banner564

Susuzluğun ne olduğunu hatırladık 

Alaköprü Barajı'nın suyunu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne taşıyan boruların bir kısmı 10 Ocak 2020 tarihinde patladı ve o tarihten bu yana da Anamur’dan su gelişi aksadı.
İşte o günden bugüne kadar Geçitköy Barajı’nda biriken su ile durumu idare etmiştik ancak barajdaki su seviyesi her geçen gün daha da azalıyor. Su pompalanan istasyon yukarıda kaldığı için barajın bir başka bölgesine geçici pompa istasyonu kuruldu.
Asrın Projesi olarak adlandırılan proje hayata geçmeden önce pek çok kesim bunun gerçekleşmeyeceğine inanıyordu. Proje gerçekleştikten sonra bile karşı çıkan belediye başkanı gördük biz bu ülkede.
Şimdi aynı belediye başkanı “Tamiratın bir an önce yapılmasını” istiyor hükümetten! Anlaşılır iş değil sevgili okuyucular ama burası KKTC, biz burada bu tür şeye alıştık ve hatta alıştırıldık. Artık böyle şeyleri umursamıyoruz bile.
Suyun kıymetini şu birkaç günde anlamış olmamız gerekiyor. Musluktan suyun gelmemesinin ne demek olduğunu yeniden hatırlattı bize bu arıza. Su ihtiyacının hemen hemen tamamını yeraltı su kaynaklarından karşılayan KKTC'de Türkiye'den yılda 75 milyon metreküp su, ‘Asrın Projesi’ ile adaya aktarılıyordu. 

Ne İsa’ya ne Musa’ya
Bir yandan ülkeye girişlerde tedbirli olmaya çalışıyoruz bir yandan da ülkede turizm yapmaya çalışıyoruz ama maalesef ikisini de beceremiyoruz. 
Ülkeye çok yolcu gelse ve içlerinde Corona olanları koyacak bir hastanemiz yok. Bu şekilde günde iki uçak gelirse bu ülkede turizm falan olmaz. Yani şuan ne Corona’ya karşı bir direniş sergileyebiliyoruz ne de turizm yapabilecek kadar insanı ülkeye getirmeyi başarabiliyoruz. 
Bakın size birkaç rakam verelim de bu işin nasıl olacağını bir nebze olsun anlayabilesiniz. Dün Antalya’ya, Rusya’dan 70 uçuş gerçekleşti. Sadece Rusya’dan Antalya’ya 23.000 Rus turist geldi.
Ayrıca Ukrayna-Almanya-Makedonya-Moldova-Belarus-Sırbistan-İsviçre-Fransa-Avusturya-İsveç-Danimarka’dan da 139 uçuş ile yaklaşık 35.000 turist geldi Antalya’ya. 
Antalya tam karşımızda, turizmde önemli bir destinasyon. Yok ama siz illa biz Ada olsun veya Akdeniz’de bir yer olsun diyorsanız onları da sizin için yazalım buraya, Girit’e 71 uçuş, Rodos’a 30 uçuş, Mayorka’ya 157 uçuş gerçekleşti sadece tek bir günde. 
Uçuş olmadan turizm olmaz, öyle iki uçakla falan bu iş dönmez. Adam gibi günde en az 15-20 uçuşun olması gerekiyor. Ve siz eğer hala daha bir pandemi hastanesi yapamamış ve 30 Corona vakasını yatıracak yer bulamıyorsanız, kapatın gidin dükkânı. 

İyiler hep mi erken gider?
Acı haber tez yayılır derler ya bir kez daha bunun doğruluğuna dün şahit olduk. Turizm Planlama Dairesi eski müdürü Hakan Ataöv dün sabah saatlerinde geçirdiği kalp krizi sonrasında hayatını kaybetti.
Oysa daha birkaç hafta önce buluşmuş, epey konuşmuştuk. Bakanlık görevinden alındıktan sonra kendisini bahçe işlerine adamıştı. Bunca yıldır bağ bahçe işi ile uğraşmamasına rağmen son birkaç ayda bu işten zevk almaya başladığını söylüyordu. 
Ektiği karpuzların altına suni gübre atmış, “Birkaç güne çok iyi karpuz yedireceğim size” diyordu. Olmadı, her gidiş gibi çok erken ayrıldı aramızdan sevgili Hakan.
Çok genç, çok üretken, işin ehli bir insandı. Görevden alındığında birkaç gün önce oldukça üzülmüştü. Yaptığı işi kötü yaptığından değil partizanlık yüzünden görevden alınmıştı.
Güle güle sevgili Hakan. Seni hiç unutmayacağız…
 
MESAJLAR
Rauf ATAÖV: Pek muhterem kardeşiniz Hakk’a yürüdü. Merhuma Allah’tan rahmet geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun Hocam, Allah sabırlar versin. 

Gürsel UZUN: Bizim altı ay önce gördüğümüz tehlikenin vuku bulmuş halini kaleme alınca bir anda sosyal medyanın gündemine oturdunuz. Ama bunlar alışkınlar hiçbir şey olmamış gibi devam edecekler. 

Sibel SİBER: Ülkede iktidar ne kadar sorunlu ise muhalefet de o kadar sorunlu. Zira muhalefet olup bitenleri sadece izliyor.

Ertan BİRİNCİ: Geçen gece ünlü şarkıcı Aşkın Nur Yengi’ye sahnede eşlik etmişsiniz. Valla pek güzel bir ikili oldunuz Aşkın ile. Yakında belki bir düet çalışması hazırlarsınız. 

Serhat İNCİRLİ: Göze gelip ayağınızı kırınca bu sıcak günlerde evde klima altında oturmaktan başka çareniz kalmamış. Neyse çok geçmiş olsun, umarız en kısa sürede iyileşir ayağınız. 

Narin ŞEFİK: Güney Kıbrıs’ta mahkemeler hafif suçlara artık ceza verme yerine sosyal hizmetlerde görevlendirme yoluna gitme kararı aldı. Acaba bizde de bu türden bir uygulama olabilir mi? 

Kaan MINDIKOĞLU: Ada-Sen yeni bürosuna bugün kavuşuyormuş. Akşamüstü Maliye Bakanlığı karşısındaki açılış saat 19.00’da yapılacakmış. Hayırlara vesile olsun yeni büronuz. 

Mustafa TAŞ: KKTC Beşiktaş Taraftarları Derneği olarak geçen akşam Beşiktaş için yapılan yardım gecesine katılmışsınız ve 20 bin TL’lik forma siparişi vermişsiniz. Bu arada bir gece düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

Dimağ ÇAĞINER: Kıbrıs Final Üniversitesi’nin son hazırlanan reklam filminde hem Kuzey Kıbrıs vurgusu hem de Girne’nin adının geçiyor olması dikkatlerden kaçmadı. Üniversite ve ülke tanıtımı için de güzel bir reklam olmuş. 

Kutlu EVREN: Günde bir iki uçak gelmesi ile ülkede turizm olmaz. O yüzden şu pandemi hastanesinin peşine düşseniz hiç fena olmayacak. Zira bazı büyük otel zincirleri başka ülkeler için arayışta. 

Kudret ÖZERSAY: Türkiye-Yunanistan gerginliği Rum basınında öyle bir anlatıyor ki valla okuyunca insanın kanı donuyor. Peki, biz bahsedilen böyle bir olaya hazır mıyız? 

Hasan TAÇOY: Oruç Reis’in Akdeniz’de yapacağı çalışmaları selamlamanıza sevindik. Belki de önümüzdeki günlerde bu gemiye gider çalışmaları da bizzat yerinde izlersiniz. 

Tolga ATAKAN: Lefkoşa Girne anayolunun Gönyeli Çemberi ile Boğazköy Kavşağı arasında kalan bölümünde beton oto korkuluk, kutu menfez yapımı ve yamalama çalışmalarının başlamasına sevindik. Umarız çok kısa sürede tamamlanır.

YORUM EKLE

banner608

banner474