banner564

Türkiye rahatsız

 “…nereden çıktı bu seçim işi?... Hiç iktidar partisinin muhalefete seçim belirleme şansı verdiği nerede görüldü?.. Görecekler bakalım yeni dönemde nasıl bir meclis olacağını... En az 5 partili bir meclis ve en az 3’lü koalisyon olacak… Geçen dönem vekillerin yarısı yenilenmişti. Şimdi diğer yarısı da yenilenecek... Bize verdikleri sözleri tutmadılar…”
Bu gördüğünüz sözler Ankara Hükümetinin üst düzey bir bürokratına ait. İsmi bizde saklı, (şimdilik) ancak bu ifadelere bakınca Erken Seçim Kararı alan UBP ve CTP’nin işinin hiç de kolay olmayacağını şimdiden çok rahat söyleyebilirim.
CTP, muhalefette olduğu için hadi kendini bir nebze olsun kurtarabilir, ya UBP? Anladığım kadarı ile alınan veya bu konuda alınacak olan karardan Ankara oldukça rahatsız. Öyleki üst düzeydeki bir bürokrat hiç çekinmeden açık açık bu yorumları yapabiliyor. 
Malum daha geçenlerde meclisin açılışında UBP Genel Başkanı ve Başbakan Özgürgün mecliste 20’ye yakın çok önemli yasa tasarısının olduğunu, bunları da meclis bütçe maratonuna girmeden geçirmek istediklerini söylemişti bir iki hafta evvel.
Peki, ne oldu da Özgürgün iki hafta içinde çark etti?
Olan şu sevgili okurlar, meclisin açılması ile birlikte zaten kritik olan sayı yüzünden vekiller Başbakan Özgürgün’e şantaja başladı. Hatta UBP’li bir milletvekili meclisteki ilk oturama katılmadı bile.
Başka vekiller de şimdi bunun benzeri ile Başbakanı tehdit etmekte ve artık canına tak eden Başbakan da “Madem öyle alın size böyle” yapar gibi erken seçim konusunda muhalefete hodri meydan çekti. Muhalefette üstüne atlayınca hesap kitap yapılmadan bir seçimin kapıları ardına kadar açılmış oldu. 

Delegeye gidilecek mi?
Eğer denildiği gibi 7 Ocak 2018’de seçim yapılacaksa bugünden itibaren geriye 84 gün kalıyor. Buda seçim yasaklarının hemen başlaması ve bütçe maratonunun yapılmaması anlamına geliyor.
Seçimlere bu kadar kısa bir süre kalırsa partiler ne yapacak? Adaylarını delegeye mi götürecekler yoksa merkezi yoklama ile mi yapacaklar? UBP-CTP gibi partiler tüzük gereği delegeye gitmek zorunda. 
Ancak olağanüstü ve erken bir seçim olduğu için delege yerine Merkez Yoklaması ile sıralamanın genel başkana bırakabileceği UBP tüzüğünde yazıyor. Yani Özgürgün, delege yerine merkez yoklaması ile kendisi de sıralamayı yapabilir.
Ancak böyle bir durumda geçmişte İrsen Küçük’ün düştüğü hataya düşürülmesi muhtemeldir. Zira İrsen Bey’in o günkü akıl hocaları delege yerine merkezden sıralama yapılmasında ısrarcı olmuşlardı. Şimdi aynı akıl hocalarının Özgürgün’e de benzer tenkitleri yaptığı bizim kulağıma kadar geliyor. 
Eğer tüzükteki gibi delege sıralayacaksa adayların en geç 15-20 gün içinde yapılması gerekiyor ki 12 bin delegenin oy vermesi ve bu oyların sayılması hiç de kolay gözükmüyor.
Bakalım UBP ve CTP bu konuda nasıl bir yol izleyecekler? 

Belediye seçimleri ne olacak?
Bugün 17.30’da Hükümetin küçük ortağı Demokrat Parti, önce genişletilmiş Parti Meclisini ardından da MYK’yı olağanüstü toplantıya çağırdı.
Bugünkü toplantıdan DP’nin çok önemli kararlar alabileceğinin sinyalleri hafta sonu bizlere kadar ulaştığına göre bugün akşamüstü tüm gözler DP’de olacak demektir.
Eğer DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın ısrar ettiği gibi seçimler Ocak yerine Temmuz 2018’de yapılmış olsaydı, kuvvetle muhtemel iki sağ parti yerel seçimlerde de ittifak yapacaklardı. Tıpkı son yerel seçimlerde büyük merkezlerde yaptıkları gibi.
Ancak DP kanadının erken seçim kararını UBP’nin tek başına almasından ötürü öfkesi büyük. Ve çok büyük bir ihtimalle UBP’nin bu kararı tek başına almış olması Haziran 2018’de yapılacak Yerel Seçimleri de etkileyecek gibi. 
Tabiri caiz ise DP yediği bu kazıktan sonra yerel seçimlerde UBP ile işbirliği yapmaya yanaşmayacaktır.

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Üroloji Kongresi tabi belli bir yaş için çok önemli ama daha da önemlisi Rum Meclisinin garantilerin sona erdirilmesi konusunda bir karar onaylaması. Bakalım bu konuda nasıl bir yol izleyeceksiniz? 
Dr. Derviş EROĞLU: Belinizdeki ağrılar nispeten daha azalmış ve fizik tedavi işe yaramış. Çok yakında sağlam bir ekip ile araziye inmeye hazırlanıyormuşsunuz. 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Şu erken seçim işi anlaşılan iki ucu şeyli değnek gibi. Bir tarafta şantajcı vekiller diğer yandan verilen sözler. Allah yardımcınız olsun, işiniz hiç de kolay gözükmüyor. 
Serdar DENKTAŞ: Bugünkü parti meclisinde hükümetten çekilme dahil her konuyu masaya yatıracakmışsınız. Bakalım MP’den nasıl bir tavsiye kararı çıkacak ve MYK ne yapacak? 
Tufan ERHÜRMAN: Erken seçim tarihi ile ilgili olarak CTP içinde de hoşnut olmayan bir kesim var. Zira onlar da bu işin çok erkene alındığını düşünüyorlar. Anlaşılan faturanın bir kısmı da size çıkacak gibi. 
Kudret ÖZERSAY: Şu bakanları dışarıdan atayacağım çıkışı hiç olmadı gibi. Zira vekil olup bakanlık hayali kuranlar şimdi neden vekil adayı olsunlar ki? 
Cemal ÖZYİĞİT: Aralık ayında TDP’nin kongresi adaylı olacak gibiydi. Ancak seçim kesinleşirse sizde bu işten yırtacaksınız gibi. Anlaşılan erken seçim tarihi en çok size yarayacak gibi. 
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Yarın Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile bazı önemli antlaşmaları imzalamak için Ankara yollarına çıkacakmışsınız. Aman dikkatli olun, Ankara bu günlerde çok ama çok soğuk, sizi de çarpmasın. 
Ünal ÜSTEL: Ekibi toplayıp yeniden çalışmalara başlayacakmışsınız. Bu arada elinizde bir liste varmış. Ve bu listedekiler ile tek tek hesaplaşacakmışsınız. İntikam denildiği gibi soğuk yenen bir yemek değil mi? 
Çelebi ILIK: Seçim tarihinin konuşulması bile size yetti de arttı. Hafta sonu neredeyse Güzelyurt’ta çalmadık kapı bırakmadınız. Ancak seçim sistemi değişti, diğer bölgeleri de ihmal etmeyin. 
Pervin GÜRLER: Anlaşılan emeklilikten sıkıldınız ve siyasete girmeye karar kıldınız. Girne bölgesi mi yoksa Güzelyurt bölgesi mi, kararınızı verdiniz mi? 
Dr. Salih BEYOĞLU: Sizde artık karar aşamasındaymışsınız. Hafta sonu aileyi toplamış ve onların da fikirlerini almışsınız. Nihai kararınızı bu hafta verecekmişsiniz. Hade hayırlısı. 
Gürcan ERDOĞAN: KIBTEK’e açılacak olan münhal için daha şimdiden 400 kişi başvurmuş bile. Bu hafta sonuna kadar bu sayı bini bulacak gibi. Burnumuza bu konuda bazı pis kokular geliyor, bilginiz olsun. 
Akay YILMAZ: Kaptanım kararınızı vermiş ve rotanızı çizmişsiniz. Size de hayırlı olsun o zaman. Mecliste bir kaptan pilotun olması bence çok faydalı olur. Başarılar diliyoruz. 
Mehmet Kale KİŞİ: Lapta Belediyesindeki ihale sürecini biz yazdık, okuyup bu işin perde gerisini öğrenebilirsiniz. İhaleyi Taşyapı-Günay Çerkez aldı. İhale şartnamesi alan ve ihaleye katılmayan firma ise North Shore. Bak bakalım bu firmaya, arkasında kim var? 

POLEMİK
“ CTP, yalnızca siyaseti, siyasetçileri değil, toplumun tüm kesimlerini öz eleştiriye ve çocuklarımıza ve torunlarımıza yüzümüz kızarmadan devretmemiz mümkün olmayan bu sistemi birlikte değiştirmeye davet etmektedir.”
Tufan Erhürman
YORUM EKLE

banner471

banner473