banner564

Balık baştan kokmamalı

Son yapılan milletvekili seçimlerinin ardından meclise giren genç vekillerin, yıllarca tabu olarak görülen birçok konuyu gündeme getirmeleri veya getirmek için hazırlık yapmaları dikkat çekiyor. Birçok alavere dalavere ile yürüyen siyasetimizde, yıllarca kapalı kapı arkalarında konuşulan konuları gündeme getirmek ve tartışılmasını sağlamak aslında büyük cesaret ister çünkü malum bizde “statüko” dimdik ayakta.

Sadece bir maddesi tartışılan, ancak özellikle hukukçular tarafından oldukça beğenilen “Özel Ceza Yasası’nın” ardından şimdi meclis gündemine Anayasa’da değişikliği düşünülen ve mutabık kalınan çalışma geldi, gelmesine geldi de daha çalışma aşamasında bunu da gündeme alabiliriz denen bir değişiklik maddesinin olmaması şahsen beni hayal kırıklığına uğrattı.

Milletvekilliği esas iş mi hobi mi?

Daha Anayasa değişiklik alt komitesi çalışmalarına devam ederken, halen var olan ancak muğallakta olan milletvekillerinin ikinci bir iş yapmamaları konusundaki maddenin yeniden düzenlenerek netleştirilmesi sağlanacaktı, ama gündeme gelmediği için demek ki birilerinden veto yedi.

Vatandaşların büyük çoğunluğu milletvekillerinin performansından memnun değil, bunu zaten sayın vekillerimiz de çok iyi biliyor, alınmasınlar ama çoğu milletvekilliğini ekstra gelir kapısı olarak görüyor.

Peki milletvekilliği en yüksek seviyeden kamu görevi değil midir ?

Evet kamu görevidir.

Kamu görevlileri yasasının ilgili maddesi kamu görevlilerinin ikinci bir iş yapmalarına engel mi?

Evet engeldir.

O zaman diyorum ki “sayın vekillerim bu işe hep birlikte bir el atınız, el atınız ki kamuda çalışıpta ikinci işi yapan ve özel sektörde acılar içinde evine ekmek götürmeye çalışanlarla haksız rekabet edenlere söz söyleme hakkınız olsun”.

Mevcut durumda yasa olmasına rağmen kamuda ikinci hatta üçüncü işi yapanlara bişey söyleyemiyorsunuz. Çünkü söylemeye kalkarsanız size “hade ordan siz önce kendinize bakınız” derler.

Özel sektör çalışanlarını devlete alın

Ülkemiz Anayasasında, ülkede yaşayan tüm vatandaşlar eşit haklara sahiptir ve bu haklar da düzenlenen yasalarla güvence altına alınır maddesi var. Yani sen vatandaşına eşit haklar tanıyacaksın, eşit davranacaksın. Kısaca kamuda çalışanlara verdiğin hakları özelde çalışanlara da vereceksin.

Madem ki siz değerli milletvekillerimiz ikinci işten vazgeçmiyorsunuz, dolayısı ile kamuda çalışanlara da müdahale edemiyorsunuz alın size güzel bir öneri!

Yapacağınız düzenlemelerle özel sektörde çalışanların ikinci iş için kamuda çalışmasına olanak sağlayın, böylece Anayasadaki eşitlik ilkesini sağlamış olursunuz.

Mesela çiftçilikle uğraşan ve zar zor geçinen Ali’yi Maliye Bakanlığı’na boş zamanlarında çalışacak şekilde işe alınız.

Veya Omorfo’da artık dalında kalan narenciye üreticisi Mahmut’u, eline birkaç kuruş geçip insan gibi yaşaması veya sürekli ödeme yaptığı halde hiç azalmayan aksine artan banka borçlarını ödeyebilmesi için Sanayi Dairesi’nde işe başlatın.

Tabi ki bunlar hayal, ama balık baştan kokmamalı, artık meclise girenler veya girmek isteyenler bir karar vermeli. Ya milletvekili olarak, sıfırı tüketme noktasına gelmiş bu ülke insanına tüm enerjinizle hizmet verip çıkşı yolları arayacaksınız, ya da evinizde oturup bal gibi mesleğinizi yapacaksınız.

Çünkü artık deniz bitti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLE

banner471

banner474