banner564

100 bin öğrenciye hazır mıyız ?

Eğitim ve bilişim adası olma iddiasında olan KKTC’nin artan üniversite sayısına bağlı olarak, üniversitelerimizde eğitim alan öğrenci sayısıda artmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sayfasında yayınlanan rakamlara göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılında, KKTC’de öğrenim gören üniversite öğrenci sayısının 70 bin 4’e ulaştığını öğreniyoruz. 
Bu rakamı ömümüzdeki yıllarda 100 binlere taşımayı hedef koyan KKTC’nin, misyon ve vizyonu var mıdır? Bunun için gelişim programı ne?
Emin adımlarla gelişip büyüyen üniversitelerimizin, kendi misyon ve vizyonlarını oluşturduklarına inanıyorum. Fakat burada sorgulamak istediğim KKTC yönetimi. Ekonomisine önemli bir gelir kaynağı sağlayan üniversiteler için, 100 bin öğrenci hedeflerken, kendine bir yol haritası çıkardı mı? Bu konuda gelişim planı, programı var mıdır? 
Bir plan-program dahilinde hedef büyütülüyor olsa bile, bunun öğrenci zorlukları açısından ele alındığını düşünmüyorum. Böyle bir planlamada coğrafik bilgilerin konuya nasıl katkı sağlayacağı ise sanırım hiç düşünülmedi.  
Coğrafyanın en önemli ilkesi olan “Dağılış İlkesi”, araştırma konusunun yayılış alanını ve sınırlarını belirlerken, dağılışın nedenlerini de sorgular. Coğrafyanın dağılış üzerine sorduğu sorular, onu diğer bilimlerden ayırır. Konumuzla ilgili olarak dağılış ilkesi, yabancı üniversite öğrencilerinin neden KKTC’deki üniversiteleri tercih ettiklerini, KKTC’deki mekansal dağılışlarının  nasıl olduğunu, neden mekansal dağılışın bu şekilde olduğunu da sorgulayacaktır.
70 bin 4 olan üniversite öğrenci sayısının 15 bin 210’u KKTC uyruklu, 54 bin 794’ü yabancı uyrukludur. Yabancı uyruklu öğrenci sayısı, yapılan son nüfus sayımına göre nerdeyse ülke nüfusumuzun beşte birini (%20’sini) oluşturmaktadır. Yabancı öğrenciler, KKTC’deki eğitim hayatını devam ettirmeye karar verdiklerinde, birtakım zorlukları da göğüslemek zorunda kalıyorlar. Barınma, beslenme, sağlık, güvenlik, ulaşım ve çevreye uyum gibi uzayan liste. Görüleceği üzere özellikle yabancı öğrencilerin ağırlıklı olarak karşılaştıkları zorluklar, birçok değişik ekonomik faaliyet gösteren kesimleri de ilgilendirmektedir. İnşaat, gıda, sağlık, taşımacılık, sağlık, emniyet, sosyal ve kültürel faaliyet alanları gibi...
Eğitim veren 12 üniversitemizin coğrafik konumlarına ve öğrenci sayılarına bağlı yapılacak olan, üniversite öğrencilerinin mekansal dağılımı çalışması, ekonomik yatırımlara daha kolay yön verebileceği gibi, bu ekonomik sektörlerde faaliyet gösteren, kurum, kuruluş veya kişilerin de faaliyet planlamalarında kolaylık sağlayacaktır. 
Örneğin üniversite öğrencilerinin mekansal dağılışı çalışması;
İnşaat sektöründe yeni konut alanlarının belirlenmesi
Hastahanelerin kaç hasta öğrenci kabul edebileceğinin önceden belirlenmesi
Ulaşım taşıtlarının güzergahları ve taşıma kapasitelerinin belirlenmesi
Güvenlik için emniyet görevlilerinin devriye güzergahlarının belirlenmesi
Üniversite öğrencilerine hitap eden sosyal ve kültürel faaliyetlerin yerlerinin belirlenmesi 
gibi daha nice çoğaltabileceğimiz birçok coğrafik bilgiler verecektir. Bu coğrafik bilgiler kısa zamanda daha etkin kararlarverebilmemizi sağlarken, üniversite öğrencileri için de daha sorunsuz, güvenli bir zemin hazırlayacaktır. 
KKTC yönetimi, nerdeyse nüfusumuzun üçte birini oluşturacak 100 bin üniversite öğrencisini, topluma bir vizyon olarak sunuyorsa, bunun için de bir misyon sergilemesi gerekmektedir. Bunun kolay bir yolu ise, coğrafi sorgulama yapılmasına imkan sağlayan coğrafi bilgilerin oluşturulmasından geçmektedir.
YORUM EKLE

banner471

banner474