banner564

Yeni zamlar hayırlı olsun

Cepte taşıdığımız cep telefonları ile cüzdandaki kredi kartlarına zam geldi. Üstelik bu zam haberini ne GSM şirketleri nede bankalar duyurma zahmetine katlanmadılar. Zaten vatandaş hem GSM şirketlerine hem kredi kartı sağlayıcı bankalara mecbur. O yüzden zam haberini sadece kendi müşterileri ile sınırladılar.
GSM şirketleri ortalama paket ücretlerinde 10 TL’lik bir artışa gittiler. Yani bir paket kullanıyorsanız ve paketiniz 100 lira ise bu ay sonu itibari ile paket ücretiniz 110 TL oldu. 
Bankalarda faiz arttırmaya devam ediyor. Özellikle herkesin cebinde olan kredi kartlarının faizleri bir kez daha değişti. Buna göre en uygun bankanın TL kredi kartı alışveriş ve nakit işlemlerde faiz oranı %2.26, gecikme faiz oranı %2.76 olarak yeniden düzenlendi. 
Banka kredi kartları bu zamla yılbaşından bu yana 4. kez kredi kartı faiz oranlarını arttırmış oldu. Kredi kartı kullanmak yerine bankadan ihtiyaç kredi alıp kullanmak daha ekonomik ve daha cazip.
Cebe gelen bu zamlardan sonra hem GSM ücretleri hem kredi kartı faiz oranları can yakacağa benziyor. 
 
 
Deniz: Çare üretmek zorundayız
Kıbrıs Türk Ticaret Odasının yenilenen yönetimi ile geçen gece Lefkoşa Eziç’te bir araya gelme şansı bulduk. Ticaret Odasının yeni yönetiminde şu dört unsur hemen ilgimi çekti.
BİRİNİCİSİ: Halkın ve toplumun nabzını iyi tutuyor 
İKİNCİSİ: Elindeki imkân ve olanaklar ile bir şeyler yapabilmenin peşindeler.
ÜÇÜNCÜSÜ: Patronlar kulübü olsa da asgari ücretli ile diğer kesimleri de düşünüyorlar. 
DÖRDÜNCÜSÜ: Sorun tespiti kadar çözüm üzerine de kafa yoruyorlar ve çözüm modelleri hazırlıyorlar. 
Gece boyunca karşılıklı görüş alış-verişinde bulunduk Başkan Turgay Deniz ve yeni yönetim kurulu üyeleri ile. Konuşmaların büyük bir kısmı “off the record” yani yazılmamak üzere konuşuldu.
Yazılabilir bölümde en dikkatimi çeken kısım Başkan Deniz’in Yeşil Hat Ticaret Tüzüğü ile ilgili kısmı oldu. Geçmiş yıllara bakmışlar, o yıl hangi ürünün en çok satışı yapılmış ise bir sonraki yıl yarı yarıya azalmış. Yani baskı yapmış Rumlar o malı alana, ya da alternatifini geliştirmişler ki o mal satışı olmasın diye.
Rum zihniyetinin geldiği nokta açısından son derece önemli bir veri bu. Adamlar bizden giden her ürünün peşine düşüyorlar ve Kuzeyden mal alınmaması içinde ellerinden geleni ardına koymuyorlar. 

 
Tamda bize uygun “Cinsel Taciz ve Şiddet”
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs'taki taraflarla görüşmelerde bulunması için üst düzey BM yetkilisi Amerikalı Jane Holl Lute'u göndedi.
Lute, Genel Sekreter Guterres’e “Cinsel Taciz ve Şiddet” konularında danışmanlık yapıyordu, Kıbrıs’a gelmeden hemen önce.
Anlaşılan BM Genel Sekreterinin gözünde Kıbrıs Konusunun temelinde Cinsel Taciz var. Sorunun temelinde orantısız şiddet var. Belki de Genel Sekreter bilerek bu danışmanı gönderdi Kıbrıs’a.
Çünkü bir taraf sürekli diğer tarafı taciz ediyor. Her platformda önüne engel koyuyor. Orantısız şiddet uyguluyor. Masa’da adam muamelesi göstermiyor. Diğerini dinlemiyor, haklarını gözetmiyor.  
Tam bize uygun bu yeni danışman. Belki uğradığımız taciz ve şiddeti BM nezdinde ortaya koyabilir. 
 
“Mutlu olmanın yolları “
Dün gazetelerde bir haber dikkatimi çekti, LAÜ’de “Mutlu olmanın Yolları” tartışılmış. Bir sonuç bulabilmişler mi? Ya da mutlu olmanın formülü, ilgili haberde yoktu. Sadece konferansı veren ile ilgili bilgiler vardı gazetelerdeki haberlerde. Belki de LAÜ’de bu konferansı dinleyenler Mutlu olmanın yollarını buldular ama bizimle paylaşmıyorlar. Dikkatimi çekti doğrusu… 


MESAJLAR 

Suat GÜNSEL: Üniversite içinde eski hurdalardan yapılan Boğa heykeli herkesin dilinde. Umarız yeni dönemde de benzer heykelleri görmeye devam ederiz kampüs alanı içerisinde de. 

Bilal KENDİRCİ: Belediyelerin altyapı projeleri ile ilgili süreç resmen başlamış. Bakalım bu süreçte hangi belediye kaç proje ile kapınızı çalacak. Bu konuda bizi de bilgilendirirseniz seviniriz. 

Erdem OSKAR: Çin’den getirdiğiniz arabalar çok kısa bir sürede halkın ilgisini ve beğenisi çekmeyi başardı. Çok kısa bir sürede çok iyi bir satış grafiği yakalamışsınız. 

Hasan SUNGUR: Tapularla ilgili verdiğiniz örneği bakalım hükümet edenler değerlendirecek mi? Bu arada 10 güne kadar dede olmaya hazırlanıyormuşsunuz. 

Dr. Remzi GARDİYANOĞLU: Sağlıkta yıllardır söylenen sosyal güvenlik yasası ne hikmetse bir türlü hayata geçemiyor. Oysa her gelen hükümetin ilk vaatlerinden bir tanesi bu. 

Eral OSMANLAR: Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile son ziyarette bir araya gelip hasbihal etme şansını bulmuşsunuz. Kendisi ile yakın dostluğunuz uzun zamandır devam ediyordu, bu ziyaretle iyice pekişmiş oldu. 

Mustafa ÖZGÜ: Gençlik Merkezi, 27. Genel Kurulunda Başkanlık görevine getirilmişsiniz. Tebrik ediyoruz, geçlerin kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda daha fazla etkinlikler gerçekleştirmesi adına önemli bir görevi üstlenmiş oldunuz.  

Cenk DÖKMEN: Baf Türk Birliği’nin genel kurulu yapılmış ve yeni yönetim kurulu üyeleri belirlenmiş. Genel Kurulda Başkanlığa oy birliğiyle yeniden getirilmenizi tebrik ediyoruz. Durmak yok, yola devam. 

Kemal DÜRÜST: Siz üniversiteye yönetici, oğlan ziraat mühendisi kız veteriner. Anlaşılan iyi bir planlama ile çiftliği emin ellere teslim edeceksiniz. 

İsmail KOFALI: Dün 28. Yaş gününüzü kutlamışsınız. Bugünde kısa bir yurt dışı tatili için ülkeden ayrılıyormuşsunuz. Bir kez daha hayırlı yaşlar diliyoruz, yurt dışında iken doktorunuzun verdiği hapları kullanmayı ihmal etmeyin. 

Arif Salih KIRDAĞ: Yıllar önce mitinglerde kullanmak üzere aldığınız megafonu satılığa çıkartmışınız. Manevi değeri olan bu megafonu keşke satmak zorunda kalmasaydınız. 

Kutlu EVREN: Dün akşam Gönyeli’den önemli isimler ile yemekte bir araya gelmişsiniz. Kurultay öncesi bu yemeklerin ardı arkası kesilmiyor son günlerde. 

Sunat ATUN: Dün Girne ve Güzelyurt bölgelerini dolaşıp eski dostlarla fikir alışverişinde bulunmuşsunuz. Son dönemde yaptığınız ziyaretlerde gözle görülür bir artış var. Hayırdır inşallah. 

Koral BOZKURT: MTG için yapılan altyapı tesislerin ilk sulaması dün gerçekleşmiş. Bu dönem sportif başarıdan ziyade kurumsal ve altyapı çalışmalarına önem vermişsiniz. 

POLEMİX
“Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs Türkünü bir azınlık olarak görmeye devam ediyor, eşit bir ortak olarak görmek istemiyor ve hiçbir şeyi Kıbrıs Türkü ile paylaşmak istemiyor. Çözümsüzlüğün sebebi budur. Rum tarafı adanın tek sahibi gibi davranmaktan vazgeçmeli.  Özellikle hidrokarbon araştırmaları yâda sondajlarında bu tavrı net bir şekilde görüyoruz.”  
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 

YORUM EKLE

banner471

banner474