banner564

Artış beklemeyiniz

Asgari ücret komisyonu bu yılın ilk toplantısını yaptı. Sonuç ne çıkar bilinmez ama bilinen tek şey yılın ilk 7 ayı sonunda gerçekleşen hayat pahalılığı sonunda vatandaşın gerçek anlamda azalan alım gücünün, Ocak ayı seviyesine kesinlikle gelemeyeceğidir. 
Aslında tıpkı devletimiz gibi hergeçen gün fakirleşen ülke insanımızın büyük çoğunluğu çoktan ay sonunu getirebilmek için hesap kitap devrini çoktan başlattı ve görünen o ki bu devir büyük bir mucize olmazasa uzunca bir süre devam edecektir.
Yönetenler gürültüden hoşlanmaz
Bizim ülkede iktidara kim gelirse gelsin önceliğini kendisine en çok sorun çıkarabilecek kesimleri mutlu etmek olarak belirler. Durum böyle olunca da tabi ki öncelik kamu kesimini mutlu edecek adımların atılması olur.
Aslında çok da haklılar, çünkü bizde ençok ses sendikalardan gelir. Haklı veya değiller sendikalar sürekli birşeyleri eleştiriyor, artık çok fazla taraftar bulmasalar bile yine de eylemler yapıyor, kısacası gürültü çıkarıyor.
Peki bizde sendikalar nerelerde örgütlü, çoğunlukla kamu kurumlarında örgütlü.
Ben sendikaların örgütlü olduğu özel kuruluş bilmiyorum, zaten sendikalar da özel sektörün örgütlü çalışmasını sanırım çok fazla istemez, çünkü özel sektör dedin mi hemen akla daha çok sorun daha çok mücadele gelir. Kısacası sendikalar da işin kolayını buldular, durup da kendilerini uğraştıracak işlere burunlarını sokmuyorlar.
İşin özeti tıpkı yönetenler gibi sendikaların da özel sektörde olup bitenlere gözleri kapalı, halbuki hem şu anki iktidarın büyük ortağı hem de tüm sendikalar söylemlerinde emekten yana olduklarını hep seçim malzemesi yapmışlardır.
Hepsi göstermelik
Yapılan asgari ücret komisyonu toplantısına 5 devlet temsilcisi, 5 işveren temsilcisi ve 5 de çalışanları temsilen temsilci katılıyor. Peki çalışanları temsilen toplantıya kimler giriyor, tabi ki bazı sendika başkanları giriyor. Özelle alakası olmayan, özelde çalışanları temsil etmeyen sendika başkanları çalışanların maaşlarını belirlemek için komisyonda toplantıya giriyor ve burada çalışanların hakkını enteresan bir şekilde arıyor. 
Yani anlayacağınız bu toplantılardan çıkacak olan kararın çalışan lehinde olması biraz hayal. Bana göre tam bir kaos ortamında çalışan özel sektördeki emekçilerin hiçbir sorunu ile ilgilenmeyenlerin bu toplantılarda kimi temsil ettikleri de mechuldur. Zaten son yıllarda asgari ücret komisyonu toplantıları sonunda verilen kararlardan da bu toplantıların göstermelikten öteye gitmediğini apaçık ortaya koyuyor.
Artış olmaz
Yapılan ilk toplantının ardından ilgili bakanın “son yıllarda yıl içerisinde asgari ücret çalışması yapılmadı” demesi bile neticenin ne olacağının başından belli olduğunu ortaya koyuyor. Yine toplantı sonrasında, ilgili sendikanın talebiyle toplandık açıklaması bile aslında asgari ücret komisyonunun zoraki ve göstermelik olarak toplandığını gösteriyor. 
Dolayısıyla bu toplantılarda artış olacak beklentisi içerisinde olanlar böyle bir ümide kapılmasın, çünkü herhangi bir sonuç çıkmaz. 
YORUM EKLE

banner608

banner473