banner564

Tatar: Prensiplerde anlaştık

Hafta başında hükümet kurma girişimlerinde mutlu sona ulaşmak için iki partinin “Prensiplerde anlaştığı” açıklandı. Açıklamayı UBP Genel Başkanı Ersin Tatar yaptı.
“7 bakanlık UBP, 3 bakanlık HP alır” diyen Tatar, “Gençlik ve Spor Dairesi konusunda çok ısrarcı oldular ama UBP’nin bunu asla kabul etmeyeceğini ilettik” dedi. Ersin Tatar, yarınki toplantı saatinin henüz netleşmediğini netleştiğinde basın ile paylaşılacağını dile getirdi. 
“Bugün HP ile görüşülecek, daha sonra parti meclisini toplayacağız. Detaylı konuşmalar oldu, KKTC’nin içinde olduğu koşullarda pek alternatifin olmadığı anlaşılıyor. Prensiplerde anlaştık. Erken seçim çok maliyetli, insanlar çare bekliyor. Eğer HP ile anlaşma olursa, bu işi sonlandırabiliriz ama benim vicdanım rahat. Kimsenin haddini aşmadan sağlıklı bir hükümet kurulmasını istiyoruz. UBP kendine düşeni en iyi şekilde yapıyor, HP’nin de birtakım sıkıntıları olabilir ama HP’de o gayreti gördüm” diyen Tatar bugün akşam 41. Hükümeti kurmak için partinin yetkili organlarını toplayacak.

 Daireler de bölüşüldü
UBP-HP arasında krize neden olan Gençlik ve Spor Dairesi UBP’de kalırken diğer daireler de iki parti arasında paylaşıldı. 
Buna göre HP; TAK Ajansı, Kalkınma Bankası, LAÜ, Şeker Sigorta, Meteoroloji Dairesi, Eski Eserler gibi kurumların yönetimlerinden sorumlu olacak.
UBP ise BRTK, Koop Merkez Bankası, TÜK, DAÜ, Gençlik ve Spor Dairesi, YAGA, Vakıflar, Süt Kurumu gibi kurumların yönetiminden sorumlu olacak.
Tüm yönetim kurullarında iki partinin üyesi olacak. Ancak UBP’nin yönetiminde olanlarda çoğunluk UBP’li üyelerde HP’nin olanlarda da çoğunluk HP’li yönetim kurulu üyelerinde olacak. 

Bakanlar
İsimleri yarın Müstakbel Başbakan Ersin Tatar açıklayacak. O yüzden biz sadece bölgelerini bir kez daha yazalım:
İskele: 1 Bakanlık
Gazimağusa: 3 Bakanlık 
Lefkoşa: 4 Bakanlık
Güzelyurt: 1 Bakanlık
Girne: 1 Bakanlık
Böylece geçmiş hükümette ezici bir çoğunluğu elinde bulunduran Lefkoşa’daki bakanlık sayısı azalmış, Gazimağusa’nın aynı kalmış oldu.
Uzun bir aradan sonra İskele’ye yeniden bakanlık veriliyor olması, Ersin Tatar’ın bu bölgeye verdiği önem açısından önemli. Zira UBP kurultay sürecinde en çok oyu Ersin Bey bu bölgeden almıştı.

Teknokrat isim
Yeni kabinede kuvvetle muhtemel bir de teknokrat isim bakan olarak görev yapmaya hazırlanıyor. Bakanların isimlerini buradan yazmadık ama teknokrat ismi paylaşmakta her halde sıkıntı olmaz.
Maliye Bakanlığına kuvvetle muhtemel eski müsteşar Ahmet Havutcu Bakan olarak atanacak. Ersin Tatar ve sonrasında bu bakanlıkta uzun süre görev yapan Ahmet Havutcu, tüm siyasi partiler tarafından kabul görmüş, gerçekten işin ehli bir isim olarak biliniyor.
Maliye’nin zor günlerden geçtiği bir süreçte Ersin Tatar bu bakanlığı Ahmet Havutcu‘ya emanet etmek istiyor. Zira, Ersin Tatar ile Ahmet Havutcu arasındaki ilişki 2009’dan bu yana hiç kesilmeden devam etmişti.
Eğer son dakika bir değişiklik olmaz ise Havutcu’yu yıllarca müsteşar olarak gördüğümüz Maliye Bakanlığında bu kez bakan olarak göreceğiz. 
Eğer Ersin Bey burada başka bir ismi atarsa Ahmet Havutcu yine Ersin Tatar’ın yanında Maliye’den sorumlu baş danışman olarak görev alacak. 
Yani her iki şekilde de Ahmet Havutcu’da olacak Maliye’nin anahtarları.

 MESAJLAR

Ersin TATAR: Siyasete girdikten tam 16 yıl sonra Başbakanlık hedefine artık çok yakınsınız. 16 yıl önce aklınıza hiç bugünler geliyor muydu? Ve 16 yılda kaç kilometre kat ettiniz bu makam için? 

Kudret ÖZERSAY: İşi uzatmayıp hükümetin kurulması konusunda bazı adımları atmakla hem kendi siyasi ömrünüze hem de partinize katkı sağladınız. Bu arada Meksika’da havalar nasılmış? 

Tufan ERHÜRMAN: Yarın hükümetin kurulması ile birlikte Ana Muhalefet Partisi genel başkanı olarak yeni bir süreç başlayacak sizin için. Şimdiden kolay gelsin. 

Yudum MİŞON: Bir densizin sosyal medyada yazdığı terbiyesiz ifadeler nedeni ile dün polise gidip şikâyetçi olmuşsunuz. Umarız polis gerekli inceleme ve soruşturmayı bir an önce tamamlar. 

Nevzat NEVZAT: Hükümetin değişmesi ile birlikte birçok kurum ve kuruluşta değişimler olacak. Ama sizin kurumda durum biraz farklı. Zira siz zaten o kurumun kendi asıl elemanı olduğunuz için çok bir şey fark etmeyebilir durumunuzda. 

Biray DELİCEIRMAK: CTP’li bir çalışan tarafından sizin ardınızdan Devlet Piyangolarında helva dağıtıldığı iddiaları doğru mu? Eğer öyle ise bizim payımız nerede? 

Ömer AKAMA: Biray Deliceırmak şampiyonluk işinin sonunda Metris olacağını iddia ediyor ve size son videoyu Metris önünden çekip atacağını söylüyor, hayırdır ne iş? 

Mehmet ÖZÇELİK: KIB-TEK’te kendi helvanızı kendiniz yapıp yemiştiniz 15 ay evvel. Şimdi bu kuruma tekrar gelmeniz halinde birilerinin helvasını yapacak mısınız yoksa yine kendiniz yapıp kendiniz mi yiyeceksiniz? 

Alper ÖZ: Girne’de açtığınız Göçmen Börekçisi isimli mekan özellikle son zamanlarda favori mekanlarım arasına girdi. Gerçekten de börekleriniz süper ötesi. 

Başak TEKEREK: Sessiz sedasız DP’den ayrılıp YDP’ye geçmişsiniz. Hayırdır ne oldu da böyle bir değişikliğe gitmeye karar verdiniz. Oysa siz Serdar Bey’in her zaman en yakınındakilerden bir tanesiydiniz. 

Cemal ÖZYİĞİT: Dörtlü hükümet döneminde, hükümet ortağınız olan bir partinin genel başkanından 200 civarında mektup aldığınız doğru mu? Bu konuda giderayak bir açıklama yapacak mısınız? 

Gökhan ARSLAN: Lefkoşa’daki Matbah-ı Amire Osmanlı ve Türk Mutfağının ikinci katını tamamlayıp artık mekânı daha da genişletmişsiniz. Allah bol ve hayırlı kazançlar nasip etsin. 

Hasan MACİLA: Gençler sizi dergiye koymadı diye sitem etmekte sonuna kadar haklısınız. Ama boş verin, bu kadar da duygusala bağlamayın, sonra yaşlanıyorsunuz diye dedikodunuz çıkacak. O tavlayı bu hafta atalım, olur mu? 

Osman NAZLI: Anladık, şampiyon oldunuz, kutlu ve mutlu olsun. Bir diyeceğimiz yok. Ama unutma, Kadıköy’de en son galibiyeti baban görmüştü. Sen ve senin yavruların hala daha göremedi o galibiyeti. 

Ahmet HAVUTCU: Tamda emekliliğe alışıyordunuz ki görev yeniden sizi çağırıyor. Oysa daha bu hafta sonu domates, kabak ve biber ekmiştiniz. Daha karpuzları bile ekemeden göreve. Neyse ben arada gider sularım ektiklerinizi.  

YORUM EKLE

banner608

banner473