banner564

Yeni bir dönem

Sevgili okurlar, Mart 2020’de bıraktığımız noktaya geri dönebilmek için en azından ekonomik olarak çok zor gözükse de psikolojik olarak kendimizi bu yeni döneme hazırlamalıyız.
Zira sadece biz değil tüm dünyada benzer korku ve endişeler olmasına karşın normalleşme için herkes gereken adımı atmak zorunda. Zira evde aylarca kapalı kalıp bu hastalığın geçmesini bekleyecek bir durum yok ortada.
Bizden çok daha zengin ve güçlü ülkeler bile bugünlerde açılım süreçlerini başlatmış durumdalar. Onlar ki aylarca kapalı kalıp durumlarını idare edebilecek iken açılım süreçlerini kontrollü bir biçimde açma kararı aldılar.
Bu süreç ne zaman biter, aşı ne zaman bulunur, bunları düşünmeye veya beklemeye vaktimiz yok. Kontrolü elden bırakmadan açılmamız gerekiyor.
Açılımın ilk gününde bazı aksaklıklar olduğunu hep birlikte gördük. Bunların tekrarlanmaması için gerekli ek tedbirleri almak şart. Ama bazı konularda fazlasıyla abartmamak ve korkunun paniğe dönüşmemesini sağlamamız gerekiyor.
Dün bir kez daha gördük ki korku çok kısa bir sürede paniğe neden olabilecek bir durumda ülkemizde. İşte bunu yenebilmemiz için alınan tedbirlere güven duymamız gerekiyor. Bunun için de konulan tedbirlerin tam ve eksiksiz olması gerekiyor.


Rakamlar ve hastane meselesi
Maliye Bakanlığının internet sayfasında bütçe rakamları açıklanıyor. Çok fazla meraklısı olmasa da bu sayfanın daimi müdavimleri var. Ve gerçekleşen rakamları ciddi olarak alıp inceliyorlar.
2020 bütçesi Mayıs ayı Genel Gelir - Gider Raporu bu bağlamda geçtiğimiz günlerde yayınladı. Buna göre;
Gelirler toplamı 553.302.040 TL.
Giderler toplamı 515.779.370 TL.
Türkiye Cumhuriyeti katkısı ise yok.
Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yine açıklanan raporda maaşlardan yapılan %25’lik maaş kesintisi gösterilmedi. 183.528.934 TL’lik toplam personel gideri görülmektedir. Gelirler kısmında “Alacaklardan tahsilat” adında öngörülen 265.504.353 TL’lik vergi gelirinin 104.821.500 TL’si Nisan ayında geri kalan 160.682.853TL’si ise Mayıs ayında elde edilmiş.
Ocak, Şubat, Mart aylarında alınamayan vergiler Nisan ve Mayıs aylarında bütçede öngörülen miktarın tümü de alınmış oldu nasıl olmuşsa?
Maliye Bakanlığının 2020 bütçe raporunda Şubat ayında bin 546 TL
Mart ayında 7.373.383 TL, Mayıs ayında 20.440 TL olmak üzere toplamda 7.395.369 TL ek mesai ödenmiş olarak görülmektedir.
Oysa Kamu-Sen uzun bir süreden bu yana Maliye Bakanlığının ek mesai ödemelerini yapmadığını söyledi ve hükümeti bu konuda uyardı. Ama gel gelelim açıklanan raporda ek mesai ödemesi olarak 7 milyon liralık bir ödeme gözüküyor.
 

Haydi bir iyilik yapalım
Cengiz Topel Hastanesi hemşirelerinden Enver Bozkurt’un tedavisi için bölge halkı seferber oldu. Beyninde ortaya çıkan bir sorun nedeniyle, İstanbul’da bulunan Gaziosmanpaşa Hastanesine ambulans uçak ile götürülecek olan Enver Bozkurt için yardım kampanyası başlatıldı.
Cengiz Topel Hastanesinin sevilen hemşirelerinden Enver Bozkurt’u, İstanbul’a götürecek olan ambulans uçağın, ödenmesinde kullanılacak olan yardım paraları için Türkiye İş Bankası’nın, LAÜ şubesinde hesap açıldı. Kaymakamlık izni ile Sema Kuş adına açılan, TR 12000 6400000 1680 6005 0812 hesaba dileyenin yardım amaçlı para yatırması bekleniyor.
Dünyanın korkulu rüyası haline gelen Coronavirüs’ün yarattığı pandemi döneminde, fedakarca çalışan hemşirelerimizden bir tanesi olan Enver Bozkurt’un tedavisi için birçok insanımızın yardım edeceği konusunda beklentinin yüksek olduğu belirtiliyor.
Yapılacak destek yardımları sonrasında, ambulans uçak ile İstanbul’a gidecek olan Enver Bozkurt’un, Gaziosmanpaşa Hastanesindeki tedavisi sonrasında, sağlıklı olarak Ada’ya dönmesi bekleniyor. Bu nedenle yardım konusunda halkın desteğinin büyük olacağı umut ediliyor.


MESAJLAR

Doğuş DERYA: Sonunda siz de bizim gibi organik üretime geçmişsiniz. Yakında sizin bahçeyi bir dolaşmaya geleceğiz. Bu arada biz hasada çoktan başladık, hatta domateslerden salça bile yaptık.

Ayşegül BAYBARS: Lefkoşa Köşklüçiftlik bölgesinde aldığınız yeni villanız hayırlı ve uğurlu olsun. Böylece Lefkoşa’dan her gün Gazimağusa’ya gidip gelmek zorunda kalmayacaksınız.

Metin ATAN: Siz ek mesailerin ödenmesi için çağrı yapıyorsunuz ama Maliye’nin açıklanan raporunda 7 milyonluk bir kaynağın ek mesai olarak ödendiği yazıyor. Biz size inanıyoruz.

Erkut ŞAHALİ: Pek muhterem teyzenizin Hakk’a yürüdüğünü üzüntü ile öğrendik. Merhumeye Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun, mekânı cennet olsun.

Gülşah Sanver MANAVOĞLU: Pek muhterem kayınpederinizin Hakk’a yürüdüğünü üzüntü ile öğrendik. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun, mekânı cennet olsun.

Dursun OĞUZ: Kendi özel nedenlerinden dolayı sütünü dökerek eylem yapan Tuzla köyündeki hayvan üreticisi Yusuf Yarseven’i evinde ziyaret etmişsiniz. Umarız bir daha sütleri yere dökmez Yusuf amca.

Mustafa BATURALP: Bir ay önce yazmıştık ama anlaşılan Maliye Bakanlığı yetkilileri “ben yaparım olur” anlayışından vazgeçmiyorlar ve bizleri hafife alıyorlar. Yine yüzde 25’lik kesintiler rakamlarda yok.

Mete ÖZMERTER: Dalaman’daki tekneyi ülkeye getirdiğinizi öğrendik. Eh artık tekne ülkeye geldiğine göre bir gün bizi de şöyle bir dolaştırmaya çıkartırsınız değil mi? Hem ne demişler; en iyi tekne arkadaşımın teknesi.

Hasan MACİLA: Sizin de teknenin bakımda olduğunu öğrendik. Neyse bekleriz o bakımın bitmesini, zaten daha yaz yeni başladı sayılır değil mi? Bakım bitince haber vermeyi unutmayın.

Necdet ERGÜN: İkinci kitabınız için artık son düzeltmeleri yapıyormuşsunuz. Acaba bu kitap da ekonomi ağırlıklı mı olacak yoksa bir roman türünde mi?

Serhat ÖZÇELİK: Aylar sonra Ercan’da uçuşlar bir iki seferle de olsa başladı. Dün alınan tedbirleri yerinde gören bakanlardan geçerli not almışsınız. Eh artık gerisi mukadderattır.

Orhan YILMAZ (Fıstık): Bu cumartesiye çok özel indirimler için son hazırlıkları yapmışsınız. Note Book ve Tablet fiyatlarında çok ciddi bir indirim hazırlamışsınız Fıstık Bilgisayar’da.

Nazım TOPCAN: Sabah yürüyüşlerine ara vermeden devam ediyormuşsunuz. Bu arada sabah tayfasında son günlerde gündem seçimlermiş. Ee neler konuşuluyor o yürüyüşlerde bize de bir şeyler çıtlatın.

Tufan ERHÜRMAN: KKTC Gaziantep Kültür Derneğini ziyaret etmişsiniz. Ee ziyaret sırasında size Antep baklavasını üzerine Antep dondurması ile ikram ettiler mi?

 
GÜNÜN FOTOĞRAFI
Osman İzmirli, PGM 2. Yardımcısı Hüseyin Sağıroğlu ile birlikte...
 

YORUM EKLE

banner608

banner474