banner564

Kusursuz ten makyajının sırrı; yüz kontürleme nedir?

 Kontür aydınlatıcı (highlighter) ve kapatıcılarla (bronzer/concealer) yapılan bir makyaj hilesidir. Yüzün belirli kısımlarını aydınlatıp, belirli kısımlarını gölgelendirerek yüz hatlarını belirginleştirme, küçültme ya da öne çıkarma işlemine yüz kontürlemesi denilmektedir.
Kontür hangi ürünlerle yapılır?
Kontürleme yapılırken kullanılacak ürünler de oldukça çeşitlidir. Kişinin kendi cilt tonundan bir iki ton koyu olan bir fondöten kullanılabileceği gibi, çeşitli bronzer veya allık ya da koyu renk pudrayla da kontörleme işlemi yapılabilir. Bunun dışında toprak tonlarında ya da cilt tonundan çok farklı olmayan kahve tonlarında mat bir far ile de kontürleme işlemi yapılabilir. Yüz kontürlemenin kolayca uygulanabilmesi için kesik uçlu yani açılı bir allık fırçası ya da düz uçlu bir yüz fırcası kullanılabilir.
Kontür makyajı nasıl yapılır? 
• İlk olarak ten makyajının yapılmış olması gerekir. Daha sonra cilt rengine uygun olan bronzer seçilmelidir.
• Cilt rengi açık kişiler cilt tonundan bir iki ton koyu renkte bronzer seçmelidir. İçerisinde pembelik bulunduran bronzerlar daha şık duracaktır.
• Buğday renkli ve esmerler ise kendi cilt tonlarından birkaç koyu tonda bronzer seçmeli içerisinde kahvelik bulunan bronzerlar çok yakışacaktır.
• Yağlı cilt tipine sahip olanlar daha çok pudra bronzer seçmeli ve yağlanmaya karşı önlem almalıdır.
• Hassas ciltler ise bronzerların içerisinde yoğun kimyasal içermeyen, mineral tarzda doğal makyaj ürünlerine yönelmelidir.
• Bronzer kulak hizasından burun ucunda doğru fırça yardımı ile uygulanmalıdır. Aynı hizadan alın ve çene altına da uygulanmalıdır.
• Burun kenarları ve çene kısmının orta alt tarafına da çok az miktarda bronzer kullanılmalıdır.
Kontür yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
• Kontür yaparken yüz şeklinizi göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Farklı yüz şekilleri için farklı kontürleme yapılmaktadır. Örneğin; yuvarlak bir yüz şekliniz varsa sadece alın ve çene bölgesine aydınlatıcı sürmeli, alın köşelerinden başlayarak çene köşelerine kadar da kapatıcı uygulamalısınız. Böylelikle yüz hatlarınızı küçültüp, dikkati yüzün iç tarafına çekmiş olacaksınız. Bu da yüzünüzün hatlarını yumuşatarak, ince gözükmesini sağlayacaktır.
• Kontür işlemini, cildinizi yormamak adına günlük makyajınıza taşımamanızı tavsiye ediyorum. Daha çok mezuniyet töreni, düğün, kutlama gibi özel günlerde özel makyajlar için kullanmalısınız.
• Kontür yaparken seçtiğiniz ürünlerin simsiz olmasına özen göstermelisiniz. Aksi halde gölgelendirme ve aydınlatma işleminizle dikkat çekmek istediğiniz ya da örtmek istediğiniz noktalar kendini daha çok belli edeceğinden başarısız bir uygulama gerçekleştirmiş olacaksınız.
• Kontür uygulamasını makyaj fırçalarıyla yapabilirsiniz. Toz ya da krem highlighter ve bronzerlar için fırçalar bulunmaktadır.
• Her ne kadar bronzer ürünleri kontür yapmak için kullanabilseniz de bronzerlar, bronz bir görüntüye ulaşmanız için üretilmişir. Turuncu tonlarda bir bronzeri kontür için kullanmamalısınız. Beyaz tene sahipseniz; soğuk tonlu (griye yakın) ürünler, buğday ya da esmer tenliyseniz de sıcak tonlu (sıcak kahve) ürünler kullanabilirsiniz.
• Kontür işleminden sonra allığınızı yanağınıza uygularken; kapatıcı ile aydınlatıcı sürdüğünüz bölgeyi ortalayarak sürmeniz gerekir.
• Dudak üstüne uygulanan aydınlatıcının amacı dudağı daha dolgun göstermesidir. Burun bölgesine uygulanan concealer ve highlighter ise burun şeklini küçültür. 
Yüz tipi nasıl belirlenir?
Yüzünüzü düz tutun ve bir fotoğrafınızı çekin. Daha sonra bu fotoğrafta çene ucuna, çene çıkıntılarına, şakaklara ve alın tarafında saçların bitiş noktalarına birer nokta koyunuz. Sonra bu noktaları birleştirerek yüzü çerçeveleyiniz. Böylece yüz şeklinin taslağı oluşturulmuş olur. 
Yüz tipine göre kontür nasıl yapılır?
Elbette herkesin yüz şekli birbirinden farklı olduğu için tek tip kontür uygulaması da yoktur. Her yüz şekline göre farklı kontür uygulaması yapılmalıdır. Yüz tiplerine göre kontür nasıl uygulaması; 
Oval yüz
En ideal kabul edilen yüz şeklidir. Diğer yüz tiplerine yapılan kontür işleminin amacı da yüzün oval yüz şekline yaklaştırılmasını sağlamaktır. Alına, çeneye, allık üzerindeki bölgeye biraz highlight sürmeniz yeterlidir. Kontür yapmanıza zaten gerek yoktur. 
Yuvarlak yüz
Kontür işleminin en çok değiştirdiği yüz şekillerinden biri olan bu yüzlerde hatları daha keskin ve yüzü daha ince göstermek mümkündür. Tek yapmanız gereken, kontür uygulamasını yüzün yan kısmından saç diplerine yakın olarak çene kemiğine kadar uygulamak. Böylece koyu renkler ile yüzü şekillendirmiş olacaksınız. Aydınlatmayı ise elmacık kemiği üstü, alın ve çene üstünde yaparak yüze bir boyut kazandırabilirsiniz.
Kare yüz
Saç diplerinize ve çene kemiğinize koyu renkler ile kontür yapmanız gerekir. Alnınızı ve çenenizi ise açık renkler ile vurgulamanız gerekir.
Üçgen yüz
Kontür uygulamasını alnınızın saçlara yakın bölgesine ve elmacık kemiklerinizin alt kısmına yapmanız gerekir. Alın ortanız ve çeneniz ve elmacık kemik üstlerini ise bir aydınlatıcı ile aydınlatmalısınız.
Yüzünüz ters üçgen şeklindeyse; çene kısmınız geniş, alnınız ise dardır. Bu durumda çene kemiğinize kulak hizanızdan çeneye kadar olan kısma koyu renk sürerek kamufle etmeli, göz altına ve çeneye ise aydınlatıcı sürerek ön plana çıkarmalısınız. 
YORUM EKLE

banner471

banner473