banner564

Şimdi icraat zamanı

KTFD ve KKTC kurucu hükümetleri dahil bu hükümet ülkenin 31. hükümetidir. Yok, kabinelerde yaşanan değişiklikleri sayarsanız da 42. Hükümet dün itibari ile kuruldu. 
Ve ülkemizin 14. Başbakanı olarak Hamza Ersan Saner görevine başladı. Ersan Saner geçmişte Turizm, Bayındırlık ve Çalışma bakanı olarak görev yaptı. 
Son görev yeri olan Çalışma Bakanlığında Ersan Saner, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı açıklamış ve bu konuda bir ilke imza atmış ve “KKTC Panik Butonu” Uygulamasını hayatımıza sokmuştu.
Saner, Bayındırlık Bakanlığı döneminde Ercan Havalimanı başta olmak üzere Lefkoşa-Gazimağusa yolu ve Gazimağusa-İskele yolları konusunda da yıllarca yapılmayanları yapmıştı.
Ersan Saner’in icraat yapan bir başbakanlık dönemi geçireceğini peşinen söyleyebiliriz. Zira geçmişte yaptığı bakanlıklardan elde ettiğimiz sonuç bize gidilecek köyün minarelerinin görülmesi adına son derece önemli. 
  
Niye şaşırdınız?
Açıklanan kabine sonrası bazıları sosyal medyada kabinede ki değişiklikleri büyük bir şaşkınlık içerisinde paylaştılar. Oysa alışmışlar yıllardır, muhasebeciler Maliye Bakanı, öğretmenler, eğitim Bakanı, doktorlar Sağlık Bakanı, avukatlar falan içişleri bakanı oluyor. 
Oysa Sağlık Bakanlığını yönetmek için illa sağlıkçı olmanıza gerek yok. Bakan, o bakanlığı idare edecek ve yönetecek olandır. Bakanın alt kadrosu işleri derinlemesine bilmesi gerekir. 
İyi bir yönetici, hangi bakanlığa atanırsa atansın o bakanlığı en iyi şekilde yönetebilir. Eğitim Bakanı olmak için illa öğretmen olmaya gerek yok yani.
O yüzden bence Ersan Saner’in açıkladığı kabineye bu yönü ile bakılması lazım. Bölge dengeleri, yönetim kabiliyetleri ile birleştiğinde en ideal kabine bu şekilde şekilleniyor.
Yeni kabinede Gazimağusa bölgesi ağırlıklı. Öyle ki Başbakan, Başbakan Yardımcısı, Turizm Bakanı, Maliye Bakanı Gazimağusa bölgesinden seçilen vekillerden oluşuyor. 
İskele bölgesini Nazım Çavuşoğlu kabinede temsil edecek. Girne’de ise güç dengesi UBP içinde korunmuş oldu. Ünal Üstel ve Kutlu Evren’in aynı anda bakan olması UBP’yi Girne’de daha iyi bir konuma getirecektir. 
Maliye Bakanı ile Tarım Bakanı’nın yer değiştirmesi meselesine gelince. Bir kere Dursun Oğuz gerçekten son kabine içinde en çalışkan isimlerin başında geliyordu. Çok kısa bir bakanlık döneminde çok önemli adımlar attı. Aynı tempoda Maliye Bakanlığı için canla başla çalışacağından ve çokta başarılı olacağından zerre şüphem yok. 
Bugün bu değişikliği eleştirenlerin birkaç ay sonra neler diyeceğini de ayrıca merak ediyorum. Tabuları yıkan bir atama ve herkese bir şans verdi aslında Ersan Saner. İyi bir defans oyuncusu diye adamı oyuna alırsınız bir bakarsınız adam sezon sonu gol kralı olmuş. Bunun gibi bir şey yani.
 
Kritik atama Ertuğruloğlu
Kabine içindeki en kritik atama hangisi diye sorarsanız iki isime dikkat derim. Birincisi Tahsin Ertuğruloğlu.  Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı olması ile birlikte Kıbrıs Politikasında yeni bir yola girildi. Bunu hem Türkiye hem de yeni seçilen Cumhurbaşkanı Tatar sık sık dile getiriyor. 
Böylesine bir yol değişikliğinde yılların tecrübeli ismi Tahsin Ertuğruloğlu’nun bu bakanlıkta olması elbette ki tesadüf değil. Türkiye Dış İşleri ile “tam uyumlu” bir süreç için tam isabet oldu Tahsin Ertuğruloğlu.
Kabinedeki bir önemli bakanlık ise iade itibar yapılan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ünal Üstel. Öyle ki bu dönemde çok hızlı bir şekilde altyapı projelerinin tamamlanacağını ve ülkenin bir baştan diğer başa duble yollarla tanışacağı bir zaman olacak. E-Devlet konusunda da çok hızlı gelişmelerin olacağı bir döneme girdiğimizi çok rahatlıkla söyleyebilirim. 
 

MESAJLAR
Ersan SANER: Bence olabilecek en güzel kabinelerden bir tanesi. Eğer bu kabine başarılı olursa bundan önceki tabularda böylece tarih olmuş olacak. Eğitim bakanı için illa birisinin öğretmen olmasına gerek yok bu ülkede. İyi yönetici olsun yeter. 

Tahsin ERTUĞRULOĞLU: Çok kritik bir dönemde çok önemli bir görev için yeniden sahalara dönmek diye buna derler herhalde. Özellikle bu kritik dönemeçte tecrübeleriniz son derece önemli olacak.  

Ünal ÜSTEL: İcraat açısından en hızlı bakanlığın sizin bakanlığınız olacağını düşünüyoruz. Zira pek çok alt yapı işinin tamamlanması için bence çok önemli bir döneme giriliyor. 

Erhan ARIKLI: Hükümete ilk kez giren yeni partilerin çok ciddi sıkıntılar yaşadığını düşürsek oluşturacağız kadroları çok titizlikle seçmeniz gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. 

Fikri ATAOĞLU: Bu sefer çok sağlam bir ekip kurup seçimlere kadar olan süreyi en iyi şekilde geçirmek için dünden itibaren çok itinalı ve titiz bir çalışma başlatmışsınız. Bazı sürprizleriniz olacakmış atamalarda. 

Dursun OĞUZ: Maliye Bakanı olduktan sonra ilk müjdeyi 13. maaşla ilgili olarak vereceğiniz yönde haberler gelmeye başladı bile. Daha koltuğa oturmadan bakanlık anlaşılan ısındı size.  

Nazım ÇAVUŞOĞLU: Bir yıldan bu yana sizinle birlikte çalışan Eğitim Bakanlığı bürokratlarını dün bakanlığın yanında yemeğe götürüp hepsine teşekkür etmişsiniz. Bence verimli bir dönem geçirdiniz Eğitim Bakanlığında. 

Kutlu EVREN: İçişleri Bakanlığını dün görmeniz gerekiyordu, bir sevinç bir sevinç böyle bir coşkuya daha önce şahit olmamıştık. Yarın galiba sizi çiçeklerle karşılayacaklar bakanlık girişinde personel. 

Hüseyin AMCAOĞLU: Müdür olarak çıktığınız İçişleri Bakanlığına şimdi müsteşar olarak geri döneceksiniz. Bu konuda bakanlığa geri döneceğiniz için eski mesai arkadaşlarınız çok heyecanlı. 

Tufan ERHÜRMAN: Hükümet kurulduğuna göre artık size bir kez daha muhalefet etme görevi düştü. Bu görevi ziyadesi ile iyi bir şekilde yerine getirdiğiniz için bu görev nedense hep size denk geliyor. 

Fikri TOROS: Ülkenin bu kadar sorunu var iken bu hükümeti aspirin hükümeti olarak değerlendirmişsiniz. Valla bir miktar bile baş ağrımızı keserlerse ne ala, yoksa halimiz harap. 

Kemal DÜRÜST: Güzelyurt bölgesinin en büyük eksiği olan medya için adım atmaya karar vermişsiniz ve Güzelyurt merkezli bir medya grubu için ön çalışmalara başlamışsınız. 

Salih CANSEÇ: Kuru temizlemecide unuttuğunuz takımları dün aklınıza gelmiş ve gidip almışsınız. Anlaşılan elbiseleri geri almak için sizde hükümetin kurulmasını beklediniz. 

Gökhan ASLAN: Dünyaca ünlü iki önemli markayı bünyenize katmış ve ülkeye dönmüşsünüz. Bu arada karantina süreci nasıl gidiyor? Karantina sonrası şu önemli markaları kamuoyu ile paylaşmanızı bekliyoruz.

YORUM EKLE

banner471

banner474