banner564

2021’de kazananlar ve kaybedenler

Bireysel ve Tüzel kişiler varlıklarını değerlendirmek için yatırım araçlarını kullanırlar. İçerisinde bulunduğumuz dönemde temel finansal yatırım araçları aşağıda listelenmiştir;
•    Altın
•    Döviz (Yabancı Para)
•    Hisse Senedi – Borsa
•    Kripto Para
•    Bono/Tahvil
•    Vadeli Mevduat
•    Birikimli Emeklilik Sigortası
•    Yatırım Fonları
   2021 yılı içerisinde 1 yıllık zaman zarfında yapılan yatırımlarda kazananlar ve kaybedenler oldu. Türkiye’nin risklerinin hızla artmasıyla birlikte risk priminin 554 puana yükseldiği, uluslararası kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında seyrettiği ve ekonomik görünümü negatif olarak değerlendirilmeye devam ettiği ortamda Türk Lirası 2021 yılında da set şekilde değer kaybetti. Keza 2016 yılından beridir değer kaybeden Türk Lirası 2018 yılından itibaren sert kayıplar yaşamaya devam etti ve belirsizliği (yıllık volatilite) astronomik oranlara çıktı. Bu çerçevede Türk Lirası dolar ve sterlin karşısında yaklaşık olarak % 70 oranında değer kaybetti. Öncelikle hiçbir yatırımı bulunmayan ve maaşıyla yaşam süren vatandaşların gelirleri bu oranda değer kaybı yaşadı.  Dolayısı ile vadeli mevduat, Türk lirası tahvilleri, ve Türk Lirası Birikimli Emeklilik Sigortası ve emeklilik sandığındaki birikimlerden kazanılan faiz gelirleri % 17 – 23 bandında kaldığı için gerek enflasyon gerekse develüasyon oranlarının altında kalarak reel negatif getiri sağlayamadığından dolayı % 50 civarında değer kaybetti. 
    Bloomberg verilerine göre 6 Büyük Kripto paranın değer kazançları analiz edildiğinde yatırımlarını yıl boyunca uzun pozisyonda tutan yatırımcılar Bitcoinde % 62,97 oranında dövize yakın bir kazanç sağlarken, diğer 5 kripto para performansı % 250’nin üzerinde getiri sağlamış oldu. Yıl içerisindeki fiyat oynaklıkları sırasında zarar edenler olsa da birikimini tutan bir yılda muazzam bir gelir oranı sağlayabildi. 
  Hisse Senetleri tarafında Borsalar incelendiğinde Gelişmekte olan ülkelerin borsa endeksi 2021 yılında % 5,53 geriledi. Japon ve Çin Borsaları endeksi ise ılımlı bir büyüme ile pek bir kazanç elde edemedi. Türk Borsası ise Türk Lirası ile ters korelasyon izleyerek yılı % 27 ile ABD borsası S&P 500 ile benzer bir performansla kapattı. Ancak Hisse senetlerinde de bir yıllık pozisyon tutanlarda sektörlere göre kazananlar ve kaybedenler oldu. Bu çerçevede aşağıdaki şirket ve sektör yıllık kazanç ve kayıp tablosundan görüleceği üzere başarılı İşletme yönetimi olan, Turizm, üretim, ihracat, teknoloji, Sağlık malzemeleri üretimi ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren 27 şirketin hisse senetleri % 100’ün üzerinde kazanç sağlamıştır. Yüksek şekilde hisse gelir kaybı veren 29 şirketin faaliyette bulunduğu sektörleri analiz ettiğimiz zaman finansal krizin en olumsuz etkisini İnşaat sektörü, emlak & gayrimenkul şirketleri ve finans kuruluşları sektöründe yoğunlaştığı gözlemleniyor. Bankacılık sektöründe ise aşağıda verilen banka hisselerinin bazılarının zarar yazdığı ve bazılarının getirisinin ise enflasyon oranlarının altında kaldığı için yatırımcılarına kaybettirdiği müşahede edilmiştir.    
   2022 tahminleri ve beklentileri ise diğer makale konumuz olabilir. Herkese mutlu, sağlıklı yeni yıllar ve bol kazançlar dilerim. 

YORUM EKLE

banner608

banner474