banner564

Ferdi Bey’in anketi

Eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer dün meclis kürsüsünde hayli ilginç bir konuyu gündeme getirdi. Aday olmayacağını açıklayan ve bunun rahatlığı ile gülerek meclis kürsüsüne çıkan Ferdi Sabit Soyer, milletvekilleri arasında mini bir anket yaptığını ve yaptığı ankete göre konuştuğu hiçbir milletvekilinin Yüksek Seçim Kurulu’nun sonuçları 3 gün öncesinden açıklayacağına inanmadığını söyledi.
Ne yalan söyleyeyim benim de bu konuda derin endişelerim var. Zira günlerdir hem ekranlarda hem de gazetede bu konuyu gündeme getirdik. Hatta bu işin hesap kitabını bile sizlerle paylaştık. 
Ferdi Bey’in anketine katılanlar gibi bende sağlıklı sonuçların en az üç gün geçtikten sonra kesinleşeceğini düşünmekteyim. Kuvvetle muhtemel ilk olarak gece yarısına doğru seçimden hangi partinin birinci parti olarak çıktığını öğreneceğiz. Sonra sabahın ilk saatlerinde hangi adayların kazanmaya yakın olduğunu, hangi adayların yarışın dışında kaldığını öğreneceğiz. Ve ertesi günün akşamına falanda yarışın geçtiği adaylar arasındaki çekişmeyi izleyeceğiz. İtirazlar falan sonraki günü bulur gibi geliyor bana da. 
Dolasıyla Ferdi Bey’in anketi 54 gün sonra gerçekleşecek seçimler için son derece önemli. YSK da bu anketi dikkate almalı. 

Bütçe 
Dün mecliste bir kez daha gündem oldu bütçe. Malum seçime gidiyoruz ve bütçe geçmeden bir seçim yapılacak. Ancak bu ilk kez olmuyor KKTC siyasi tarihinde. Daha öncede bir iki örneği var. 
O yüzden bütçe üzerinden felaket tellallığı yapmamak gerekiyor. Yeni meclisin oluşması, yeni hükümetin kurulması ile birlikte bütçe de pek ala yapılabilir. Zaten şuan ki bütçe olanakları üç aşağı beş yukarı bellidir. Bütçede gelirler ve giderler belli iken çok da fazla söze gerek de yok. 

DP’de yaprak dökümü
2013 seçimlerinde tam 12 milletvekili vardı DP’nin. 4 yılda kala kala sadece Serdar Denktaş ve Fikri Ataoğlu kaldı önümüzdeki seçimlere aday olarak.
Ben yerinde olsam Serdar Bey’in biraz düşünürüm; “Ben nerede hata yaptım” diye. Hadi UBP’den gelenler geri döndü, ya diğerleri? 
Serdar Bey’in de elbet birçok geçerli mazereti vardır 12 vekille girdiği mecliste 2 kişi kalmaları hakkında. Ama dedim ya bizim başçavuş mazeret dahi kabul etmiyordu, açıkçası seçmen de bizim başçavuş gibi ise Serdar Bey’in değil çok çalışması, 54 gün uyumaması bile gerekir bu ortamda. 
Ahmet Kaşif, Zorlu Töre, Hasan Taçoy, Hamit Bakırcı, Hakan Dinçyürek, Özdemir Berova, Ergün Serdaroğlu, Menteş Gündüz, DP’den kopmuştu. Şimdi Hüseyin Avkıran Alanlı da aday değil, Mustafa Arabacıoğlu da. 
DP’de geriye kala kala Serdar Denktaş ve Fikri Ataoğlu kaldı yeni döneme. 

MESAJLAR
Hüseyin Avkıran ALANLI: 7 Ocak 2018 tarihinde yapılacak olan seçimlerde aday olmayacağınızı açıklamanız ile birlikte DP’de hesaplar iyice karıştı. 
Faiz SUCUOĞLU: Dün konuk ettiğimiz TDP’li arkadaş bile sağlıkta geçmişe göre iyi bir iyileşme olduğunu söylüyorsa bu konuda attığınız adımların sonuçlarındandır. En azından bilmenizi istedik. 
Ersin TATAR: Dünkü parti meclisinde artık tercih sayıları da normale döndüğüne göre kesme biçme işleri daha bir önem arz edecek gibi gözüküyor. 
Bilal KENDİRCİ: Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi olarak yeni yılda yine birçok projenin finansmanını üstlendiniz. Bu projeler yerel seçimler öncesi bazı belediye başkanlarına can simidi olacak. 
Nurettin ÇIRAKOĞLU: Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri ile ilgili Değişiklik Yasa Önerisini meclise sunulduğuna göre artık seçimlerde polislerin oy vermesine yönelik bir çağrı yaparsınız değil mi? 
Sevim Beşok ESENDAĞLI: Hafta sonu yapılan klasik araba yarışlarında bayanlar kategorisinde birinci gelmişsiniz. Yakında sizi motor sporlarında daha başka rallilerde de görürsek şaşmayız artık. 
İsmail ARTER: Gazimağusa Belediyesi tarafından yaptırılan yeni pazar yeri ülkede hem bir ilk hem de çok güzel oldu. Tebrik ediyoruz, bölgenin önemli bir ihtiyacı karşılanmış oldu. 
Tözün TUNALI: Seçimler öncesi yurt içindeki gezilerinizi arttırmaya başlamışsınız ve Ada’nın dört bir tarafına ziyaretler başlatmışsınız. 
Halil TALAYKURT: DP’den İskele bölgesi için aday adaylığınız hayırlı ve uğurlu olsun. Geçen seçimlerde çokça gezdiğiniz bölgede bu sefer kendiniz için oy isteyeceksiniz artık. 
Erol UYSAL: Kışlık odunları kesmek için çektiğiniz video izlenme rekorları kırdığına göre bu işte iyisiniz. Yarın bir kamyon odun alacağım artık bize de bir zahmet gelip hepsini bir güzel kesersiniz değil mi?
Bulut AKACAN: Anlaşılan birileri sizin siyasete girmenizi hazmedemedi ve sizi yarış dışına çıkarmak için çeşitli yollara başvuruyor. 
Ahmet SENNAROĞLU: Babanız için gece-gündüz demeden çalışıyorsunuz. Bu zamanda sizin gibi hayırlı evlat dost başına…
Kenan ÖRGEN: Lefke’de iyi bir çıkış yaptınız. Özellikle gençlerin desteğini büyük ölçüde aldığınız ve seçimlere katılmanız için Cumartesi gününe kadar yoğun bir şekilde çalışacaklarını öğrendik. 
Av. Ayşe ÖZTABAY: Partiye davet edilen kadın adaylarla tek tek ilgilendiğiniz hatta bazı çekimser kalan kadın adayların aday olmaları için sizin devreye girip ikna ettiğiniz konuşuluyor. 
Mahmut KANBER: CTP’den Girne kontenjan adaylığınız hayırlı ve uğurlu olsun.
ND 944: Hem yolda hatalı sürüş yapıyorsunuz, hem elinizde cep telefonu ile mesaj yazmaya devam ediyorsunuz hem de araç kullanmaya çalışıyorsunuz. Üstelik sizi uyaranlara da el kol hareketi yapıyorsunuz. Yakışıyor mu?

GÜNÜN SÖZÜ
“YSK Başkanı, "KKTC gerçeği olarak bir kişinin birden fazla partiye üye olduğunu da gördük. Biz bu kişileri listelerden ayıkladık" dedi. Bu ayıklama nasıl oldu? Bu kişilerin bütün partilerdeki üyelikleri mi silindi; yoksa bir partide bırakıldılar ama diğerlerinden mi silindiler? Bu kişilerin sayısı ne idi acaba? En fazla hangi partiler arasında kesişme oldu? Bu soruları bilsek, siyasi sistemin ne işe yaradığına dair yorumlarımızı daha etkili hale getirebiliriz belki.”
Hasan Erçakıca
YORUM EKLE

banner608

banner473