banner564

Zor bir seçim

Pazar gününe artık sayılı günler kaldı. Kıbrıs Türk toplumu önümüzdeki dört yıl boyunca kendisini yönetecek vekilleri belirlemek için sandığa gidecek ve inandığı, güvendiği partiye oy verecek veya kişilere tercih yapacak.
Bu seçimlerde belirleyici dört unsur olacak bana göre;
BİRİNCİSİ: Bu seçimlerin kilit partisi ve herkesin sonucunu görmek istediği parti, Halkın Partisi. Kaç vekil çıkaracak? Kaçıncı olacak? Bunlar son derece önemli. Zira HP’nin performansına göre diğer partilerin durumları da belirlenmiş olacak.
İKİNCİSİ: Karma ve yanacak oylar da bence bu seçimlere damgasını vuracak. Hatta karma oylar ilk üç partiden hemen sonra yüzdelik olarak gelebilir. Yüzdeliğe vurduğumuzda oyları karma oy verenler 4. sırada yer alacak partilerin sıralamasında. Ve yine bu seçimlerde tarihi bir oy yanacak gibi gözüküyor. Zira özellikle karma oyların karılma şeklinde hala daha vatandaşın kafası karışık.
ÜÇÜNCÜSÜ: YDP ve MDP’nin ne kadar oy olacağı da bu seçimlerin en büyük denklemlerinden bir tanesini oluşturuyor. Zira YDP’nin meclise gireceği söylenirken bu iki partinin sağın merkez partileri yani UBP ve DP’den ne kadar oy götürdüğünü de seçim sonuçları ortaya çıktığında görmüş olacağız. 
DÖRDÜNCÜSÜ: Daha önce BKP ile birleşemeyen TDP çok acı bir tecrübe yaşamıştı seçimlerde. Şimdi benzer bir durum TDP ile TKP arasında var. Gerçekten de ayrı ayrı ikisi de barajı geçecek mi? Veya birisi barajı geçerken diğeri hemen baraj sınırında kalacak mı? Böyle bir durumda kaçırılan vekil sayısı ne kadar olacak?
Tüm bu soruların cevapları Pazartesi sabahı yeni oluşacak meclisimizin yapısını şekillendirecek ana etkenler olacak. Ve bu soruların cevaplarını Pazartesi sabahından sonra da aramaya devam edeceğiz anlaşılan.

Başkanlar 
8 partinin 7 tanesinin genel başkanı Pazar günü karşımıza milletvekili adayı olarak çıkacak. Bir tek MDP Genel Başkanı Buray Büsküvütçü milletvekili adayı değil.
Aday olan yedi başkan adayından sizce kaç tanesi Pazartesi günü çıkacak sonuçlara göre mecliste olabilecek? Bize göre aday olan yedi başkan adayının en az yarısı meclisi göremeyecek.
Zira bu yedi genel başkanın partileri içinde ki duruşları hala daha sorgulanıyor. Hal böyle olunca bize gelen duyumları da ekleyince yedi genel başkanın en az yarısının meclis şansının olmadığını söylemek çok da zor değil. 

Kadın adaylar
Dr. Sibel Siber, Doğuş Derya, Fazilet Özdenefe ve İzlem Gürcağ. Meclisteki dört kadın milletvekili olarak bu dönem görev yaptılar. Sibel Hanım yeniden aday değil. Diğer 3 kadın vekil yeniden aday oldular partilerinden.
Bu arada yenilenen seçim sistemine göre partiler aday listelerinin en az yüzde otuzunu kadın adaylardan göstermek zorunda kaldılar bu seçimlerde.
Ve en merak edilen konuların başında yeni dönemde mecliste kaç tane kadın milletvekili göreceğiz? Ama en azından bu son dönemin üstünde bir sayıda kadın vekili mecliste görmeyi arzu ediyoruz. 

MESAJLAR
Tufan ERHÜRMAN: Seçimlerin son düzlüğünde son günlerde sosyal medyaya ağırlık vermiş ve her gün canlı yayınlanan sosyal medya yayınları ile seçmenlere ulaşmaya başlamışsınız. 
Dr. Sibel SİBER: Seçim döneminde susmayı tercih ettiniz ama seçimlerden sonra konuşacak çok şeyiniz olduğunu söylüyormuşsunuz. Valla biz de merak ediyoruz, bakalım neler anlatacaksınız? 
Kutlu EVREN: Seçim yaklaştıkça bel altı vuruşlar da başladı. Birileri telefonlara sarılıp sanki de siz arattırıyormuş gibi partilileri arayıp isimler veriyormuş. Aman dikkat. 
Aydın SOYER: Seçimlerin son düzlüğünde artık sizde vitesi iyice büyütmüşsünüz ve bazı operasyonlar için artık düğmeye basmışsınız. Gazanız mübarek olsun öyleyse. 
Ayşemden AKIN: Valla kimseyi memnun edemediniz bu seçim döneminde. Sürekli bir şikayet var adaylardan, neyse yapacak bir şey yok, gene de şükretsinler size. 
Mahmut ANAYASA: Seçimleri boykot kampanyanız giderek büyüyor ve her geçen gün biraz daha seçmenden ilgi görüyor. Bakalım Pazar gününe kadar kaç kişi daha seçimleri boykot edecek. 
Nihan YÜCEL: Pek muhterem yengeniz Hakk’ın rahmetine kavuşmuş. Merhumeye Allah’tan rahmet, geride kalanlara da sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun. 
Ozan CEYHUN: Düğün için son hazırlıkları tamamlamak üzereymişsiniz. Bu arada Kıbrıs’tan düğüne gelecek dostlarınız şu sıralar çok ama çok yoğun. Pazartesinden sonra durumlar daha da netleşecek gibi. 
Çiğdem DÜRÜST: KKTC’ye olan inancınıza ve bu ülkeye olan bağlılığınıza bir kez daha hayran kaldık. Umarız sizin gibi her geçen gün bu devlete gönülden inananların sayısı artar. 
Mehmet ÖZKARDAŞ: Bu seçimlerde mühür yerine karma oy kullanacakmışsınız. Aman dikkat edin ve kardığınız bölgeleri, partileri ve kişileri iyi hesaplayın da oyunuz yanmasın. 
Devrim BARÇIN: İyi bir sendikacı olmak için bilimsel çalışmalara önem verip bu alanda iyi istatistikler tutmaya başlamışsınız. Rakamlar kadar yasaları da iyi bilirseniz iyi bir sendikacı olursunuz. 
Candan AVUNDUK: Kıbrıs Türk Sanayi Odası Genel Başkanlığı göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. İlk başta aday çıkmamıştınız ama anlaşılan görev geldi ve sizi yedi ay sonra buldu. 
Mehmet EZİÇ: Girne İş Adamları Konseyi olarak özellikle bazı yerlerin işletmesine talip olmuşsunuz. Ah keşke yerel yönetimlerin böyle bir hakkı olmuş olsa. 
Nupelda KARABUĞDAY: Yeni yıl en çok size uğurlu gelmişe benziyor. Zira yeni yıla yeni bir aşkla girdiğiniz konuşuluyor. Hadi hayırlısı.. 
Pembe Düzova ÖZGENLER: Bebecik karnınızda büyüdükçe eski kıyafetlerinizi giyememekten şikayetçi oluyormuşsunuz. Durun daha bir iki ay daha geçsin de görelim sizi. 

GÜNÜN SÖZÜ
 “28 yıllık siyasi tecrübe, olmazsa olmaz ortaya koymamayı öğretti bana. Herkesle konuşur, tartışırsınız, aklınızdakini en rahat uygulayabileceğiniz parti hangisiyse uzlaşıp hükümeti kurarsınız. Protokol dışına taşıldığı anda koalisyonlarda sorunlar çıkar, koalisyon bozulur. Oturur herkesle konuşuruz. DP’nin özelliği zaten o. Kimseye karşı bir duruş sergilemedik. Köprü vazifesi gördük.”
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş
YORUM EKLE

banner608

banner473