banner564

“Sıfır” çeken adaylar

Gezici Araştırma Şirketi Direktörü Murat Gezici daha önce söylediği gibi Şubat ayının ortasında KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimleri için hazırladığı üçüncü anketini açıkladı.
Diğer iki ankete göre; bu ankette öne çıkan fazla bir detay yok açıkçası. Diğer iki anketin devamı niteliğinde bazı adaylarda bir iki puanlık artış veya düşüş var.
Genelde partilerin oy oranları veya Cumhurbaşkanı adaylarının alacağı oylar üzerinden bugüne kadar yürüyen tartışmalara son anket ile yeni bir boyut eklendi. 
Öyle ki bazı adaylar, bazı partilerin tabanları sıfır çekiyor, yani hiç oy alamıyor. Aslında küçük toplumlarda mutlaka başka şeyler ön plana çıkar. Adam UBP’lidir ama Tufan Hoca mesela yeğenidir. O bu seçimlerde oyunu partisine göre değil aile ilişkilerine göre verecektir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. O yüzden ben her adayın her partiden oy alacağını düşünüyorum. 
Ama Gezici anketi bunun tam tersini söylüyor bize. Örneğin Ersin Tatar TKP’den hiç oy alamıyor. Keza Kudret Özersay da aynı şekilde. Mustafa Akıncı tüm partilerden mesela oy alabiliyor. Erhan Arıklı ise CTP, HP, TDP, TKP, DP’den oy alamıyor. Arıklı’nın yıllarca siyaset yaptığı DP’den oy alamayacak olması hayli düşündürücü.
En ilginç tablo ise Tufan Erhürman’da. Tufan Hoca, TDP, TKP,DP, YDP MDP’den hiç oy alamıyor. Sıfır çekiyor yani deyim yerinde ise. Bir başka durum ise partili adaylara göre kendi partisi içinde en az destekleneni bu ankete göre Tufan Hoca. 
Gezici’nin açıklayacağı iki anket daha var. Belli ki bu biraz aceleye gelmiş. Zaten anketteki yazılım hataları da anketin biraz aceleye geldiğinin en büyük kanıtı. 
Ama ben her zaman bu tür çalışmaların önemine vurgu yapıyorum ve diyorum ki veri veridir, kıymetini bilen için…

Adaylara 4 tavsiye
Dedik ya veri çok önemlidir diye. İşte buradan bir iyilik yapalım ve seçimlere giren adaylara şu 4 soruya verilen cevapları tekrar tekrar okumalarını tavsiye edelim.
Bir: Araştırmaya katılan halkın Türkiye’nin garantörlüğü konusunda ne düşündüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde % 80,8’i aynen devam etmesi gerektiğini ifade ederken % 3’ü iptal edilmesi gerektiğini ve % 6,4’ü ise AB ve BM’nin garantör olması gerektiğini ifade etmektedir.
İki: Araştırmaya katılan halkın Kıbrıs’ta Türk ve Rum tarafları arasında bir anlaşma olacağına inanıp inanmamasına ilişkin dağılım incelendiğinde % 18’i inandığını ifade ederken % 78,7’si inanmadığını ifade etmektedir.
Üç: Araştırmaya katılan halkın adayların Türkiye’ye yönelik eleştirel veya olumlu söylemi üzerinden bir seçim propagandası izlemesini nasıl bulduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 26,1’i doğru bulduğunu ifade ederken % 73,9’u doğru bulmadığını ifade etmektedir.
Dört: Araştırmaya katılan KKTC halkının Nisan 2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra görev yapacak Cumhurbaşkanından beklentilerinin neler olduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 77,9’u ülkenin sorunlarına sahip çıkması, % 48,1’i ekonomiden iyi anlaması ve % 27,8’i Kıbrıs Türk kültürünün korunmasına önem verilmesi olarak ifade etmektedir.

Mendilinde gül oya
Bir mendil tartışmasıdır başladı gidiyor Yüce Meclis’te. Önce HP’li Gülşah Sanver Manavoğlu, TDP lideri Cemal Hoca için mendil verelim demişti. Dün de Cemal Hoca Gülşah Hanıma mendil verilmesi gerektiğini söyledi.
Buradan Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’a sesleniyoruz. Bu toplumun bir hafta daha mendil tartışmasını dinlemeye tahammüllü yok. Lütfen meclis bütçesinden bu vekillerimize gerekli mendillerin alımı için gerekli kaynağı ayırıp bir an önce bu tartışmaya son vermesidir.
Eğer bütçede mendil alacak kadar kaynak yok ise bu iki vekilimize Haluk Levent’ten mendilinde gül oya şarkısını çalıp dinlettirebilirsiniz. 

MESAJLAR

Naci BAYRAMOĞLU: Dökülen saçlara doping saç simülasyonu uygulamasını başlatmışsınız. Yalnız bir söz var terzi kendi söküğünü dikemez misali bu uygulamayı kim kime yapacak acaba?

Serhat AKPINAR: İsmet Esenyel ile birlikte hazırladığınız “Varoşlarda Maraş” şarkısı tam da bugünlere damgasını vurmaya aday gözüküyor. Belki adaylardan birisi bunu seçim şarkısı bile olarak kullanabilir. 

Osman ŞAN: Ufak bir operasyon geçirdiğinizi üzülerek öğrendik. Umarız en yakın zamanda yeniden eski sağlığınıza kavuşursunuz. Çok ama çok geçmiş olsun diyoruz. 

Yıldırım Tuğrul TÜRKEŞ: Himayelerinizde Çağdaş Türk Kadın Ressamları Sergisi 21 Şubat Cuma günü açılıyormuş. Açılışta aramızda olacak mısınız peki? 

Ömer AKAMA: Valla bu hafta sonunu iple çekenler var ben söyleyeyim en başından size. Hele de yılların geleneği değişmez ise işiniz zor gibi. Bu konuda bu hafta içi bir eylem planı bile hazırlanacakmış. 

Mehmet BOLKAN: Ömer Akama’nın kısa videosuna siz belgesel niteliğinde bir çalışma ile cevap vermeye hazırlanıyormuşsunuz. Bu arada başka başka sürprizler de hazırlıyormuşsunuz kendisine. 

Biray DELİCEIRMAK: Acaba diyoruz birileri Tufan Hoca’ya komplo mu kuruyor? Sürekli anketlerde düşük gösterilmesi, hiçbir aday bu kadar sıfır çekmez iken hocanın çekmesi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Cemal BULUTOĞULLARI: Son günlerde sosyal medyada sizin şarkı söylerken çekilmiş bir videonuz dönüyor. Valla bir iki kez izledim, hani sesiniz hiç fena değilmiş, çok da güzel yorumlamışsınız Cem Karaca’nın şarkısını. 

Murat GEZİCİ: Belli ki anket biraz aceleye gelmiş. Başbakan Ersin Tatar’ın soyadı yanlış yazılmış basın bülteninde. Neyse önemli olan ankette ortaya konan verilerdir. 

Arif Salih KIRDAĞ: Geçen seçimlere göre bu seçimlerde çok daha sessiz ve derinden gidiyorsunuz anlaşılan. Galiba bu kez taktik değiştirdiniz, bakalım bu sefer ki taktik tutacak mı? 

Mustafa TOYCAN: Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi’nin Alayköy’deki kampüsü tamamlanmış ve ilk etabının açılışı için artık gün saymaya başlamışsınız. Şimdiden hayırlara vesile olsun. 

Kudret ÖZERSAY: Seçimlere yönelik ilk klibinizi kamuoyu ile paylaşmışsınız. Bu arada klipte eski Cumhurbaşkanı Eroğlu ile olan görüntüleriniz de dikkatlerimizden kaçmadı. 

Özgün FARUK: Valla torun olduktan sonra sizin dünyanız fena halde değişti. Eskiden olsa seçimler için kapı kapı gezerdiniz ama bir bakıyoruz torununuzla dağ bayır ova geziyorsunuz. 

Özgün KUTALMIŞ: Valla doğru tektir bazen herkes yanlış yapar. Önemli olan yanlıştan dönebilmektir. Asıl mesele de budur zaten, yanlıştan dönebilmek. Bunu yapabilen başarır yapamayan kendi kuyusunu kazmaya devam eder.

YORUM EKLE

banner471

banner474