banner564

2023’de resesyon ve iflaslar, 2024’de ise toparlanma bekleniyor

FED 25 baz puan faiz artırdı ve para arzı rekor seviyede düştü
   Fed politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 5 - 5,25 aralığına yükseltti. Bu, Mart 2022’den beri 10. faiz artışı oldu. Başkan Jerome Powell karar sonrası basın toplantısında kameraların karşısına geçti. Powell konuşmasında bundan sonra da verileri takip ederek gereken adımları atacaklarını ve gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracaklarını söyledi. Enflasyonun hala hedefin üzerinde seyrettiğini belirten Powell “geçen yılın ortalarından beri enflasyon yavaşladı ama yüksek kalmaya devam ediyor. Enflasyonu hedefe döndürmekte kararlıyız, önümüzde uzun bir yol var” ifadesini kullandı. Powell Fed’in enflasyon görünümünün faiz indirimini desteklemediğini söyledi.
   Amerika Birleşik Devletlerinde para arzı (m2) 1930 yıllarından sonra en sert düşüşü yaşadı ve 21 Trilyon dolara geriledi. Dolar para arzının azalması ekonomi ve finansal piyasalar için kırmızı bayrağın kalktığını gösteriyor. FED enflasyonla mücadele için faizleri artırmaya devam ederken, uyguladığı sıkı para politikasıyla para arzını azaltıyor ve krediye olan talebi de düşürmeye devam ediyor. Bu durumda 2023 yılı için enflasyonla mücadele edilirken bir ekonomik resesyon yaşanması ihtimali artıyor. Keza ekonomik büyümenin, varlık fiyatlarının da enflasyonla beraber zayıflaması muhtemel görünüyor. 
3 büyük bankadan resesyon senaryosu
   JP Morgan, Morgan Stanley ve UBS Bank’ın analistleri olası bir resesyon durumunda hisse senetleri yerine sabit getirili tahvilleri alma konusunda bloomberg’e tavsiye verdikleri açıklamasında bulundurlar. Üç bankanın analistleri özellikle yatırım yapılabilir nota sahip tahvillerin ekonomik yavaşlama senaryosunda hisselere göre daha iyi performans göstereceğini düşünüyor. Bu görüşü destekleyen veriler de mevcut. Yüksek notlu tahvillerin getirisi MSCI ACWI Endeksi şirketlerinin temettü getirilerini aşmış durumda. İki getiri arasındaki fark 90 baz puanla 2008 finans krizinden bu yana en yüksek seviyede bulunduğu vurgulandı. Analistlerin verilerine göre Yılbaşından bu yana getirilere bakıldığında hisse senetleri önde gözüküyor. Küresel hisse senetleri yatırımcısına 2023’te yüzde 7 getiri sağlarken yatırım yapılabilir nota sahip tahviller yatırımcılarına yüzde 3,3 kazanç sağladı. Ancak kısa vadede enflasyon kontrol altına alınana kadar öngörülen resesyon senaryosunda borsalardaki hisse senetlerinin değer kaybetmesi, arından enflasyonun yavaşlamasıyla birlikte yapılacak faiz indirimlerinde sabit getirili menkul kıymetler değer kazanacak ve kar sağlayacaktır.   
İflas raporuna göre 2023 yılında iflaslar artacak! 
  Ticari alacak sigortasında faaliyet gösteren Allianz Trade’in Küresel İflas Raporu yayınlandı. Buna göre, dünya çapında iflaslar 2023 yılında yüzde 21, 2024 yılında ise yüzde 4 artacağı açıklandı. Türkiye’de bu yıl iflaslar yüzde 50 artacak. Türkiye'de geçen yıl bin 573 olan iflas sayısı bu yıl 2 bin 360 olması tahmin edilirken 2024 yılında ise iflaslarda yüzde 10 düşüş bekleniyor. Allianz Trade’in iflas seviyelerini analiz ettiği ülkelerin 2023 yılı için yarısında, 2024 yılı için ise beşte üçünde salgın öncesi rakamların aşılması olası görünüyor. Avrupa'da, iflasların 2023 yılında Fransa'da yıllık yüzde 41 artarak 59 bine, İngiltere'de yüzde 16 artarak 28 bin 500'e, Almanya'da yüzde 22 artışla 17 bin 800'e ve İtalya'da ise yüzde 24’lük artışla 8 bin 900'e ulaşması bekleniyor. ABD'de ise daha sıkı kredi koşulları ve belirgin ekonomik yavaşlamanın bir sonucu olarak 2023 yılında iflaslarda yüzde 49'luk bir artışın olacağı tahmin ediliyor. Sonuç olarak küresel şekilde yaratılan enflasyonun acı reçetesi 2023 ekonomide durağanlık, risk iştahının azalması, yükselen faizler neticesinde bankaların ve şirketlerin zararının artması ile sonuçlanması muhtemel görünüyor. Sürecin tersine çevrilmesi için ise ancak 2024 yılına işaret ediliyor. Bu dönemde tedbirli davranarak, yönetilemeyecek riskler alınmaması ve tasarrufa yönelme doğru finansal stratejik karar olacaktır.  

YORUM EKLE

banner471

banner474