banner564

Ve şölen başlasın

7 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi için bugün start veriliyor ve 8 siyasi partiden 379 aday yarışacak. 9 bağımsız aday ile birlikte toplam milletvekili aday sayısı 388 olacak. 
İlk kez tüm ülke 388 adaydan dilediği an az 24 adaya oy verebilme şansına sahip olacak bu seçimlerde. İlk kez 388 adayın önemli bir bölümü kadın adaylardan oluşuyor.
26 gün sonra sandıklar açılmaya başlandığında hepimiz nasıl bir meclis olacağını hep birlikte öğrenmiş olacağız. Şu anda mecliste bulunan 50 milletvekilinden 38’i de tekrar aday oldu bu seçimlere de. Bakalım bu 38 adaydan kaç tanesi yeni dönemde de mecliste olabilmeyi başarabilecek.
Geçen dönem meclisin yarısı yenilenmişti. Bakalım bu seçimde yenilenme oranı kaçta kalacak. Kaç kadın aday mecliste kendisine yer bulabilecek?
Ve en merak ettiğim soru bu soğukların içinde büyük mitingler yapılacak mı? Örneğin UBP bugün Atatürk Kapalı Spor Salonunda düzenleyeceği şölen ile başlıyor seçim yarışına. Acaba ilerleyen günlerde dışarıda da bir etkinlik olacak mı? Sol partilerin yine vazgeçilmez mekânı olan İnönü Meydanında seçim mitingi yapılacak mı? 
Neyse bugüne kadar henüz sokakta bir seçim heyecanı görmemiştik. Belki bugünden sonra geriye kalan 26 günde bu heyecanı görür ve sizlere aynı şekilde yansıtabiliriz. 

Kurada en şanslısı “CTP”
YSK’da dün gerçekleştirilen kura sonucu partilerin oy pusulasındaki yeri de belli oldu. Buna göre İlk sırada Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), İkinci sırada Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP), üçüncü sırada Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG), dördüncü sırada Ulusal Birlik Partisi (UBP), beşinci sırada Demokrat Parti (DP), altıncı sırada Yeniden Doğuş Partisi (YDP), yedinci sırada Halkın Partisi (HP) ve sekizinci sırada ise Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yer aldı.
Bize göre en şanslı kurayı CTP çekti. Çünkü oy pusulasının en sağında olacaklar ve CTP’li adayların isimlerinin karşısında ki kutulardan başka bir kutu olmayacak. 
Diğer ortada yer alan parti adayların isimlerinin başında ve sonunda küçük kare kutular var. Bazı seçmenlerin bu karıştırması kesin gibi. İşte bu yüzden CTP’ye oy verenlerin bunu karıştırması daha zor ve bu belli bir avantajı sağlayacak.
Büyük bir oy pusulası olacağı ve küçücük kutular olacağından bu seçimlerde iddia ediyoruz “rekor” düzeyde bir hatalı oy kullanımı ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu oylara yapılacak itirazlar ise seçim sonuçlarının kesinleşmesini epey uzatabilir ki bu da bir başka iddiamız. 
YSK, partilerle bunu görüşmeli. Örneğin DP’ye oy veren ancak tercih olarak UBP’nin altında ki kutucukları işaretleyenlerin oyları ne olacak? Bu konuda YSK ve partiler seçimden önce mutlaka görüş birliğine varmalı… 

Alman Panzeri 
Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi 2.tur aşamasında Alman ekibi Bayern Münih ile eşleşti. Aslında erken bir final oldu. Zira Beşiktaş bu sezon Avrupa’da rekorlar kırıyor, oynadığı oyun ile de hepimizi memnun ediyordu.
Bu turu geçer mi? Bence zor, ama size şöyle bir sürpriz tahminde bulunayım, “Almanya’daki maç berabere, Beşiktaş’a acı sürpriz ise Vodefone Arena’da olur” gibi geliyor bana. Not edin bir kenara. 

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Şu Gazimağusa’da anket yapan ve dün bizim köşemize konu olan anket şirketini siz tanıyor musunuz? Duyduğumuza göre söz konusu anket şirketi ile yakından tanışıyormuşsunuz. 
Tufan ERHÜRMAN: Türkiye’den anket şirketleri gelmesin diye onca yayın yapılırken siz de Türkiye’den bir şirketle Ada genelinde anket yapması için antlaşma yapmışsınız. Bakalım sizin anketten ne çıkacak? 
Narin ŞEFİK: İddia ediyoruz bu seçime ne kazananlar ne kaybedenler damga vuracak. Bizce bu seçime geçerli sayılmayan oylar damga vuracak, var mısınız bahse? 
Kutlu EVREN: Tamda seçim üstü nereden çıktı bu İngiltere ziyareti. Yoksa seçim öncesi İngiltere’den mi patlatacaksınız bombaları? Ne diyelim, gitmişken Londra’dan bize de bir şeyler getirin. 
Önder SENNAROĞLU: Bugünden itibaren resmen Başkente kamp kuracakmışsınız. Anlaşılan kendi bölgenizde durumu garantilediniz ve sıra başkente geldi. 
Mehmet ÇAĞLAR: Sadece bölgenizden değil, ülkenin birçok yerinden destek mesajları alıyormuşsunuz. Anlaşılan yeni seçim sistemi en çok size yaramış gibi gözüküyor. 
Hakan DİNÇYÜREK: Dün mecliste hala daha size bağımsız milletvekili denmesini nasıl karşılıyorsunuz. Oysa YSK bile sizi UBP adayı olarak ilan etti. 
Hüseyin Çavuş KELLE: Dün tüm gün üyeleriniz ile birlikte mecliste beklediniz ama istediğiniz sonucu alamadan köye geri dönmek zorunda kaldınız. Ne demişler sona kalan dona kalır. 
Ziya ÖZTÜRKLER: Ülkedeki yabancı öğrencilerin “Tecavüze uğruyoruz, taciz ediliyoruz” haberlerine siz ne cevap vereceksiniz? Gerçekten böyle bir durum var mı? Bu haberler yükseköğretime nasıl bir katkı koyacak? 
Akın MANGA: Antalya’dan eli boş mu döndünüz? Valla dostlarınız Antalya dönüşünüzü dört gözle beklerken siz sessiz sedasız memlekete döndünüz, neyse yakında zaten telefonlarınız çalar. 
Suphi ÇOŞKUN: Bölgede son günlerde bazı önemli operasyonlara başladığınız yönde haberler geliyor. Özellikle bir adayın seçilmesi için canla başla çalışıyormuşsunuz. 
Fatih ÖZTÜRK: Yarın Konya’dan bir grup iş adamı ülkeye çıkarma yapacakmış adeta. Daha koltuğa oturmadan memleketten güçlü bir destek gelecek gibi gözüküyor size. 
Barış BURCU: Ara sıra olsa da emektar dükkana uğramakta fayda var. Eski müşteriler eskiden verdiğiniz yoğurtların tadını bulamadıklarından şikayet ediyorlar, bilginiz olsun. 
Hakan FELLAHOĞLU: Her olmayan bir işte hayır varmış derler. Anlaşılan sizin işte de böyle bir durum var. Zira bir çok gariban sizi yerinizde gelip bulabiliyor ve desteğinizi alıyorlar. 
Derman ATİK: Her başarılı erkeğin ardında bir kadın var derler, siz şimdi eşinizin arkasında vekil olması için canla başla çalışıyorsunuz. Ha gayret biraz daha çalışmanız gerekiyor.

GÜNÜN SÖZÜ
“Dost ve kardeş ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanlarına ve milli, manevi değerlerine her ne şekilde olursa olsun aleni şekilde hakaret etmek, onları küçük düşürmeyi amaçlayan yayınlar yapmak, mensubu olduğumuz Batı dünyasının medya etik değerlerine aykırıdır ve birçok çağdaş ülkenin ilgili yasalarını ihlal teşkil etmektedir.”
T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği
YORUM EKLE

banner608

banner474