banner564

Türkiye’nin gündemi Antalya…


Uçağımızı kalkması ile birlikte inmesi de bir oldu neredeyse. Antalya’ya aynı saat diliminde 3 uçak kalktı Ercan Havalimanı’ndan (2 Pegasus 1 tane de Anadolujet). Ve kalkan tüm uçaklar doluydu, neredeyse boş koltuk yok gibiydi uçağın içerisinde. Yerli ve yabancı turistler ağırlıktaydı.
Antalya’da bizi basın camiamızın içinden şimdilerde Antalya turizm-tanıtma ofisi sorumlusu Nazmi Pınar ve eşi İpek Pınar karşıladı. Nazmi, üniversite yıllarından bu yana arkadaşım, eşi İpek de. Antalya’da çok güzel bir çevre edinmişler. Neredeyse tüm bürokrasi ve turizmciler ile tanışmışlar. 
Uçakta giderken kızlarını Alanya’ya üniversiteye yazdırmaya giden aileler vardı. Nazmi onlara Alanya’da kalacak yer ve kızlarının kayıtlarında yardımcı olması için üniversiteden yetkililer ile hemen temas kurmalarını sağladı. 
Bunun ne kadar önemli bir görev olduğunu o ailelerin yüzlerindeki ifadeleri görünce anladım. İnsanlarımız 17yaşına gelen kız çocuklarını üniversite eğitimi için daha önce hiç gitmedikleri bir yere bırakacaklar. Hali ile oralarda birisinin olması onlar adına son derece önemli. 
Antalya’da gündem Kıbrıs, kime sorsanız Kıbrıs’ta olup biteni çok yakinen takip ediyorlar. Öyle ki bizdeki “ayar” tartışmasını Antalya’daki esnaftan dinliyorum, anlatıyorlar…
“Sizin yeni Başbakan Tatar çok milliyetçi, Denktaş’tan sonra bu kadar Türk Milliyetçisi birisini görmemiştik. Her seferinde Rum’a yama olmak isteyenlere ayar veriyorlar. Neydi o Cumhurbaşkanın adı…”
Anlaşılan iki aylık sürede Türk medyasına çıkan Ersin Tatar’ı Türk medyası gibi Türk halkı da çok yakından sevmiş. Öyle ki ismini kime sorsanız biliyor.  
En bildikleri isim Denktaş sonra şimdilerde Tatar. Ha bir de Saffet Amcayı unutmayanlar var (Saffet Soykal).  Ersin Tatar’ın televizyonunda bağırıyordu o Saffet Amca deyince bir gülme başlıyor ki sormayın gitsin. Öldüğünü söylemeye dilim varmadı Antalya’da. Nur içinde yatsın Saffet Soykal.
Kısacası Antalya’da esnaf Kıbrıs meselesi ile yakından ilgileniyor ve anladım ki Ersin Tatar’a yoğun bir ilgi var Türkiye’de. 

Antalya’da boş otel yok!
9 günlük Kurban Bayramı tatili öncesi turizmin başkenti Antalya’da beş yıldızlı oteller dolmuş, yeni müşteri alımları durdurulmuş.
Şaka falan değil, gözümüz ile şahit olduk. 
18 Ağustos Cumartesi günü başlayıp 26 Ağustos Pazar günü sona erecek 9 günlük Kurban Bayramı tatili öncesinde Antalya bölgesindeki 5 yıldızlı otellerde doluluk oranı maksimuma ulaşmış. Konaklama tesislerinin yüzde 25 ile 30’u yerli turistten oluşurken rakamın 500 bini bulması bekleniyormuş.
Nazmi Pınar, yanımda birkaç otel sahibi ile görüşüyor, hiç birinde yer yok. Her yer dolu. Nazmi aracılığı ile görüştüğümüz bir yetkili şu açıklamayı yapıyor; 
" Tesislerimiz bayramda dolu olacak. Bu sene 13 milyon turistin gelmesini bekliyoruz. İç pazarda 2.5 milyon hareketlilik var. Tesislerimizde yüzde 20’lik bir doluluk olacak."
Antalya’ya 13 milyon yabancı turist geliyor. Türkiye içinden ise 2,5 milyon kişi. Bu iki milyonun sonundaki 500 bini biz KKTC’ye çekebilirsek hem turizm sektörü hem ülkemiz ihya olur. 

Ekonomi yeniden ayağa kalkıyor
Bu köşeyi düzenli takip edenler bilir, Türkiye veya yurt dışı seyahatlerinde edindiğimiz olumlu veya olumsuz izlenimleri sizlerle paylaşıyoruz ki önümüzdeki tabloyu daha net görelim diye.
İlkbaharda İstanbul’a gitmiş ve İstanbul’da inşaat sektörünün tamamen durduğunu Türkiye ekonomisinin çok ciddi bir çıkmaza girdiğini söylemiş ve bunu bu köşede yazmıştık. 
Şu an inşaat sektöründe ciddi bir hareketlilik var Türkiye’de. Türkiye Kamu bankalarının konut kredilerinde faiz indirimine gitmesi sonrasında, ilk iki günde 13 binden fazla müşterinin 2,1 milyar liranın üzerinde kredi başvurusu yaptığı açıklandı.
Gözle görülür bir canlılık var inşaat sektöründe. Bu da 80 yan sektörün yeniden canlanması demek oluyor ve ekonomide işler olumluya gidiyor havasını veriyor Türkiye’de. Geçenlerde Başbakan Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Bakalar Birliğini kabul etmiş ve konut kredilerinde faizlerin aşağıya düşürülmesini istemişti. Eğer bizdeki bankalar da ellerini çabuk tutarsa bir hareketlilik yaşanabilir Kuzey Kıbrıs’ta.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kerim üstün
Kerim üstün - 5 yıl Önce

KKTCde inşaat sektörü ithal olmayan kaç yan sektörü destekler? İşçinin ve demirin, seramiğin, beyaz eşyanın ithal edildiği bir ülkede, özetle inşaat sektörü ithalata dayalı bir ekonomide hangi 80 yan sektörü destekler? KKTCde inşaat sektöründen 3-5 müteahit, 3-5 tüccar ve bankalar dışında fayda sağlayan yoktur. Devlet gelir elde eder ancak, ada ülkesi olduğumuz göz önünde bulundurulduğunda arazi kıt kaynak. İnşaat sektörü ile sürdürülebilir bir ekonomi modeli kurulamaz. 80 sektör ezberi KKTCye uymaz...

banner471

banner474