banner564

Et benleri

    Tıbbi ismi akrokordon olan et benleri iyi huylu, zararsız oluşumlardır. Kanserleşme eğilimleri kesinlikle yoktur. Asılı duran sönmüş bir balona benzerler. Zedelenmedikçe herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissine yol açmaz. 
   Ortaya çıktığı kişide bir taneden yüzlerceye kadar çok değişik sayıda bulunabilir. Şişmanlarda daha sık gözlenmektedir. Bazıları kendiliğinden dökülebilirse de, çoğu oluştuktan sonra olduğu gibi kalır.    
   Boyları genellikle 2-5 mm arasındadır. Normal deri renginde olurlarsa da, pembemsi renkte olanlar da gözlenebilir. Bazen içinde kanama olabilir ve rengi koyulaşır, önemli değildir. 
   Bazen siğillere benzetilebilir ve bu nedenle yanlış olarak bulaşıcı olduğu düşünülebilirse de, bulaşıcı özelliği de kesinlikle yoktur.
   Vücutta hemen hemen her yerde gözlenebilir. En sık yerleştiği yerler boyun ve koltuk altlarıdır. Göz kapakları, göğüs bölgesi, kasıklar ve kalçalar da tutulma sıklığı açısından bu iki bölgeyi izler. Küçük yaşlarda nadiren ortaya çıkar. 
   İnsanların yaklaşık olarak yarısında hayatları boyunca mutlaka et benleri gelişir. En çok orta yaşlarda belirmektedir. Fakat 60 yaşından sonra azalma eğilimi gösterirler. 
   Gebelikteki hormon değişiklikleri et beni gelişme eğilimine yol açabildiğinden, gebelerde sık gözlenmektedir.  
   Tedavi edilmesi gerekmez, çıkartılmaları tamamen kozmetik amaçlıdır. Bu amaçla sapından bağlayarak boğmak, sıvı azotla dondurmak, elektrokoterle yakmak veya cerrahi olarak anesteziyle kesilerek çıkartmak gibi yöntemler kullanılabilir. 
    Et benlerini tıbbi olarak tedavi edebilecek herhangi bir krem gibi bir ilaç yoktur. 
YORUM EKLE

banner608

banner474