banner564

Başta bitlenme her yaşta olabilir

  Baş bitlenmesi en sık görülen bitlenme formudur. Her yaşta görülebilmekle birlikte çocukları, özellikle de kızları etkiler. Bu hastalık, sağlık koşullarının iyi olmadığı ve toplu yaşanılan yerlerde bitli kişilerle doğrudan temasla veya tarak, şapka gibi eşyalarla dolaylı olarak bitin kendisi veya yumurtası yoluyla bulaşabilmektedir.

   Bir kişide ortalama 10-12 bit bulunur. Dişileri günde 4-5 yumurta yumurtlar. Sirke adı verilen bu yumurtalar kılın gövdesine sıkıca yapışık olarak bulunur. Sirkeler kepeğe benzer, ancak kepekler hiçbir zaman bir sirke kadar sıkı bir şekilde saça yapışmaz.

   Bir sirkeden bit oluşması için üç hafta geçmesi gerekmektedir. Bit, insandan uzakta 3 gün, sirke ise 10 gün yaşayabilmektedir.

 

Isırınca kaşıntı başlıyor

 

   Hastaların en belirgin şikâyeti bitin ısırdığı yerden tükürüğünün deri içine girmesi ile hastada allerjik duyarlılık gelişmesi sonucu ortaya çıkan saçlı derideki kaşıntıdır.

   Ancak bazı hastalarda herhangi bir belirti vermeden de seyredebilir. Bitler, daha çok ensede ve kulak arkasında yerleşir, nadiren sakal ve diğer kıllı bölgeleri de etkileyebilir.

   Bitin kan emdiği yerlerde küçük kırmızı kabuklar görülebilir. Kaşıma sonrasında da mikrobik deri hastalıkları, boyun bezelerinde şişme ve ekzema gelişebilir.

 

Bakınca görmek zordur

 

   Bitin sayısı çok fazla olmadıkça bitin kendisini görmek zordur. Teşhiste saçtaki sirkelerin görülmesi çok önemlidir ve rahatlıkla görülürler.

   Uzun saçlarda uçlardaki sirkeler aktif hastalığı göstermeyebilir. Saç derisinden 0,7 cm uzakta sirke saptanması tanı açısından çok değerlidir. Bit tarağı kullanıldığında ise canlı bit veya sirkelerin saptanması daha kolaydır.

   Tedavi canlı bit ve yumurtalarına karşı hazırlanmış losyon ve şampuanlarla yapılır. Bu tedaviyle bitler ve sirkeler ölürler. Ancak kıla sıkıcı yapışık sirkeler, içlerinde canlı bit olmamasına rağmen uzun süre yerlerinde kalırlar. Bunları saçtan mekanik olarak temizlemek için özel bit taraklarından yararlanılabilir.

 

******

Not: Cilt hastalıklarıyla ilgili sorularınızı göndermeniz halinde, yanıtını haftaya yine bu köşede bulabilirsiniz.  E-mail: [email protected]

YORUM EKLE

banner471

banner474