banner564

Sunat Atun: Acil ekonomik tedbirlere ihtiyaç var

Ülkemizde en uzun soluklu Ekonomi Bakanlığı yapmış UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun ile kısa bir söyleşi yaptık sizler için. Hükümetin sağlık alanında aldığı tedbirleri ve ekonomide yaşanacak gelişmeleri konuştuk. 
“Sağlık alanındaki süreç iyi yönetildi”
Ekonomi ve Enerji Eski Bakanı Sunat Atun’a süreci nasıl değerlendirdiğini sorduk. Atun; “Hükümet şu ana kadar sağlık alanındaki süreci iyi ve doğru yönetti. Virüsün insan sağlığını etkileyebilecek alanlarda imkanlar dahilinde her şey düşünüldü diye görüyorum. Ancak virüsün ekonomi alanına getireceği yansımalar için de aynı beceriye ihtiyaç var. Bu noktada kamuoyunda oluşan endişelere katılıyorum” dedi.
“Ekonomimiz için ağır bir tehdit var”
Atun; “Ekonomimiz için ağır bir tehdit var. Olağandışı günlerden geçiyoruz. Haliyle tedbirler de olağandışı duruma uygun olmalıdır. Sağlık tehditleri ortadan kalksa dahi, ekonomi alanının rehabilite olması zaman alacak. Haliyle öncelikle çekler ve krediler konusunun ciddiye alınması ilgili bakanlıkların sürece liderlik etmesi gereklidir diye düşünüyorum” dedi.
Ekonomideki esas tehdit; ülkesel shut-down yapılması ancak shut-down prensiplerinin hayata geçirilmemesidir. Ekonomi alanında şu ana kadar açıklanan uygulamalardan şunu anlarım: 
1) İşin ciddiyeti halen fark edilmemiştir. 15 gün sonra sağlık alanındaki riskler düşerse, durum normalleşecek; üretim, tüketim, ticaret normal haline dönecek ve devlet gelirleri, kredi ödemeleri, çek ödemeleri bir şekilde yapılabilecek sanılıyor. 
2) Ekonomideki esas tehdit; ülkesel shut-down yapılması ancak shut-down prensiplerinin hayata geçirilmemesidir. 
3) Kriz hallerinde durumu görüp idare etmeye çalışmanın sonuçları vahim olur. Ekonomi yönetimi öngörü ve planlama gerektirir. Bunların yapıldığını göremiyorum. Umarım devam eden çalışmalar ekonomi alanındaki uygulamaları sağlık alanında yapılanların seviyesine taşır.
“Halk panikle bekleyiş içerisindedir”
Ekonomik olarak halkın bekletilişine de değinen Atun şunları ifade etti; “Halk panikle bekleyiş içerisindedir. 24 Mart, yani 10 gün sonra hey şeyin normalleşmesini ekonomik aktivitelerin ve kaldığı yerden aynı düzeyde değer oluşturmaya devam etmesini beklemek hayalcilik olur. Restoranlar, butikler ve benzeri yerler hemen ertesi gün eski haline dönmeyecektir.
Çek yazanların çeklerin karşılığını; borcu olanların taksit ödemelerini satış yaparak veya tahsilat toplayarak eski temposunda hazırlamaları mümkün olmayacaktır.
Bu tür durumlarda parası olan dahi piyasaya borç ödemekten kaçınır, nakdini muhafaza etmek ister, tüketim durur, üretim yavaşlar, yatırım yapılmaz. Ta ki ortam normalleşsin ve ileriye ilişkin umut doğsun. Haliyle çek ödemeleri en az 2 ay ötelenmeli noktası değerlendirilmelidir. Aksi takdirde telafisi imkansız vahim sonuçlar oluşacaktır.
Faiz yükünün hafifletilmesi, çeklerin ötelenmesi ve benzeri bankaların kendi başına yeterli düzeyde yapabileceği bir iş değil. Hükümetten de inisiyatif gerekecek” dedi.
Esnaf ve mikro işletmeler için, orta ve büyük boy işletmeler için acil önlem programları hazırlanmalıdır. Programlar kredi yeniden yapılandırma, personel maaşları, vergiler ve istihdam üzerindeki vergilerle alakalı düzenlemelere ihtiyaç var. Bu süreçler dış yardımı da gerektirir. Bu noktada da çalışma yapılmalı. 
Ekonomi öngörü ile hareket etmeyi gerektiren bir alan. Rum yönetimi doğru zamanda doğru hamleleri yapıyor. Anavatanda ise Sn. Berat Albayrak geçen hafta ticaret sektörü için 60 aylık özel paket açıklamıştı. Bu hafta ise çok geniş çaplı bir acil önlemler paketi açıklanıyor.
Bizde ise ekonomi alanında acil tedbirlerin bir an evvel tasarlanarak açıklanması ve hayata geçirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde sağlık alanındaki başarı, ekonomik çöküş altında kalacaktır” dedi. 

Nüfus patlaması olacak!
Dile kolay değil aybaşına kadar evde oturacağız. Hal böyle iken yarım kalan kitapları, zaman yokluğundan izleyemediğimiz film ve dizileri bitireceğiz. 
Bir de ev halkı ile hiç bu kadar uzun süre baş başa kalmamıştık. Onu da elbette telafi edeceğiz. Çocuklarla yürüyüşler, evde etkinlikler falan bol bol zaman geçireceğiz. 
Ve elbette bu kadar uzun süre evde kalınca hali ile evli olanlar için yeni çocuklar gündeme gelebilir. Belki Aralık, Ocak ayı gibi ülkemizin doğum oranlarında ciddi bir artış yaşanabilir. 
Birde olanlar ikiyi, ikide olanlar için üçüncü bir çocuk bu haftalarda düşünülebilir. İsim olarak erkekler için “Corona”, kızlar içinde “Karantina” ismi de alternatifler arasındadır. 

MESAJLAR

Ersin TATAR: Maliye kökenli birisi olarak sağlıkta alınan önlemler kadar ekonomik önlemleri de vatandaş merak etmeye başladı. Ve bu konuda hayli tedirgin vatandaşlar. 

Mustafa AKINCI: Rum tarafı kapıları kapatmadık diyor ama tüm geçişler durduruldu. Bu arada OHAL konusunda da bazı şeyler konuşuluyor, şu askeri yönetim işi falan. Bir açıklama fena olmaz. 

Tufan ERHÜRMAN: Başbakan bile sizin paylaşımınızdan görmüş Dereboyu’nda maç kutlamaya giden gençlerin halini. Gerçekten de bazı şeyleri nasıl değiştireceğiz. Hiç mi kafaları basmıyor arkadaşların? 

Dr. Faiz SUCUOĞLU: Keşke bakanlığı bırakıp eski mesleğiniz olan Kadın Doğum doktorluğuna geri mi dönseniz? Uzmanlar yılbaşına doğru doğum oranlarının misli ile artacağını düşünüyor. 

Dr. Bülent DİZDARLI: Şu evde kalma işine en çok siz sevinmişsiniz. Hanım işte olunca tüm gün evde hayli canınız sıkılıyormuş. Oh şimdi tüm komşular ile birlikte evdesiniz. 

‎Dr. Özlem GÜRKUT‎: Gerçekten insanüstü bir çaba sarf ediyorsunuz. Bir yandan medyaya açıklamalar yapıyorsunuz bir yandan da doktorluk görevine devam ediyorsunuz. Şahsınız başta olmak üzere tüm doktorlarımızın gününü de kutluyoruz. 

Mehmet HARMANCI: Millet evlerde, restoranlar kapalı olunca marketlerden paketçiler ile evlere siparişler pek ala getirilebilir. Bu konuda birisinin ön ayak olması lazım galiba. 

Nidai GÜNGÖRDÜ: Girne Belediyesi olarak tedbirleri artırmışsınız ve özellikle açık iş yerlerine karşın sıkı bir denetim başlatmışsınız. Bu arada halkın sorunlarına çözüm üretmek için de belediye ekipleri hazır bekliyormuş. 

Hasan TAÇOY: Bankaların takasa gitmemeleri son derece önemli. Eğer bu süreci biraz daha uzatabilirseniz çok daha iyi olacaktır. Çünkü dükkanı kapanan esnaflar maddi sıkıntı içindedir. 

Ayşegül BAYBARS: Merkezi cezaevinde ki mahkumlar özellikle sizin açıklamanızdan sonra hayli öfkelenmişler. Sanki açıklamanız aba altından sopa göstermek gibi algılandı. 

Sunat ATUN: Salgın kadar en az ekonomik tedbirler de son derece önemli. Ülkenin en uzun soluklu ekonomi bakanı olarak önümüzdeki günlerde bizi bekleyen ekonomik sıkıntılara karşı önlemler hakkında hükümeti bilgilendirmişsiniz. 

Hasan SUNGUR: Çeklerin takasa gitmemesi ve aybaşına kadar beklemesi konusundaki önerinizi hükümet dikkate almış ve gereğini yapmış. Ama bazı kesimler bu tarihin daha uzun olmasını istiyormuş. 

Serhat ÖZÇELİK:  Giriş-çıkışlar durdurulunca uçak seferlerinde de yeni bir düzenleme şart oldu gibi. Anlaşılan önümüzdeki günlerde ülkeye yapılan uçak seferleri yeniden ele alınacak gibi. 

Güvenç CANTAŞ: Geçtiğimiz günlerde ağır bir grip enfeksiyonu geçirmiş ve üç dört gün hastanede yatmak zorunda kaldığınızı üzülerek öğrendik. Acil şifalar diliyoruz.   

YORUM EKLE
YORUMLAR
Al'Ahmed Exchange
Al'Ahmed Exchange - 4 yıl Önce

acil kişisel veya işletme kredisi için şimdi bize ulaşın, [email protected], whatsapp +917338386140

Mike Morgan
Mike Morgan - 3 yıl Önce

Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score.
Personal Loans (Secure and Unsecured)
Business Loans (Secure and Unsecured)
Consolidation Loan and many more.

Contact US for more information about Loan offer and we will solve your
financial problem. contact us via email: [email protected]
Phone number: +917428831341 (Call/Whats app)

banner608

banner473