banner564

Toplu taşımacılık sektöründen mektup var! 

Bütün dünyayı etkisi altına alan ve bizim ülkemizde de baş gösteren Covid-19 Corona bulaşı yüzünden zor dönemlerden geçiyoruz. Bu normal dışı durum hem sağlığımızı hem de ekonomimizi ciddi anlamda tehdit altına almıştır.
Tabi ki ilk olarak toplum sağlığı için önce sağlık kısmını düşündük, bu yüzden kamuoyunda ekonomik kısımda sert talep olmadı. Ancak görüyoruz ki ekonomik anlamda alınan önlemler bize nefes dahi aldırmayacak durumda.
Toplu taşıma sektörü Covid-19 bulaşına karşılık en önde etkilenip kapatılan sektörler arasında olması ve aynı zamanda en son açılacak sektörler arasında olması apayrı bir ayrıcalığa ihtiyacı olduğunu aşikâr ortaya koymaktadır. 
Bunun yanında tüm okulların yakın zamanda açılmayacak olması, üniversitelerin açılmayacak olması, hotellerin yakın zamanda hayata tam randımanlı geçemeyecek olması, gerek Kuzey gerek Güney havaalanlarının tez zamanda hayata geçemeyecek olması sektörün ekonomik anlamda gün geçtikçe daha da içinden çıkılmaz bir duruma gireceği kesin.
Bu bağlamda sektöre acilen çeşitli imkânlar tanınması kaçınılmazdır. İvedi olarak ilk yapılması gerekenler arasında;
1. Bünyemizde bulunan otobüslerimizi, minibüslerimizi tamamını uzun bir süre kullanamayacağımızdan dolayı tüm Kar-İş üyelerine ait T izinli araçlara 1 yıl boyunca seyrüsefer, muayene, T izni yenileme muafiyeti verilmesi.
2. Sektörün hizmete başlayacağı gün itibari ile 1 yıl boyunca Eurodisel üzerinde olan 1.338TL oranındaki FIF’un sektörün mazot alımlarında muafiyetli olarak verilmesi.
3. Sektörde istihdam ettiğimiz personellerimiz için 1 yıl boyunca SSK ve İHTS yatırım desteği verilmesi.
4. Sektör turizm alanında çok ciddi anlamda yatırımlar yapmıştır tüm bu yatırımlar krediler karşılığı yapılmıştır. Kredi borçlarının rahatlatılması için daha önce de Vakıflar Bankası üzerinden verilen FFF destekli 1 yıl sonra ödemeye başlamalı uzun vadeli ve düşük faizli kredi verilmesi.
5. Sektöre 1 yıllık maaş desteği verilmesi.
6. MEB’e yapılan sözleşmeli öğrenci taşımacılığı ödemelerinin tamamının tüm taşımacılara yapılması ve gelecek sezonki taşımacılık için de erken ödeme imkanı yaratılması.
7. MEB 2019-2020 yılında öğrenci taşımacılığına ayrılan 170 eğitim günü bütçesinden tıpkı Kamuda çalışan personele çalışmadıkları günlerde var olan %25 kesintili maaş ödenekleri gibi bize de mevcut bütçeden kesinti yapılarak 170 tam eğitim gününden 1 ay eksilterek tamamının tarafımıza ödenmesi sektörün 170 eğitim gününe göre öngörü ile yaptığı yatırımlardaki zararını minimize edecektir ve hayatlarımızı en asgari düzeyde idame etmiş olacaktır.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz taleplerimizin olabilmesi için özellikle 3 maddede mali desteğe ihtiyaç vardır. Bu mali destek bizlerin bu eğitim sezonunda taşımacılığa ayrılmış olan bütçenin Covid-19 sebebi ile 60 gün eksik olması sebebi ile harcanmayacak olan yaklaşık 20 milyon TL Eğitim Bakanlığı bütçesinden yaratılabileceğini de ifade etmek isteriz. 
Bunların yapılmaması durumunda sektörün hiçbir gelir elde edemeyeceği için kamusal mükellefiyetliklerini yerini getiremeyeceğini açıkça ifade etmek isteriz…
 
Teşekkürler
Lefkoşa, Gazimağusa, Girne ve Alsancak Belediyeleri…
Çok teşekkür ediyoruz, toplum olarak zor günlerden geçtiğimiz şu günlerde Ata’mızın bize bıraktığı en güzel bayramlardan bir tanesi olan ve dünyada tek olma özelliği ile öne çıkan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için gün boyunca yaptığınız etkinliklerden ötürü sizlere teşekkürü bir borç biliyoruz.
Gerek sosyal medyada hazırlattığınız klipler gerekse gün içersinde yaptığınız etkinliklerle evlerinde kalan çocuklara ve büyüklere bugünü hatırlattığınız için sizleri ve tüm ekiplerinizi kutluyoruz. 

MESAJLAR 
Dr. Bülent DİZDARLI: “Maalesef”in arkasındaki gerçeği maalesef herkes yanlış anladı herhalde. Dün bu konuda yaptığınız uyarıyı maalesef birçoğu anlamamış olabilir. Bu konuda daha net bir açıklama şart oldu maalesef. 
 
Kutlu EVREN: Karantina günlerinde evde boş durmayıp bahçede ne kadar ağaç gül çiçek varsa hepsini budamışsınız. İyi de karantina biraz daha devam ederse budayacak bir şey kalmazsa ne yapacaksınız? 

Hasan-Fikri MACİLA: Pek muhterem babanız-dedeniz Hakka yürümüş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar dileriz, başınız sağ olsun, mekanı cennet olsun. 

Gürkan KARA: Girne’de geçen gün yeni kaymakamdan dayak yemişsiniz. Eski bir kaymakam olarak yeni kaymakamın dayağını nasıl buldunuz? Tavlada sizi yenen Sinan Güneş’i tebrik ediyoruz. 

Muslu AKGÜNEY: Yeniden bir gazetemizde köşe yazarlığına başladığınızı öğrendik. Yalnız köşenizde 15 sene evvel çekilmiş fotoğrafı kullanmanızın bir manasını anlayamadık. 

Dr. Ali PİLLİ: En büyük risk altında olan sektörlerden basın sektöründeki arkadaşlarımıza gelecek hafta içerisinde Covid-19 testi yapılmaya başlanacakmış. Bu karardan ötürü tebrik ediyoruz. 

Kudret ÖZERSAY: Hani şeffaflık sizin olmazsa olmazınız ya o bağlamda adınıza bu mesajı yazıyoruz, AKSA ve Sağlık Bakanlığı’nın harcamaları konusunda bir komite kurulsa ya. 

Hasan KAHVECİOĞLU: Dün 23 Nisan’dı ve normal şartlarda tatildi. Baktık siz de dün gün boyunca sosyal medyaya girip hiçbir paylaşım yapmadınız. Bir günlük tatil verdiniz yani. 

Serdinç MAYPA: Şifa Çika ile birlikte dün Gazimağusa’daki çocukları eğlendirmek için çok güzel bir etkinliğe imza attınız. Gerçekten bu zor günlerde yaptıklarınız unutulmayacak. 

Ramadan AKANDERE: Toplu taşıma sektörü gerçekten çok zor bir süreçten geçiyor ve şuan en çok etkilenen sektörlerden bir tanesi. Umarız hükümet gereken desteği bu sektöre verir. 

Ersin TATAR: Toplu taşıma sektörü gerçekten can çekiyor. Taleplerini burada sıraladık. İsterseniz bir de siz kendilerini çağırın ve dinleyin, durumları gerçekten vahim. 

Dimağ ÇAĞINER: Bakanlar Kurulu 25 Mart'ta çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameyi iptal etmiş. Bu konuda herhangi bir bilginiz var mı? İptal edilen kararname neticesinde primleri yatırmanız isteniyor. 
 
Ekrem CİVİSİLLİ: Ayıklanmış, dolmalık ve yemeklik enginar siparişleri için (0533) 884 84 49 numaralı telefondan size ulaşmak yeterliymiş. Üstelik tüm ilçelere dağıtım mevcutmuş.

YORUM EKLE

banner471

banner474