniz güçlü. Bu arada sürpriz adaylara ne demeli, hadi hayırlısı.
Kudret ÖZERSAY: Daha seçim yaşamadan yaşananlar bir parti için çok acı. Dün özellikle Göktürk Ötüken’i dinlerken küçük dilimi yutmadığımı söylersem yalan olmaz her halde. 
Serdar DENKTAŞ: Dün akşamki geceden sizden çok daha sert mesajlar beklerken beklentiye göre açıkçası çok sakin bir konuşma gerçekleştirdiniz.  
Kutlu EVREN: Dün öğlen Başkent Lefkoşa’da çok üst düzey isimler ile yemekte bir araya gelmişsiniz. Bu yemek sonrasında sizi görenler hayli keyifli olduğunuzu söylediler. Hayırdır yemek mi keyfinizi yerine getirdi yoksa yemekte konuşulanlar mı?
Kemal DÜRÜST: Güzelyurt tam bir cadı kazanı oldu ama işte galiba burada tecrübe devreye girecek gibi. Zira 6 vekilin sadece 2 tanesinin bu seçimde kazanma şansı var. 
Önder SENNAROĞLU: Dün Karpaz köylerinden bir grup sizi ziyarete gelmiş. Hele içlerinde bir tane de CTP’li belediye başkanı varmış. Aman kimseler duymasın, hele de eksi partinizden yoldaşlarınız. 
Kadri FELLAHOĞLU: Önümüzdeki seçimlerde yeniden milletvekili adayı olmak için artık sizde çizmeleri giyip sokaklara çıkmışsınız. 16. sıradan girip milletvekilliği kazanan birisi için tecrübe çok önemli her halde. 
Ziya ÖZTÜRKLER: Çok yakında ilk kitabınızın baskısı tamamlanıyormuş. Ve daha baskıdayken bin 500 tane sipariş gelmiş bile. 
Suat GÜNSEL: Yeni spor kompleksinin açılışında Başbakan ve Derviş Bey YDÜ’de çalışan personel sayısı için iddiaya girmişler. İddiayı Başbakan kazanmış. Tam 6200 çalışanınız varmış. 
Anıl KAYA: Son günlerde derin bir yorgunluk gözüküyor yüzünüzde. Oysa yeni düğün yapmıştınız, bu kadar çalışma yerine keşke balayına gitseydiniz, hem biraz tatil de yapmış olurdunuz. 
Rauf DENKTAŞ: DP’nin milletvekili listesinde adınızın olmayacağını duyduk. Yoksa siz rotayı LTB başkanlığı olarak mı belirlediniz? Neyse ikisi içinde hayırlı olsun diyelim size de. 
Mine GÜRSES: Lefkoşa Merit’in bahçesine yaptığınız kalp şeklindeki çiçekliğin hemen patentini satın alın. Yakında bu çiçeklik patlama yapar, bizden söylemesi. 
Selim GÖKBÖRÜ: Girne bölgesinden UBP’den aday adayı çıkmaya karar vermişsiniz. Sizin için bazıları şimdiden vekilim bile diyor. Yolunuz açık olsun. 
 
POLEMİX
 “Bu aşamada yeniden adaylığım ile ilgili karar verme sürecine girilmiş olacaktır. Söz konusu aşamaya gelindiği dönemde ise başta ailemin kararı olmak üzere, özellikle şahsımı bu mevkilere taşıyan siz değerli seçmenimizin nezdinde tüm yorum ve öneriler değerlendirilecek ve karar aşaması bu şekilde tamamlanacaktır... Vereceğim bu önemli karar alınır alınmaz mutlaka sizler ile paylaşılacaktır.”
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova
YORUM EKLE

banner471

banner473