banner564

UBP 42 yaşında

Dile kolay Kıbrıs Türk siyasetinde 42 yıllı geride bırakmak. Kimi zaman muhalefette kimi zaman da hükümette. Sancılı dönemlerde hep UBP var ülkenin yönetiminde.
KKTC kurulduktan sonraki en sancılı günlerde yeni bir devlet oluşturmak, oluşturulan devletin ayakta kalmasını sağlamak, tüm bunların yanında yıllarca ambargolarla ezilen halkın umudu olmak. Hiç de kolay olmadı geride kalan 42 yılda.
Siyasetin çalkantılı günlerinin de ortasında da hep UBP vardı geride kalan onca yılda. DP, YDP, ÖRP, DGP gibi partiler hep UBP’nin içinden doğdu.
İktidarda olduğu zamanda muhalefette olduğu zamanda da eleştirildi. Hep göz önünde olduğu için parti içi çekişmeler anında yansıdı medyaya. 
2013 yılında belki de en zor yıllarını yaşadı UBP yakın tarihte. Karpuz gibi ikiye bölündü, yetmedi mahkemelik oldu ilk kez kendi tarihinde. 
30 vekille mecliste temsil edilirken 14 vekille çıktı kendi ilan ettiği erken seçimden. Ve belki de bir ilk oldu ve kendi genel başkanını sandıkta bıraktı UBP tabanı.
Bu zor günlerin arkasından geçmişte olduğu gibi çok kısa sürede toparlanmasını bildi UBP. Genel Başkan Hüseyin Özgürgün, önce partinin eskimiş tüzüğünü değiştirdi. Kadın ve gençlerin yolu açıldı. Delege sisteminden üye sistemine geçen ilk parti oldu siyasal yaşamımızda. Sonra bol adaylı bir kurultay yaşadı UBP. Bol adaylı olmasına karşın parti bölünmedi, dağılmadı. 
Ana muhalefetten hükümetin küçük ortağı oluverdi bir anda. Hem de yıllarca mücadele ettiği CTP ile koalisyon kurdu. Aradan bir yıl geçmeden güneşli bir cumartesi sabahı CTP’yi attı koalisyondan ve kendi Başbakanlığında DP ile hükümet kurdu UBP. 
2013’te 14 vekil ile meclise giren UBP iki yıl gibi bir sürede önce tüzüğünü değişti sonra kurultayını yaptı, koalisyona küçük ortak oldu ardından kendi koalisyon hükümetini kurdu ve meclisteki vekil sayısını 22’ye çıkardı.
Şurada seçimlere en çok 9 en az 6 aylık bir süre kaldı. Yapılan tüm anketlerde UBP yine birinci parti. Eleştirilecek çok şey var, elbette eleştiri olacak, kolay değil hem iş yapacaksın hem de herkesin beğeneceği şekilde.
Hatalar eksiklikler yanlışlar elbette oldu olacak. Ama geride kalan 42 yılda üniversitelerden yollara pek çok şeyin altında UBP’nin imzası var. 
İki gündür mecliste çok tartışıyoruz Ercan Havalimanını. İki sene sonra yeni havalimanı tamamlandığında geride kalacak bugün yapılan tartışmalar. Tıpkı üniversiteler gibi yollar gibi… 

Tavuk ve kaz
Yüz kere falan yazdık buradan ama “No beton no vizyon” Türkiye’den ve dünyanın değişik yerlerinden gelen Yüksek Öğretim öğrencileri için Belediyeler bir “Hoş geldiniz” pankartı ile karşılasın. 
Çocukların bazıları ilk kez kendi başlarına bir evde hayat idam ettirecek. Akıllı sayaçtan nasıl su yükleyecekler? Nereye gidecekler? Su parasını nereye ödeyecekler? 
100 bin öğrenciyi kaz gibi yolan belediye başkanları 300 TL verip bir pankart hazırlayamadılar. Çünkü vizyon ve misyon sıfır. Dünya görüşü falan da yok. Su faturasının içinde, çöp parası, emlak vergisi, aydınlatma vergisi, sağlık vergisi gibi birçok vergiyi öğrenciler, belediyelerin kasalarına çatır çatır ödüyor nasılsa. İşte bu yüzden bizde belediyecilik falan yok. Ahmet dayının Mehmet abinin meşguliyetleri var sadece. İş ola yani…
 
KTHY’de de böyle yapsaydınız ya!
Ercan Havalimanının özelleştirilmesi ile ilgili iki gündür mecliste konuşmayan muhalefet milletvekili neredeyse kalmadı gibi. Elbette konuşacaklar muhalefet vekilleri, zaten biz de konuşmaları gerektiğini söylüyoruz en başından beri. 
Ancak insan sormadan da edemiyor, keşke KTHY’nin batırılması ile ilgili hazırlanan meclis soruşturması sırasında da aynı beceriyi gösterebilselerdi. Zira havalimanı satılırken bağıran havalimanına inen tek milli hava yolu şirketi batarken pek ses çıkartmadı. İşte bu yüzden iki günlük performanslarına bakınca 10 üzerinden 7 verdiğim muhalefete iş KTHY olunca nedense 3’ten bir tık not veremiyorum. 

MESAJLAR: 
Dr. Derviş EROĞLU: Onursal lideri olduğunuz UBP bugün yeni yaşını kutlamaya hazırlanıyor. Bakalım bu akşamki kokteylde nasıl bir mesaj vereceksiniz partililerinize. 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: 2013’te bugün 14 vekil ile aldığınız genel başkanlık koltuğunu hem Başbakanlık ile taçlandırdınız hem partiyi eski gücüne kavuşturdunuz. 
Fikri ATAOĞLU: Sadece Gazimağusa değil diğer bölgelerde de DP’nin milletvekilleri adayları üzerinde çalışmaya başlamışsınız. Girne’de bulduğunuz sürpriz ismi ne zaman açıklayacaksınız? 
Ferdi Sabit SOYER: Türkiye’de yaşanan son gelişmeler çok ciddi bir boyuta geldi. Ancak ne var ki ülke gündemi hiç bunlarla ilgilenmiyor. İleriki günlerde acaba bizleri neler bekliyor? 
Doğuş DERYA: Biz zaten sizin Anavatanınızın Türkiye olmadığını biliyorduk, bir kez daha meclis kürsüsünden bunu dile getirmeniz çok yararlı oldu. 
Erkut ŞAHALİ: Son dönemde önemli çıkışlar yapıyorsunuz. Mecliste agresif olarak gözükse de parti içinde bu çıkışlar takdir topluyor. Anlaşılan önümüzdeki günlerde muhalefetin dozunu biraz daha arttıracaksınız. 
İsmet ESENYEL: Bakanlıktaki üç sekreterinizden bir tanesi öğretmen oldu, diğeri doğum iznine çıktı sekreter de izne çıkınca bakanlıkta tek başınıza kalmışsınız. 
Candan AVUNDUK: Sessiz sedasız süt üreticileri birliği başkanlığı görevini devretmişsiniz. Bundan sonra sanayi odasına daha fazla ağırlık verecekmişsiniz. 
Murat KARALAR: Ulaştırma Bakanı Dürüst size hodri meydan çekti. Bakalım bu çıkıştan sonra siz ne yapacaksınız? Bakan tek tek açıklayacağım diyor. 
Kadri BÜRÜNCÜK: Yılbaşına artık iki ay gibi bir süre kaldı. Ne oldu bu numara taşıma işi? Yoksa 2018’e mi kalacak numara taşıma. Merakla bekliyoruz sizden gelecek haberleri. 
Sadık GARDİYANOĞLU: Lefkoşa ilçe yönetim kurulunda yaptığınız mini anketi siz herkesten sır gibi saklasanız da herkes şimdi bu mini anketin peşine düşmüş. Bizden söylemesi. 
Levent ÖZADAM: Geçenlerde ani bir kararla Çanakkale’ye gidip gelmişsiniz. Hayırdır nereden çıktı bu ansızdan Çanakkale gezisi? Bu arada eski bir dostu da görmüşsünüz hazır oralara da gitmiş iken. 
Levent YÜKSEK: Yeni yaşınız hayırlı ve uğurlu olsun. Doğum günü kutlamaları neredeyse bir hafta sürecek gibi. Bu arada gelen doğum günü hediyeleri arasında en çok hangisini beğendiniz? 
Ahmet BENLİ: Güzelyurt yolu üzerindeki Vedat Benzinci yanındaki yol çalışması ne alemde. Bölgeden çok sayıda şikayet gelmeye başladı son günlerde. 

POLEMİK
“Dün eyleme çıkan ve işin başını çekenler arasında kaç tane turistik T izin alan olduğunu paylaşmak isterler mi? Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay’ın talepleri nelerdir? UBP’li olup T izni kurulunda olmak isteyen Murat Karalar’ın talepleri nelerdir? Bunları hep açıklayacağım. Birleşik Taksiciler Birliği’nin yasallığı ne boyuttadır?”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst 
YORUM EKLE

banner608

banner473