banner564

2023’te Dünya 5’incisi olan Türkiye ve turizmde bayram beklentilerimiz 

Türkiye bugün dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından bir tanesi . Bunu söylerken öyle havadan atıp tutmakla değil; açıklanan turizm istatistikleri göz önünde bulundurarak konuşuyorum. 
Geçen yıl ilk dörde yerleşen İtalya; “special interest tourism” (Özel İlgi Turizmi) kapsamında yaptığı hamlelerle Türkiye’yi geçmeyi başardı. Burada sadece turist sayısını gündeme getirir böyle bir sıralama göz önünde bulundurulursa aslında bu ilk dört içerisine gelen ülkelerin özellikle İspanya, Fransa, Amerika ve İtalya’nın turist başına aldıkları yıllık gelir ortalamasının da kat kat Türkiye’nin üzerinde olduğunu gözlemlemekteyiz. 
Ortalama 1300 -1400 Euro olarak seyreden kişi başı turist harcama oranları Türkiye ölçeğinde 800-900 Euro civarlarında. Hal böyleyken gittikçe turizm destinasyonu PIB model ( Product - Image- Branding) Ürün - İmaj - Marka pazarlama modelleri düşünüldüğünde toplam kalite bakımından Türkiye’mizin ne yazık ki bu anlamda daha gidecek çok yolunun olduğunu da tesis etmemiz lazım. İspanya’nın 85,1 milyonla ilk sırada olduğu 2023’te Fransa 83,2 milyonla onu izledi. Artından gelen ABD 67,2 milyon uluslararası ziyaretçi alırken onu İtalya ve Türkiye izledi. Turizm Databank’in ülkelerin istatistik ofisleri ve bakanlıklarından derlediği verilere göre, 2022 yılında 50 milyonu aşarak uluslararası ziyaretçi girişinde 4’üncü olan Türkiye, 2023 yılında 56,6 milyonla İtalya’nın ardına düştü. 2022 yılında 50 milyona yaklaşan İtalya, 2023’te 57 milyon bandını aştı.

Turizm sezonu erken açılıyor 

Nisan ayı itibari ile bildiğiniz üzere turizm sezonu yavaş yavaş kendi Kabuğundan çıkıp sektör ile buluşmaya çalışılmaktadır. Bu Kuzey Kıbrıs ölçeğinde turizm bakanlığı ülkemizdeki turist ve turizm ölçeğini yükseltmek için ne gibi tedbirler alıyorlar şu anda basına yansımış herhangi bir açıklama yok. 
Hatta Türkiye’de kamu sektörünün bayram izin tatilinin dokuz güne çıkarılması özellikle iç turizm kapsamında turizmciler tarafında çok olumlu karşılanmıştır. Siyaset bir anlamda da öngörü yapma sanatıdır. Ülkemizde siyasi kurumların bugünlerde çok fazlasıyla ülke yönetiminin dışında olaylar ile zaman geçirmesi şüphesiz Türkiye’nin aldığı kararlar benzeri açılımların yapılmasına bu anlamda olanak sağlamamaktadır. Türkiye’de bayram tatilinin bağlanıp dokuz güne çıkarılması mutlak surette özellikle yıldızlar geçidine dönüşen beş yıldızlı otellerimize bu anlamda önemli bir doluluk oranlarının yakalanmasına da yardımcı olacaktır.
Burada önemli bir sorun; tesislerimizin altyapı ve üstyapı eksikliklerini kolaylıkla gidereceklerini düşünürken bir diğer yandan özellikle 2024 yaz sezonunda eksikliğini gittikçe artırarak hissedeceğimiz “ kalifiye personel eksikliği” açığını da yaşayacağımız zamanlar kaçınılmaz olacak. 

Türkiye bayrama nasıl hazırlanıyor? 

Ramazan Bayramı tatili öncesindeki 1,5 gün kamu çalışanlarının idari izinli sayılması kararı, turizm sektörünü hareketlendirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, bayram tatilinin 9 gün olmasının, turizm sektöründe memnuniyet yarattığını anlattı.
“Dünya.com'da yer alan habere göre İşler, dün alınan kararın etkilerini hemen gördüklerini, rezervasyonlarda yüzde 10 civarında bir hareketlilik yaşandığını vurgulayarak, "Geçen yılın bayram dönemine göre de yüzde 15 gibi bir artış bekliyoruz. 9 günlük bu Ramazan Bayramı tatili süresince Ege Bölgesi'nde 5 milyar liralık bir hareketlilik ve bu seyahatlerden oluşan bir potansiyel, ekonominin çarklarını yağlayacak bir güç bekliyoruz." diye konuştu.
Turizm sezonunun da bu tatille başlayacağına dikkati çeken İşler, "Mayıs ayında başlayan turizm sektörü 9 günlük bu tatille bir ay öne çekilmiş olacak." dedi.

"Yeni bir rekor daha kırabilir"
İşler, bayram tatili rezervasyonlarının genelde 4 ve 5 gün şeklinde yapıldığını ifade ederek, geriye kalan günlerin aile büyüklerini ziyaret olarak programlandığını kaydetti.
Mevcut rezervasyonlarla otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 60 civarında seyrettiğini anlatan İşler, "Bu kararla, özellikle misafirin beklentisini karşılayan tesislerde yüzde 100 doluluk bekliyoruz." ifadesini kullandı.” 
Ülkemiz Kuzey Kıbrıs ise bu anlamda hiçbir siyasi ve turizm öngörüsü ve açıklaması olmadan öyle uzaktan adeta olanları seyrediyor. 
Hadi bakalım hayırlısı. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
NM
NM - 2 ay Önce

Elma bis agzima dus misali :))

banner608

banner473