banner564

Unuttunuz demi?



Sevgili dostlar; Corona, Meclis Başkanlığı falan derken dün 2018 seçimlerinin 3. yılını geride bıraktık. Üç yıl önce kayıtlı 190 bin 553 seçmenden sadece yüzde 66’sı sandığa gitmiş ve 112 bin 004 geçerli oy sayılmasından sonra UBP, Cumhuriyet Meclisine bir önceki seçimlere göre 7 vekil daha fazla sokmayı başarmıştı. 
7 Ocak 2018’de yapılan seçimlerde ilk kez tüm ülke, tüm adaylara oy verebilsin diye hazırlanan yeni seçim sistemi ile oy vermiş bunun sonuncunda da 14 bin civarında oy sandıklarda boşu boşuna yanmıştı. 
Oysa bir oyun bile KKTC’de neleri değiştirebileceğine daha önceki seçimlerde pek çok kez şahitlik etmemize rağmen 14 bin oyun çöpe gitmesine sessiz kalmayı yeğledik. 
Aradan geçen koskoca 3 yıla rağmen hiçbir siyasetçi çöpe giden 14 bin küsur kişinin iradesini sorgulamadı ve onların hakkını aramadı. Seçilen tüm vekillerin tek derdi bir an önce bakan hatta başbakan olmaktı.
Seçim sonucunda 50 koltuklu parlamentoda Ulusal Birlik Partisi 21, Cumhuriyetçi Türk Partisi 12, Halkın Partisi 9, Toplumcu Demokrasi Partisi 3, Demokrat Parti 3 ve Yeniden Doğuş Partisi 2 milletvekili elde etmişti.
Bugün ise UBP 19 (Özgürgün ve Tatar yok) CTP hala 12, HP 3 kayıpla 6, TDP 3, DP 3 ama gerçekte 1 ve YDP de 2 olarak devam etmekte.
Ulusal Birlik Partisi; yüzde 35.61 ile birinci parti,
Cumhuriyetçi Türk Partisi; yüzde 20.95,
Halkın Partisi; yüzde 17.07,
Toplumcu Demokrasi Partisi; yüzde 8.65,
Demokrat Parti; yüzde 7.82,
Yeniden Doğuş Partisi; yüzde 6.99 oy almıştı sandıktan…

3 yılda oyunu artıran bir parti var mı? 
Üç yıl önce UBP oylarını bir önceki seçimlere göre yüzde 8 civarında artırmıştı. CTP ise bir önceki seçimlere göre oylarını yüzde 18 civarında düşürmüştü. Halkın Partisi ise ilk kez seçmenden onay almış ve Meclise 9 vekil göndermiş ve üçüncü parti konumuna gelmişti.
Bir önceki seçimlerdeki 3 vekilini koruyan TDP biraz oylarını artırmış olsa da vekil sayısını yukarıya taşıyamamıştı. TDP yüzde 1’lik artışla 3 vekille yoluna devam etti.
DP’de ise bir önceki seçimlere göre yüzde 15’lerin üzerindeydi oy kaybı. Son seçimlerden 12 vekille çıksa da 2018’deki seçimlere bunun yarısı kadar bir vekille girmiş, sonuçta da 3 vekille çıkılmıştı seçimlerden. 
Seçimlere ilk kez giren bir diğer parti ise Erhan Arıklı’nın YDP’siydi. 2 vekil çıkartmasına rağmen yüzde 7 civarında bir oy almayı başardı halktan.
Tüm bunları hatırlattıktan sonra size soralım. Bu partiler içinden sizce 3 yıl sonra oyunu artıran bir parti var mı?
Bana göre yok. Ha bir iki puan CTP üstüne koyabilir. Üç dört puan YDP üstüne koyabilir. TDP aynı yerinde kalmaya devam eder, UBP’nin oyları bu kafa ile giderse biraz düşer, HP’nin yarı yarıya hatta daha fazla oy kaybedeceğini düşünüyorum. DP’nin durumu da bu noktada hayli karışık geliyor bana.
Kısacası halka “umut” verecek bir tablo yok maalesef ortada. Siz diyebilir misiniz bugün erken seçim çağrılarının yapıldığı bir ortamda şu parti silip süpürür oyları? Yok, öyle bir şey. 
2018 seçimlerinde bazı partilerden bile çok alan bir diğer grup seçimlerde mühür yerine Karma oy verenler oldu. Sandığa giden seçmenin yüzde 10.93     yani 12 bin 252 kişi bir partiye oy vermek yerine kişileri seçti sandık başında.
Ve eğer aynı seçim sistemi ile sandık başına gideceksek ben iddia ediyorum ki bu sefer karma oy kullanan seçmen sayısı geçen defanın iki katının üzerinde yani 25 bin civarında olacak. Ve yine iddia ediyorum ki bu halde seçime gidilirse üç yıl önce sandığa koşan yüzde 66’yı da bulamayacağız ve belki de ilk kez yüzde 50’nin altında bir katılım ile bir seçimleri geçireceğiz.
Siyasetçilerin bu yazıyı iyi okumalarını, iyi etüt etmelerini ve bu yazımızı birkaç aylığına da olsa bir köşede saklamalarını kendilerinden rica ediyoruz. Çünkü bu köşeyi takip edenler bilir ki biz iddialarımızın sonuna kadar arkasındayız. 
 
MESAJLAR
Ersan SANER: Çok zor bir dönemde hem partiyi hem ülkeyi bu kaostan çıkarmanız gerekiyor. Bunun formülü çok iyi bir ekip kurup yola cesaret ile devam etmektir. Aksini düşünemiyorum bile. 

Tufan ERHÜRMAN: Bir miktar oyların artacağını tahmin etmeme rağmen bu artış ne sizi ne bizi ne de partililerinizi tatmin etmeyecek diye düşünüyorum. Bence bu konuda hızlı bir karar verip yeni bir ekiple yola revan olmanız gerekiyor. 

Kudret ÖZERSAY: Yani üç sene önceki oyunuzu bir hesap makinasına yazın, onu ikiye bölün, oradan da 3 bin eksiltin ve çıkan sonucu bir kenara not edin. Zamanı geldiğinde bize yine gösterin. 

Fikri ATAOĞLU: Yeni kadrolar yeni isimler ile bir erken genel seçimde sürpriz yapabilirsiniz. Ama bunun için çok profesyonel ekiplere ihtiyacınız olduğunuzu unutmayın ve süre olarak da sizin diğerlerine göre şimdiden koşmaya başlamanız gerekiyor. 

Erhan ARIKLI: Parti Meclisiniz dün akşam önemli kararlar almış ve YDP kurultayının 11 Nisan 2021’de yapılmasına karar verilmiş. Hayırlı olsun inşallah, ne diyelim, bu kurultayı merakla bekliyoruz. 

Ziver HAYATSEVER: Alsancak Sevener restoranı bir müddet kapatmışsınız. Özellikle bölgede son günlerde artan vaka sayılarından sonra bence son derece yerinde bir karar olmuş. 

Sultan SONAY: Pek muhterem valideniz Hakk’a yürümüş. Merhumeye Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz. Başınız sağ olsun, mekânı cennet olsun. 

Kutlu EVREN: Vaka sayıların artması sonrası bakanlıktaki tedbirleri iyice artırmışsınız ve makam odasında sosyal mesafe kurallarına tam riayet edilmesini sağlamışsınız. Tedbirleri elden bırakmamak en iyisi.

Ömer AKAMA: Şu bir film vardı, hani adamın arabası bozulup bir yolda kalıyordu ve yardım istiyordu. Hatta bir ara arabasının damına çıkıp telefonda bilmem ne yolundayım diye bağırıyordu. Hah işte o hangi ilin yoluydu Türkiye’de? Bilirseniz bir öğlen yemeği bizden size. 

Hasan KÜÇÜK: Ekonomiye dair dünkü yazınız son derece önemli. Bu gibi düşünceleri bu ülkede topluma da iyi anlatıp kabullendirilmesi gerekiyor. Yoksa bu kafalar ile işimiz hikaye. 

Özlem ÖZBEKOĞLU: Corona belası gelip sizi ve sevgili yavrunuzu bulmuş. Umarız çok kısa bir sürede her ikiniz de eski sağlığınıza yeniden kavuşursunuz, dualarımız sizinle. 

Gamze Türk SOYEL: Basın camiasına yeniden geri dönüş yapıp yeniden işe başladığınızı memnuniyet ile öğrendik. Başaracağınıza inanıyoruz.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Hasan bey sizi ingiltereye sterlin kazanıp ülkenize göndermeye davet ediyoruz omdusman havası atmakla bir yere varılmıyor icraat görelim

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

KKTC yi Dünyaya ilan ettiğimizden beri Ambargoların ve Türklirasi kullanmanın etkisiyle de Kıbrıs Türk Toplumu her geçen gün yoksullaşmış ve fakirleşmiştir, Bugün milli gelirin Rum tarafının ve Avrupa’nın kat kat altında olan Kıbrıslı Türklerin gelmiş geçmiş hükümetler, Bakanlar , Başbakanlar sorunlarına çare bulamamıştırlar
Bugün Pandemi belesindan kurtulmak için Dünya Ülkeleri hızla aşılanmaya başlamıştır, İngiltere Şubat ayı ortasına 14 milyon insanı aşılamayı hedefliyor, ve bu gün KKTCde ise Hangi aşı , ne kadar aşı , nerden , ne zaman ve hangi sistemle aşılanacağını bile bilmiyor, Hükümet ve Bakanlar mı ?
Sadece bakıyorlar.

banner608

banner473