banner564

2021 yarı dönem tablosu netleşti 

 TÜİK tarafından 03.03.2021 tarihinde açıklanan şubat ayı yıllık enflasyon oranı % 15,61’e yükselerek son bir buçuk yılın zirvesine tırmandı. Üretici fiyatları endeksi ise yıllık bazda % 27,09’a çıktı. Fiyatlardaki en yüksek artış % 23,74 ile Ev eşyalarında yaşanırken, ikinci kategoride mal ve hizmetler grubu yer aldı. Türk lirasındaki yüksek değer kayıplarının ve 2020 yılında yapılan aktif rasyosu kuralı gereği hızlı kredi büyümesinin enflasyonu körüklemeye devam ettiği anlaşılmaktadır. Yılbaşından beridir faiz piyasalarında oynaklık yaşanmadı. Ancak artmaya devam eden enflasyon TL faizler üzerinde baskı yaratmaya devam edecektir. Böylelikle 2021 yılının yarı döneminde faizlerin yüksek seyretmesi ve hatta biraz daha artması beklentileri hayli yükselmiştir. 
  Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil kredi büyümesinin başlaması hususunda yılın ikinci yarısına işaret etti. Yılın ilk yarısında enflasyona paralel olarak faizlerin yüksek seyredeceğinden dolayı kredi büyümesinin yılın ikinci yarısında başlayabileceğini vurguladı. Türk lirası kredilerde yüksek faiz, döviz kredilerde ise yüksek kur riski olması, ayrıca salgın krizinin yarattığı ekonomik durağanlığa paralel olarak bankaların kredilerden ziyade menkul kıymet ve para piyasalarındaki yatırımlara yöneldiği gözlemlenmektedir.
   Moody’s 03.03.2021 tarihinde Türkiye’de para ve maliye politikasındaki değişikliğin pozitif bir kredi notu unsuru olduğunu açıkladı. Tutarlı politikaların korunarak devam etmesini takip edeceklerini, zira dolarizasyonun devam etmesiyle birlikte henüz yurt içi güvenin kazanılmadığını vurguladı. Keza yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı şubat ayında 235 Milyar dolara yükselerek artan yönde devam etti. Doğru para politikalarıyla dolarizasyonun azalması, enflasyonun düşmesi, ABD ve AB ile ilişkilerde gerilimin azalması ve bir dizi ekonomik reformların yapılması kredi notunu yukarı yönlü etkileyecek faktörler olarak sıralandı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Tayyip Recep Erdoğan 03.03.2021 tarihinde İnsan Hakları Eylem planını açıkladı. Bu bağlamda yargının ve insan haklarının geliştirilmesi kapsamında 11 ilke ve 9 amaç belirlendi. Eylem planının nihai amacının ise yeni ve sivil bir anayasa olduğunu açıkladı. Haftaya Sn. Cumhurbaşkanı Ekonomik reform paketini açıklayacak. Ekonomik reform paketinde “Kırmızı Çizgiler” ise enflasyonun düşürülmesi, cari açığın azaltılması, doğrudan yatırımların daha cazip hale getirilmesi, mali disiplinin tavizsiz uygulanması, kalıcı fiyat istikrarının sağlanması, katılım finans sistemine ağırlık verilmesi ve kamuda harcamaların kontrol edilmesi olarak sıralandı.
   Enflasyon haberinden sonra döviz kurları Türk Lirası karşısında yatay bir seyir izledi. Ancak bazı Japon bankalarının kur strateji uzmanları ve Standard Chartered analistleri küresel ekonomik toparlanma eğiliminde Türkiye’nin enerji faturasının Turizm gelirlerinden daha hızlı artacağını öngörerek Dolar/TL paritesinde 8 – 9 bandının görülebileceğine işaret ederek dolarda uzun pozisyon tavsiye ettiler. Tabi ki bu değerlendirmeler yılın ikinci yarısında oluşacak ekonomik ve finansal dinamiklere göre daha net şekillenecektir. Zira yılın ilk yarısında yüksek faiz ortamında Türk Lirasının daha iyi bir performans sergilemesi beklenmektedir.

YORUM EKLE

banner608

banner473