banner564

Turizmi bitiren karar

Turizmcinin son umudu olan yılbaşı öncesinde Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin aldığı yeni tedbirler basına sızdı. Buna göre; yılbaşı kutlamaları yasaklanıyor, yeniden kapanma dönemine geri dönülüyor.
Bu da otellerin, meyhanelerin ve diğer benzeri yerlerin son umudu olan yılbaşını kapalı olarak geçirmeleri anlamına geliyor. Artık turizmcinin ve turizm çalışanlarının son umut olarak gördükleri yılbaşı da olmayacak. 
Kapalı Maraş’ı açtık ama Bafra Oteller Bölgesi artık Kapalı Bafra olarak anılacak. Pek çok otel dünden itibaren kapılarını yeniden kapatmaya başladı. 
Lefkoşa’da yapımı tamamlanan ve yılbaşında hizmete girmesi beklenen otelin açılışı da “bilinmeyen bir tarihe” kadar ertelendi. Sizin anlayacağınız turizm sektörü için 2020 yılı kayıp bir yıldı ama alınan bu kararla 2021’in de ilk gününden itibaren sektörün geleceğinin pek de parlak olmadığı anlaşılıyor. 
Aşıya dünya genelinde başlanılması iyi bir haber ama bu işlemin en az birkaç ay sonra sonuçlarının ortaya çıkacağını da düşünürsek 2020 gibi 2021’in de pek parlak bir yıl olmayacağını pek ala söyleyebiliriz.
Sizin anlayacağınız alınan kararlar turizme El Fatiha demenin resmi ilanıdır…

Nisap 
Son 5 yılda 3 veya 4 hükümet görev başına geldi. 2018’de seçimler ile vekilleri de yeniledik. Ama hala Meclis’teki nisap ile ilgili tüzüğü bir türlü değiştiremedik. Meclis’in açılabilmesi için 26 sayısını aramaya devam ediyoruz. Hal böyle olunca da her hükümet döneminde benzer sorunlar yaşıyoruz. 
Dün üçlü koalisyon hükümetinin programının Meclis’te okunması için yine gözler 26 sayısını aradı. Bu kez muhalefet liderleri nisabın sağlanması için genel kurul salonuna girdiler ve nisap sağlandı.
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, sosyal medyadan yaptığı açıklamada benzer durumların 4’lü hükümet ve UBP-HP hükümetleri döneminde de yaşandığını ve YDP olarak her iki hükümet döneminde de Meclis’in açılması için nisap konusunda yardımcı olduklarını anlattı ve dün nisaba katkı koyan Erhürman ve Özersay’a teşekkür etti.
Umarız bu konuda Meclis’teki 48 milletvekili gerekli adımı atar ve nisap ile ilgili tüzük konusunda gereken değişiklikler bir an önce yapılır. 
 
Boru 
Türkiye’den asma borular ile ülkemize getirilen su projesinde geçtiğimiz yıl borular kopmuş ve uzun bir süre su akışı sağlanamamıştı.
Yazın son aylarında boru tamiri tamamlanmış ve Türkiye’den su akışı yeniden sağlanmıştı. İşte bu tamir işleminin şimdi kimin tarafından ödendiği tartışılıyor. 
Ana muhalefet lideri Erhürman tamirat parasının KKTC bütçesinden karşılandığını söylüyor. Erhürman diyor ki; Sayın Tatar’ın 2020 yılı için imzalamış olduğu Protokol’de Türkiye’den aktarılması öngörülen toplam hibe ve kredi miktarı 2,3 milyar TL idi. Bizim ulaşabildiğimiz verilere göre şu ana kadar toplam 782 milyon TL aktarıldı. Bugün Sayın Tatar’ın yaptığı açıklamaya göre; 800 milyon TL de “Su Temin Projesi” ile ilgili tamirata harcandı. Toplamı aşağı yukarı 1 milyar 600 milyon TL’ye tekabül ediyor. Geriye 700 milyon TL civarında bir rakam kalıyor.
Şimdi soru şu; bu borunun parasını kim verdi? Bize gelen bilgiler borunun tamir ücretinin Türkiye tarafından ödendiği şeklinde ama burada da farklı yorumlar yapılıyor. 
 

MESAJLAR
Gökhan REÇBER: Pek muhterem valideniz Hakk’a yürümüş. Merhumeye Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz. Başınız sağ olsun, mekanı cennet olsun. 

Kazım ANT: Önümüzdeki Cumartesi günü bazı emekli subaylara devlet övünç madalyası takdimi yapılacakmış. Bu arada Kıbrıs Türk Emekli Subaylar Derneğinin yeni yönetim kuruluna ilk kez bir kadın üye alarak bir ilke imza atmışsınız. 

Levent YILDIRIMLAR: Dün aniden rahatsızlanarak Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesine yatırıldığınızı üzülerek öğrendik. Umarız en kısa sürede yeniden eski sağlığınıza kavuşursunuz, çok geçmiş olsun. 

Dr. Ali PİLLİ: 3 günlük karantina süreciniz başlamış. Umarız testlerinizin sonucu temiz gelir. Yoksa sizinle birlikte hem Cumhurbaşkanı hem de kabinenin tamamının karantinaya girmesi gerekecek. 

Devrim BARÇIN: Hesaplar ortada iken yılbaşı öncesi ‘Hayat Pahalılığı’ ne kadar olarak maaşlara yansıyacak? Bu konuda henüz bir rakam paylaşmadınız. 

Mustafa BATURALP: Bir önceki hükümetin komisyonlarda hazırladığı 2021 bütçesi yakında Meclise gelecek. Bir önceki bütçe ile neredeyse örtüşen bir bütçe gelecek gibi gözüküyor, siz ne dersiniz? 

Erhan ARIKLI: Şu Meclis’teki nisap işini çözecek düzenleme konusunda birileri el atsa da artık bu ayıptan Meclis ve vekiller de kurtulsa. Ha bu arada Hal Yasası için yakın takipteyiz, hatırlatalım dedik…

Tufan ERHÜRMAN: Türkiye’den gelen suyun tamiratı konusunda burası başka söylüyor Ankara başka söylüyor. Bu konunun takipçiyiz. 

Ali Murat BAŞÇERİ: Su borularının tamiri konusunda bir bilgi kirliliği var. Bizim ulaştığımız bilgiler farklı söylenenler farklı. Sizin bu konuda kamuoyuna bir açıklamanız olacak mı? 

Dimağ ÇAĞINER: Alınan son kararlardan sonra bence turizm sektörüne ‘El Fatiha’ denilmiş olundu. 2020 gibi 2021 yılı da kayıp bir yıl olacak gibi gözüküyor. 

Orhan TOLUN: Alınan kararlar sonrası sadece otel ve gazinolar değil acenteler de çok ciddi bir krizin içine gireceğe benziyor. Yılbaşında bir iki tur yapmayı hedefleyen acentelerin son umudu da böylece bitti. 

Fuat TOPALOĞLU: Alınan son kararlarda 24 saat içinde otobüslerin ön kısımları için bir parça takılması zorunlu hale geldi. İyi de bu memlekette bu işi yapan kaç kişi var? 24 saatte bu iş nasıl tamamlanacak?

Salih KAYIM: Res-Bir olarak siz de alınan kararlara adeta isyan etmişsiniz. Bu konuda gerekli düzeltmenin yapılmaması halinde de ilk kez greve gideceğinizi açıklamışsınız. 

Oğuzhan HASİPOĞLU: Bu kadar erken zamanda siyasete küsmüş olabileceğinize inanmak istemiyoruz. Siyaset, uzun soluklu bir yoldur. Daha durun bakalım neler neler olacak memlekette. 

Turan BÜYÜKYILMAZ: Kulislerde KIB-TEK’e sizin gideceğiniz konuşuluyor. Eski bir subay olarak belki de askeri bir disiplin getirirsiniz kuruma. Ne diyelim, hayırlara vesile olsun inşallah.  

YORUM EKLE

banner471

banner473