banner564

Bizdeki ve dünyadaki gündem

Orman yangını geçen haftanın en önemli konusuydu. Eko – Sistem’in bir parçası olan ormanlar sadece bitki topluluğu olarak görülmemelidir. Ormanlar bitki toplulukları ile birlikte hayvanlar ve toprakta gözle görülmeyen organizmaların karşılıklı etkileşim içinde bulunduğu bir sistemdir. Ne yazık ki adamızın yazları sıcak ve kurak bir iklim kuşağında yer alması nedeniyle, ormanlarımız yaz aylarında büyük yangın tehlikesi altındadır.
Geçtiğimiz hafta Trodos’da günler süren yangınla büyük bir felaket yaşadık. Bu felakette bitki ve hayvanlar yok olurken, çölleşme, erozyon, su kaynaklarını bozulması gibi yangın sonrası yan etkiler bizleri beklemektedir. Felaketin yan etkileri hepimizi etkilerken, felaket karşısında maalesef ortak bir mücadele yürütemedik. 
Yangın sonrası, soğutma ve temizlik işlemleri yapılacaktır. Arazi meyilli olduğundan teraslama işlem yapılarak ağaçlandırma işlemleri yapılmalıdır. Yangın sırasında ortak bir mücadele yürütemedik belki ama yangın sonrası çalışmalarda ortak çalışmalar yürütüleceğinden eminim.
Yerel gündemi Trodos’daki yangın meşgul ederken, dünya gündemi İngiltere’de gerçekleştirilen referandumu (Brexit) konuşuyordu. Herkes İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde (AB) kalacağını düşünürken, referandum sonucu tüm dünyayı şok etmiş durumda. İngilizler % 52 oranında hayır diyerek AB’den ayrılma kararı aldılar. Bu durum bizi ne kadar etkiler. Kıbrıs’ın eski bir sömürge ülkesi olması nedeniyle İngiltere ile sıkı bağlarımız vardır. Güney kesimi hemen bir açıklama yayınlayarak İngiltere’deki halk oylamasına saygı duyduklarını belirterek vatandaşların soğukkanlı davranmaları gerektiğini söylediler.
Bizde durum nedir bilemiyorum. Yerel basınımızdan konu ile ilgili resmi bir açıklama duymadım. İngiltere’nin AB’den ayrılması elbette biz Kıbrıslı Türkleri de yakından ilgilendirmektedir. Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ile yükseköğrenim için İngiltere’yi tercih eden gençleri, İngiltere’ye yerleşenleri, ticari ilişkiler içinde olanları endişelenmektedirler. Hükümet edenlerin konu ile ilgili bir çalışması var mı, bilemiyorum.
AB’nin açıklamasında ise bu değişimin iki yıllık bir zaman diliminde olacağını bildirdi. Fakat uzmanlara göre İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ilk olmayacağı, devamının geleciği yönündedir. Şu bir gerçek ki, önümüzdeki günler dünya gündemi için yeni gelişmelere sahne olacak. Hep birlikte göreceğiz. Herkese iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner471

banner473