banner564

“Devede kulak”

Her gün olumsuz haberleri gazetelerin manşetlerinde okuyoruz değil mi? Oysa doğal bir zenginliğe sahip bir adada yaşıyoruz.  Güvenliğimizden tutunda maaş ödemelerine kadar sürekli yanımızda olan bir Türkiye var. 
Ne var ki bu yardımlardan rencide oluyoruz son zamanlarda. Bunun iki nedeni var. 
BİRİNCİSİ: Yapılan yardımları gözümüze sokmaya çalışan Türkiye’nin adadaki bazı memurları;
İKİNİCİSİ: Türkiye’nin yardımları ile iş yapmış havasına girip, iş yapmadığını iddia eden muhalefeti, Türk düşmanlığı ile yargılayan bedavacı kesim.
Hal böyle olunca Türkiye önceden doğrudan KKTC bütçesine koyduğu katkıyı zamanla proje bazlı hale getirdi. Çünkü bütçeye yatırım adı altında konan mevduatlar başka başka işlerde kullanıldı.
Geçenlerde görevden alınan Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş;“Türkiye Cumhuriyeti’nin, KKTC'ye yardım olarak yıllık 300 milyon Dolarlık bir bütçe ayırdığını” açıklamıştı. 
Peki, Türkiye için yıllık 300 milyon dolar ne demek?
Rakamlar üzerinden devam edelim. Türkiye'nin 2012'de yaptığı kalkınma yardımlarının toplamı 3 milyar 436 milyon dolardı. Buna göre Türkiye'nin resmi kalkınma yardımlarından en çok yararlanan ülkeler sırasıyla Suriye, Mısır, Afganistan, Kırgızistan, Somali, Sudan, Tunus, Filistin, Kazakistan ve Bosna Hersek olarak açıklanmıştı.
Türkiye, KKTC’nin dışında 2012 yılında Somali'den Bangladeş'e, Myanmar'dan Kosova'ya 121 ülkeye yardım elini uzatmıştı.
Türkiye 2012-2013 yıllarında sadeceMısır’a 500 milyon doların üzerinde yardım sağlamıştı. Bugün Türkiye ile Mısır’ın arası eksisi gibi değil. Malum nedenlerden ötürü Mısır, Türkiye’ye arkasını dönmüş durumda.
Türkiye’nin halen yardım yaptığı ülkelerin başında Suriye geliyor.  Türkiye 2011’den bu yana 2,1 milyon Suriyeli mülteciye8 milyar dolar harcadı, harcamaya da devam ediyor. 
Bu rakamlara bakıldığında Türkiye’nin KKTC’ye ayırdığı bütçe deyim yerinde ise “deve de kulak”.
Burada önemli olan gelen yardımların doğru olarak kullanabilmesi. Türkiye’nin ayırdığı bütçenin önemli bir kısmı proje eksikliği nedeni ile iade olduğunu da biliyoruz.
Kısacası Türkiye her şartta ve her daim Kıbrıs Türkü’nün yanında. Rakamlar bize en azından bunu söylüyor. Gazetelerin birinci sayfalarındaki olumsuzluklara gelince; bunları ortadan kaldırmak tamamen bizim elimizde. Belki de sıkıntı tamda bu noktada. 
Seçimler ne zaman?
Çok net söylüyorum bugün UBP bir öneri getirse ve seçimlerin Temmuz veya Ağustos 2018’te yapılması ile ilgili muhalefet biraz gürültü yapıp el altından da onay verecektir.
UBP ve DP’nin telaffuz ettiği Nisan 2018’e 8 ay kadar bir süre kaldı. Yani 250 günden daha az. Partiler ne yapıyor?
UBP köyleri geziyor şu günlerde. Eski vekillere tepkiler var. Yeni isimler istiyor taban.
CTP’de Genel Başkan ve nöbetçi 3 vekil dışında ses seda yok. 3 vekil ile hükümeti seçime zorlama şansı da yok.
TDP’de durum birazcık belirsiz. Yeni adaylar bulma peşindeler. Birde TKP’ye gidenlerin durumu var.
DPde halinden memnun. Serdar Beyin parlak çıkışları ile varlığını sürdürme çabası içinde.
HPde seçim istiyorum diyor ama bakmayın bir yandan da örgütlenmelerini daha yeni tamamlıyor. Girne ilçe binasını daha yeni açacaklar. 
YDP’de de durum HP gibi. Seçim istiyor görüntüsünde ama daha henüz teşkilatlanmasını tamamlamış değil.
TKP’de de CTP’ye yönelik operasyonlar devam ediyor. Nerede biter kestirmek çok zor.
Kısacası seçim lafını bugünlerde kimse duymak dahi istemiyor… 
MESAJLAR
Mustafa AKINCI:Maraş konusu ile birlikte Kıbrıs konusunda bir hareketlenme olabileceği söyleniyor. Siz ne diyorsunuz bu işe? 
Dr. Derviş EROĞLU: Birkaç günlüğüne İstanbul’a gitmişsiniz. Dünyanın en güzel kentleri arasında yer alan İstanbul’u gezme fırsatı da bulabildiniz mi?
Hüseyin ÖZGÜRGÜN:Anlaşılan muhalefetinde seçime gitme niyeti yok.Serdar Beyin dediği gibi Temmuz’a da kalacak gibi seçimler. 
Özdemir BEROVA: Çanakkale olayı ile ilgili olarak kamuoyu desteği sizden yana olduğuna göre artık bu konuyu kapatabilirsiniz. Zira vatandaş yapılan eleştirileri yersiz buldu.
Kutlu EVREN:Dün Akdeniz ve Tepebaşı köylerini gezmişsiniz. Hazır oralara kadar gitmiş iken Tepebaşı’nın meşhur karpuz ve kavunlarının tadına da baktınız mı? 
Dr. Faiz SUCUOĞLU:Sendikanın aksine öyle servisler falan kapanmadı. Demek ki bu kadar büyütmemek gerekiyormuş bu işi. Artık sizde rahat doktorlarda. 
Dr. Ahmet KAŞİF: Mersin’deki yayla tatilini bitirip ülkeye dönmüşsünüz. Bu arada Recep Akdağ ile de telefonda görüşmüşsünüz. Yakında adaya gelecekmiş zaten. 
Kemal Deniz DANA:Dün elinizden telefon bir saniye bile düşmemiş ve gün boyunca hastanelerin başhekimleri ile hastanelerdeki durumu an be an takip etmişsiniz. 
Berna SELENGİN:Anladık işinize çok bağlısınız ama ara sıra da eve vakit ayırsanız hiç fena olmayacak. Zira akşamları eve iş getirmenizden ötürü evin beyi fena halde dert yanıyor, haberiniz olsun. 
Enver ALGUN: Çok geçmiş olsun, sokak magandaları geçen akşam size saldırmışlar. Bakalım bu sokak magandaları yakalanıp adalet önüne çıkabilecekler mi?
Kazım TÜRKKAN:Çok şükür, sonunda deniz sezonunu açabilmişsiniz. 1 Ağustos sizin içinde deniz bayramı olmuş. Neyse keyfini doya doya çıkarsaydınız bari.
Kenan AKIN:Dipkarpaz’daHector ile ilgili olarak benim mi yoksa Süleyman Ergüçlü ağabeyin mi kulaklarını çınlattınız? Tam anlayamadık, biraz daha ipucu verirseniz hiç fena olmaz.
İsmail ARTER:  Özellikle yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizden son günlerde mesajlar geliyor. GlapsidesPlajının son hali için size teşekkürlerini sunuyorlar.
Arif Salih KIRDAĞ: Siyasetten sonra şiir yazmaya da başlamışsınız. Yalnız ilk şiirinizin konusu Bülbül olunca bazı esprilere de maruz kalmışsınız. 
Hasan PAKSOY: Başıboş sokak köpekleri 30 kadar tavuğunuzu telef etmiş. Çok geçmiş olsun, bu başıboş sokak köpekleri konusunda belediye başkanına gitmeyi düşünüyor musunuz? 
GÜNÜN SONU
“Pis bir ülkeyiz. Belediyeler atılan çöpleri temizlemekten başka faaliyetler için vakit bulamıyor. Turistlerin de şikayeti kirli bir ülke olmamız. Mehmetçik, cittaslow kenti ve çöpleri temizlemekten diğer faaliyetlere vakit ayıramıyor. Ayrıca çevreyi temizlemek için gereksiz istihdam yapma gereği de duyuyoruz, bu da ekonomik anlamda külfet oluyor”
Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli
YORUM EKLE

banner608

banner474