banner564

Yükseköğretimde yeni aşamaya geçiliyor

Televizyon ekranlarında bugüne kadar kimseye nasip olmayan bir programa imza attık dün akşam Diyalog TV’de Yükseköğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler ile birlikte. 
KKTC’de gelecek, iki sektörün gelişmesi ile gelecek. Bunlardan bir tanesi turizm, diğeri de eğitim sektörü. Bu iki sektörün gelişmesine bağlı olarak ülkede ekonomik gelişmeler yaşanacaktır. Aksi hayal gibi…
Bir kere dünkü programda şunu çok açık ve net gördük, bu ülkede ekranlara çıkan siyasetçisi, sendikacısı ve de aydını yükseköğretim ile ilgili gerçekçi bir bilgiye sahip değil. Bu çok net, öyle ki ekranda dün Ziya Öztürkler rakamları açıklayana kadar bizim de doğru olarak kabul ettiğimiz birçok yanlışı görme fırsatı bulmuş olduk.
“15 üniversite faaliyette. Bu sayının 20’yi geçmesi zor” 
Ziya Öztürkler son günlerin en çok tartışma konusu olan üniversite sayılarına ilişkin çok net bir bilgi verdi. Şu anda faal olan ve öğrencisi bulunan 16 üniversite var. Hazırlıkları son aşamaya gelmiş veya başlama seviyesinde olanda 4-5 üniversite var. Son geçen Yükseköğretim Yasası ile yeni üniversite izni alınması oldukça zorlaştı. 
İşte üniversitelerimiz; 
1. Doğu Akdeniz Üniversitesi   
2. Girne Amerikan Üniversitesi  
3. Yakın Doğu Üniversitesi  
4. Lefke Avrupa Üniversitesi  
5. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi  
6. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü  
7. İTÜ KKTC  
8. Akdeniz Karpaz Üniversitesi  
9. Girne Üniversitesi  
10. Kıbrıs İlim Üniversitesi  
11. Kıbrıs Amerikan Üniversitesi  
12. Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi  
13. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi  
14. Uluslararası Final Üniversitesi  
15. Ada Kent Üniversitesi  
“Bu tabloya dikkat”
Ülkede eğitim sektörüne yön veren siyasetçilerin, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ve aydınlarının bu saatten sonra kafa yorması gereken tablo işte bu tablo. Zira tabloda da görüldüğü gibi her yıl 2500 civarında lise ve dengi okullardan mezun olan öğrencimiz var KKTC’de. 
Bu öğrencilerin 650-700 arası meslek okullarından mezun oluyorlar. Mezun olduktan sonra da üniversiteye devam ediyorlar. İşte işin püf noktası burada ortaya çıkıyor. Zira ülkede ara eleman sıkıntısının yaşanmasının gerçek nedenlerinden bir tanesi burada kendini gösteriyor. 
Kesinlikle ara elemana ihtiyaç var ve Öztürkler’in de ifade ettiği gibi meslek okullarına daha fazla yönelmemiz gerekiyor bu saatten sonra.


Yabancı öğrencilerde durum ne?
Yollarda otostop çeken öğrencileri hemen hepimiz gün içerisinde görüyoruz. Peki, kim bu öğrenciler? Gerçekten üniversitelerimizde okuyorlar mı? 
Ziya Öztürkler rakamları ortaya koyuyor. Ülkede 20 bin yabancı öğrenci var. Bunların yüzde 98’i okullarına devam ediyor. Etmeyenler için İçişleri Bakanlığı ile birlikte bir çalışma yürütülüyor. Yeni öğretim yılı içinde yasa çalışması devam ediyor. 
“Ar-Ge dönemi”
“Geleceğe şekil vereceğimiz bu dönemde yükseköğretimde hedef artık doluluk değil, kalite ve Ar-Ge çalışmaları” diyor Ziya Öztürkler. Son derece de önemli bu konu. Çünkü artık sadece yükseköğretim değil, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine, akademik yayınlarda ve bilimsel çalışmalarda öne çıkmamız gerekiyor. 
“İşte Yükseköğretimin MR’ı”
Ülkede yükseköğretimin nereden nereye geldiğini gösteren bir tablo sundu Ziya Öztürkler. Bu tabloya bakıp yükseköğrenimin geçmişini görüp, geleceğini planlamak mümkün. 
Zira her yıl ÖYSM sınavına girip KKTC’deki okulları kazanan ama kayıt yaptırmayan yüzde 12’lik bir öğrenci profili var. Bunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Ülkemizin özellikle Türkiye’de iyi tanıtılması gerekiyor. 
Sadece Türkiye’de iyi tanıtmakla da iş bitmiyor. Yerel yönetimlerden hükümetlere gelen öğrenciyi evladımız gibi sahiplenmemiz gerekiyor. Havalimanlarına, belediyelerimize ülkeye gelen öğrenciler için “hoş geldiniz” yazısı yazmakla başlayabiliriz. 

“Tarihi bir gün”
İlk kez bugün bir etkinlik yapılacak KKTC’de. Dışişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı organizasyonunda 43 ülkeden üniversitelerimizde burslu olarak okuyan yaklaşık 200 öğrenciye brifing verilecek. 
“Gönüllü Tanıtım Elçileri” temasıyla düzenlenecek brifing sonrası öğrencilere ve konuklara resepsiyon verilecek; ardından da Büyük Han gezdirilecek ve Kıbrıs Türk kültürü hakkında örnekler sunulacak. 
Bu türden bir etkinlik ilk kez yapılacak. Ve ilk etapta 200 öğrenciye ülkemizin durumu hakkında ilk kez birinci ağızdan bilgi verilecek ve kendilerinden “Gönüllü Tanıtım Elçileri” olmaları istenecek. Bu ülkemizin tanıtılması adına son derece önemli bir gelişme. 

MESAJLAR
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Bugün Lefke yollarına düşecekmişsiniz ve Lefke’de önemli bir müjde verecekmişsiniz. Desenize bugün gözler Lefke’de olacak.  
Kutlu EVREN: Dün bakanlıkta olağanüstü bir toplantı yapmışsınız ve birkaç önemli isimle hayli uzun süren bir toplantı gerçekleştirmişsiniz. Karpaz bölgesi ile alakalıymış bu toplantı. 
Dr. Özdemir BEROVA: Ara eleman yetiştirilmesi konusunda meslek okullarının bir kampüs içerisinde toplanması adına önemli bir projeyi hayata geçirmek için yoğun bir çalışma başlatmışsınız. Umarız en kısa sürede hayata geçer bu düşünce. 
Tahsin ERTUĞRULOĞLU: 43 ülkeden yaklaşık 200 öğrenciye bugün KKTC’nin gönüllü tanıtım elçileri olmasını istetecekmişsiniz. Tek seferde bu kadar yabancı ülkeye gönüllü elçi göndererek bir rekora da sahip olacaksınız anlaşılan.  
Hüseyin Avkıran ALANLI: Söz konusu bölge olunca düşman ile birlikte el sıkışmakta bir zaruret görmediğinize göre siz de bölge için yapılacak olan bu projeye gönülden inandınız demektir. 
Sonay ADEM: CTP’nin bir bölümü size fena halde diş bilemeye başladı. Bu arada yakında bazı eski dosyaların açılacağı konuşuluyor. Bizden söylemesi. 
Prof. Dr. Ata ATUN: Yeni kurulacak bir üniversitenin kurucu rektörü olmak için kolları sıvamışsınız. Hadi bakalım kolay gelsin, kesinlikle bu işi de başaracağınıza da inanıyoruz. 
Behai MUTLUCAN: Demirhan’da kurduğunuz çiftliğin müdavimleri her geçen gün artıyormuş. Çiftlik yaşantısının yanında köy kahvaltısı da gelen konuklardan tam not alıyormuş.  
Muslu AKGÜNEY: Fazla kilolardan kurtulmak için şok diyet programına başlamışsınız. Aman dikkat edin de şok diyet sizi şoka sokmasın.  
Hasan UZUN: Gizli gizli köy gezilerine başlamışsınız. İyi de bu memlekette hiçbir şeyin gizli kalmayacağını bilmiyor musunuz? Birileri sizi sıkı takibe almış, bizden söylemesi. 
Halil ESENDAĞLI: Değirmenlik Belediye başkanlığı için son günlerde bölgedeki ziyaretlerinizi arttırdığınız görülüyor. Son günlerde bölgeden dışarı çıkmadığınız konuşuluyor. 
Yüksel ÇELEBİ: Kişisel talep ve isteklerimizi köşeye taşımayız ama sadece bize değil bölge sakinleri de şikayetçi olunca yazma gereği hissettik, bir vidanjör 15 günde mi geliyor vatandaşın kapısına? 
Mehmet HARMANCI: Lefkoşa’da sıcakların gelmesi ile birlikte sineklerde çok ciddi bir artış yaşanıyor. Son günlerde giderek bu konuda şikayetler artmaya başladı. 
Sadık GARDİYANOĞLU: Lefkoşa ilçesinde tüm sandıklarda yaptığınız çalışmaları tamamlamış ve artık Lefkoşa dışında da bazı çalışmalara başlamak için program hazırlığına girmişsiniz. Hem Lefkoşa ile birebir ilgileniyorsunuz hem de ada genelinde çalışıyorsunuz. 
Nihan YÜCEL:  Ada TV’de başarılı programlara imza atıyorsunuz ama lütfen stüdyoya sinek ilacı da aldırmayı ihmal etmeyin. Zira konukların ısırılmadık yerleri kalmıyor son zamanlarda.  
YORUM EKLE

banner471

banner473