banner564

Sütçüler çok yaşasın

Hasatalıkların tavan yaptığı kış döneminde doğal besinler çok önemli. Sadece hastalık dönemlerinde  değil, sağlıklı olduğumuzda da kurallar geçerli... Bir besin işlem gördükçe, vitamin ve protein miktarlarını kaybeder... Ve bu işlem görmüş besinleri tükettiğimizde vücudumuz aç kalır.
Keşke sadece aç kalsa... Aç kalmakla kalmaz, zararlı besinleri kullanmaya çalışır ve zarar görür. Tüm besinler doğal tüketildiği zaman yararlıdır. Bu süt için de geçerlidir... Bu konuda en son yapılan çalışmayı paylaşalım sizlerle....
Köylerde ve çiftliklerde doğup büyüyen çocuklarda astım ve alerjik hastalıkların daha az görüldüğü iyi bilinir.
“Journal of Allergy and Clinical Immunology” isimli dergide yayınlanan yeni bir araştırmada da, küçüklüğünden beri çiğ yani işlenmemiş süt içen çocuklarda astıma daha az rastlandığı ortaya çıktı.
Kısa adı Pasture olan “The Protection Against Allergy—Study in Rural    Environments” isimli araştırmada, 5 Avrupa ülkesinde kırsal alanda yaşayan toplam 1.133 çocuk, doğumlarından 6 yaşına gelene kadar takip edildi.
Küçük yaşlardan itibaren işlenmemiş süt içen çocuklarda astım görülme riskinin muhtemel etkenler dışlandığında daha az olduğu görüldü.
Araştırmacılar bu sonucu işlenmemiş sütte omega-3 yağ asitlerinin daha fazla olması ile açıklıyorlar.
Uzmanlara göre süt ne kadar çok işlenmiş ise omega-3 yağ asit miktarı da o nispette az oluyor. Asıl sağlıklı olan endüstrinin sokak sütü diye karalamaya uğraştığı işlenmemiş süttür.
Gelelim neticeye
Bu araştırma, hastalıklardan uzak kalmak için sağlıklı gıdalarla beslenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha ortaya koyuyor.
Uzun süre bozulmadan kalabilmesi için yüksek sıcaklıklara ve yüksek basınca maruz bırakılan süt, süt olmaktan çıkıyor, işe yaramadığı gibi zararlı “beyaz bir sıvı” haline geliyor.
Endüstrinin “sokak sütü” veya “mikroplu süt” diye aşağılamaya çalıştığı “işlenmemiş süt” esas sağlıklı olan süttür.
Ne yapmalıyız?
Bildiğiniz hayvancılardan uygun zamanlarda talep edeceğiniz sütleri süzüp tencerede kaynattıktan sonra cam şişeye koyun dışarda bir süre soğumaya bırakın ve sonra dolaba koyun; her vereceğinizde cezvede tekrar kaynatın ve için veya sabilere (küçük çocuklara) içirin... Afiyet olsun...
Kaynak:http://www.jacionline.org/article/S0091-6749%2815%2901731-5/abstract
YORUM EKLE

banner471

banner473