banner564

Bel soğukluğu

   Tıp dilindeki adı gonore olan bu hastalık, insanlık tarihinin en eski cinsel ilişki ile bulaşan hastalığıdır. Halk arasında bel soğukluğu olarak da bilinir ve etkeni Neisseria gonorrhoeae adlı bakteridir. 
   Cinsel olarak aktif ve birden çok partneri olan genç erişkinlerde daha sık görülür. Kadınlarda en sık 15-19 yaş arasında, erkeklerde ise 20-24 yaş arasında görülür.
   Bulgular cinsel ilişkiden sonraki 1-14 gün içinde ortaya çıkar. Kadınlardaki en önemli belirti idrar yapma sırasında ve sonrasında gelişen ağrı ve yanma şikâyetidir. Buna ek olarak vajinal akıntı ve yanma, karın alt kısımlarda ağrı da görülebilir. 
   Erkeklerde ise penis içinde yanma ve kaşınma hissi hemen her zaman görülebilir. İdrar yaptıktan sonra veya boşalma sonrası yanma ve akıntı diğer bulgulardır. Genital bölgede görülen bu şikâyetlerden başka, cinsel ilişki yoluna bağlı değişmekle birlikte gözlerde kornea infeksiyonu, boğazda farenjit de görülebilir. 
Hamile olanlar dikkat!
   Hastalık hemen her zaman cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Gebelikte hastalığa yakalanıldığında ise anneden bebeğe geçebilir.
    Bel soğukluğunun tanısı hastanın belirtileriyle konulabildiği gibi genital bölgedeki akıntıdan örnek alınarak da kesin tanıya gidilebilir. Hastalık için en önemli risk faktörlerinden biri ise birden çok cinsel partnere sahip olmak ve korunmasız cinsel ilişkidir. Bel soğukluğuna yakalanan kişilerin cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar açısından da kontrol edilmesi önemlidir.
   Bel soğukluğu tedavisi tanı koyulduktan sonra oldukça kolaydır ve antibiyotiklerle etkili bir şekilde tedavi edilmektedir. Çoğu olguda tek dozluk tedaviler yeterli olur. Eğer ki vücutta yaygın infeksiyon durumu mevcut ise, hastanede yatarak ve damardan antibiyotik tedavisi gerekebilir. 
Erken tedavi önemli
   Tedavi edilmediği takdirde ise ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Erkek ve kadınlarda iç genital organları etkileyerek kısırlığa neden olabilir. Yine eklemlere, idrar yollarına ve bağırsaklara yayılarak buralarda kronik hastalığa yol açabilir. 
   Gebelikte uygun tedavi edilmediği durumlarda ise, doğacak bebekte körlük, saçlı deride infeksiyonlar ve yaralar görülebilir.
   Bel soğukluğuna yakalanmış kişilerin bu durumdan cinsel partnerlerini derhal haberdar etmeleri, vakit kaybetmeden tedaviye başlamaları bulaştırıcılık açısından oldukça önemlidir.   Tedavi süresi tamamlanıncaya ve belirtiler ortadan kalkıncaya kadar cinsel ilişkide bulunulmaması gerekir.
YORUM EKLE

banner471

banner474