banner564

2021’e kötü başladık!

2020’de başlayan olumsuzlukların yılın sona ermesiyle birlikte ortadan kalkacağını umut edenler yanıldı. Hani eskilerin deyimiyle “yastık değişir ama kader değişmez” derler ya, işte öyle bir şey!
Aramızda hala daha işin ciddiyetini kavrayamamış, pandeminin dünyada yarattığı vahşeti anlayamamış insanlarımız var. 
Yerel vakalara bakıldığında kıskacın giderek daraldığı ortada. Hiç beklenilmeyen yerlerden Coronavirüs tahlillerinde pozitif vakalar ortaya çıkıyor.
Bu da gösteriyor ki temaslı kimseler kendilerini saklamak yoluna saparak toplum varlığını sorumsuzca tehlikelerin kucağına artmaktadır.
Kolay, kolay kurtulamayacağımız bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kaldığımız acı bir gerçek…  
Pandemi vakaları mantar gibi KKTC’nin her bölgesinden çıkmaya devam ettiği takdirde alınan önlemlerin artırılması şart.
Kapanmanın ekonomide yaratacağı olumsuzluklara inanan biriyim. Ancak sokağa çıkma yasağı ilanına gitmeden sorunların kökten halli için de bir şeyler yapılması artık kaçınılmaz hale geldi.
Sağlık Bakanı Sayın Pilli ikide birde kapanmayı telaffuz ediyor ve 21 gün kapanmadan söz ediyor.
Ancak ağır faturaları barındıran önlemlere gidilmeden önce Sağlık Üst Kurulunun aldığı kararlara uyulup uyulmadığı devlet tarafından kontrol ediliyor mu?
Alınan kararlara uyan işletmeler var, iş yerleri var, kurum ve kuruluşlar var ama uymayanlar da var! 
Bunlar arasında bir ayırım sağlanabiliyor mu? Yoksa kurunun yanında yaşın da yanması daha kolaya mı geliyor?
Sonra kapatılan, çalışmaktan men edilen iş yerlerinde çalışanların durumu var. Binlerle telaffuz edilen bu çalışanların iaşesi kimin tarafından karşılanacak? Mali portrenin finansmanını kim üstüne alacak? 
Bu sorumluluklardan kaçan dünya ülkelerinin durumu ortada. Ölümlü vakalar gün itibarıyla artık binlerle karşımıza çıkıyor.
Birleşik Krallık’ta geçtiğimiz Çarşamba günü rekor seviyede ölüm vakası gerçekleşmiş ve pandemiden bir günde 1041 kişi yaşama veda etmiş.
Bunlar arasında kız kardeşimin sevgili eşi, kardeşim Ümit Özatınç’ın da olması ben ve ailem için büyük bir acıyı yaşamamıza neden oldu. Ada ekonomisinin zorluklarından dolayı bir süreden beridir İngiltere’de yaşamak zorunda kalan Ümit’in vatan özlemi içinde ölümünün acısı bir ateş gibi içimizi yakıyor. 
Sağlık hizmetlerinin pandemi yoğunluğundan dolayı sıfır noktalara kadar indiği İngiltere’de bilhassa yabancı kökenlilerin ölüm oranlarının yüksekliği dikkat çekiyor.
 Düşünebiliyor musunuz, verilen sağlık hizmetlerinde PCR testi yapmaktan aciz duruma düşüyorlar.
KKTC gibi olanakları kısıtlı ülkelerdeki sağlık hizmetlerini aratacak boyuttaki İngiltere’de sağlık hizmetlerinin yetersizliği ölüm oranlarının yükseklerde olmasına neden teşkil ediyor.
Bunları dikkate alarak açılışı yapılmış ama elektrik düzeneği tamamlanmamış Pandemi hastanesinin eksikliklerinin seferberlik ilan edilerek tamamlanması ve devreye sokulması bir insanlık görevidir. Bana göre Pandemi hastanesi Meclise başkan seçmekten daha öncelikli olmalıdır.  

YORUM EKLE

banner608

banner474